Pereiti į pagrindinį turinį

Buvusiam labdaros organizacijos vadovui – rimti kaltinimai: pinigus taškė ir poilsinėms kelionėms?

2024-03-09 21:10
LNK inf.

Buvęs labdaros organizacijos vadovas atsidūrė teisme. 42 metų šiaulietis kaltinamas pasisavinęs ir iššvaistęs per 400 tūkstančių eurų.

A. Ufarto / BNS nuotr.

Bylos duomenimis, vyras rinko aukas sergantiems vėžiu ir nukentėjusiems nuo gaisro, tačiau iš dalies suaukotų pinigų pirko ir remontavo savo automobilius, poilsiavo užsienyje, pietaudavo kavinėse ir užsisakinėjo maisto į namus. Per ikiteisminį tyrimą kaltę pripažinęs, dabar šiaulietis savo poziciją keičia.

Buvęs labdaros organizacijos „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ vadovas rodė per devynerius veiklos metus užtarnautas padėkas. Šiaulietis įsitikinęs, kad padėjo daugeliui organizacijų, mat iš oro niekas už nieką nedėkoja.

„Darėme Šiauliuose stovyklą vaikams užpraeitais metais, dar prieš du metus Šiaulių rajone stovyklą vaikams darėme“, – pasakojo kaltinamasis Algimantas Patackas.  

Tačiau šias padėkas ir nuotraukas A. Patackas demonstravo ne šiaip sau. Medžiagą apie savo veiklą jis ruošia teismui, mat yra kaltinamas iššvaistęs net 400 tūkstančių eurų iš labdaros fondo.

„Patackas yra kaltinamas svetimo turto pasisavinimu, šio turto iššvaistymu ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu“, – sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Savo kaltę iš pradžių pripažinęs šiaulietis į teismą atvyko jau pakeitęs nuomonę. Esą visus pinigus išleido tik renginiams ir mokesčiams.

„Vaišės būdavo, tai reikėdavo pirkti, iš savo gi nepirksi. Plius dar reikia nuomą mokėti, mokesčius reikia mokėti, „Sodrai“ po 130 eurų nurašydavo nuo sąskaitos. Šiauliuose taip pat turėjome patalpas, kur laikydavom labdarą“, – kalbėjo A. Patackas.

Prokuratūros duomenimis, A. Patackas už labdaros lėšas gyvendavo. Mokėjo savo asmeninius mokesčius, du kartus vyko į poilsines keliones, 85 kartus mokėjo už maistą į namus ir taksi paslaugas ir dar beveik 100 kartų atsiskaitė už maistą kavinėje.

Vaišės būdavo, tai reikėdavo pirkti, iš savo gi nepirksi. Plius dar reikia nuomą mokėti, mokesčius reikia mokėti, „Sodrai“ po 130 eurų nurašydavo nuo sąskaitos.

„Aš esu jam padėjęs ne kartą, sudalyvavęs visuose tuose labdaros renginiuose. Tai žinokit, tai yra šmeižtas, šmeižtas ir dar kartą šmeižtas“, – tvirtino kaltinamojo draugas Vitalijus Jakunčikovas.

„Jeigu aš tiek būčiau pinigų pasisavinęs, aš jau būčiau tikrai butą nusipirkęs, čia jau faktas yra. Apsirengęs paprastai, buto neturiu, bendrabutyje dabar gyvenu Šiauliuose“, – kalbėjo kaltinamasis.

Anot A. Patacko, maistą į namus jis užsisakė tik du kartus, o iš suaukotų pinigų pirktą automobilį naudojo organizacijos tikslais.

Tiesa, prokuratūra atskleidė, kad vyras pirko ne vieną, bet tris mašinas ir visas jas remontavo iš fondo pinigų. Taip pat beveik 1000 kartų į jas pylė degalų.

„Pėsčiomis tai žmogus neprivaikščios, automobilis buvo reikalingas tuo metu. Tuo metu jis galėjo leisti sau, nusipirko automobilį įmonei“, – gynė draugą V. Jakunčikovas.

Pinigai į viešosios įstaigos sąskaitą buvo renkami pavedimais ir grynaisiais ar tiesiog gavus aukas iš įvairių žmonių. Bylos duomenimis, A. Patackas su savanoriais vykdavo prie sudegusių namų pas šeimas ir siūlydavosi jiems padėti. Taip pat rinkdavo pinigus sergantiems onkologinėmis ligomis, tačiau vietoj visų surinktų pinigų, įtariama, ligoniams pervesdavo tik dalį, kitą – pasilikdavo sau. Pavyzdžiui, vėžiu sergančiai moteriai surinko 30 tūkstančių eurų, tačiau perdavė tik 7 tūkstančius.

Anot prokuratūros, šiaulietis vėliau iš fondo sąskaitų pinigus išsigrynindavo ir, kaip įtariama, taškydavo įvairiems savo poreikiams.

„Per ikiteisminį tyrimą negalėjo pagrįsti jokiais dokumentais, kur nukeliavo lėšos“, – sakė V. Jončas.

Teismas bylos nagrinėti nepradėjo, nes dėl ligos neatvyko prokurorė.

Pats A. Patackas teismo paprašė skirti jam naują advokatą, mat šis esą nepasirodė patikimas. Sako, jam reikia naujo gynėjo, su kuriuo geriau sueitų biolaukai.

Jei A. Patackas bus pripažintas kaltu, jam gresia laisvės atėmimo bausmė net iki 8 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų