„Čekiukų“ byloje nuosprendžio laukiantis Ž. Galimovas: nežlugdykite griežta bausme

Nemalonumai „čekiukų“ byloje gresia dar vienam Jonavos rajono savivaldybės tarybos nariui – prokuratūra dėl dokumentų suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei turto pasisavinimo kaltu prašo pripažinti šios savivaldybės tarybos narį Žilviną Galimovą. Jis įtariamas galėjęs pasisavinti per 10 tūkst. eurų lėšų.

Per posėdį antradienį Kauno apygardos teisme prokuroras Darius Valkavičius paprašė teismo Ž. Galimovui skirti 30 tūkst. eurų baudą ir ketveriems metams atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje, kad jis negalėtų būti renkamas ar skiriamas į pareigas valstybės ar savivaldybės institucijose. Tai – beveik dvigubai didesnė bausmė nei „čekiukų“ byloje yra gavęs tuometis Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius – įsiteisėjusiu nuosprendžiu pastarajam palikta galioti 12,5 tūkst. eurų bauda ir trejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

„Žala Ž. Galimovo byloje siekia daugiau nei 10 tūkst. eurų“, – Eltai sakė prokuroras D. Valkavičius, paklaustas, kodėl Ž. Galimovui siūloma didesnė bausmė, nei teismas skyrė eksmerui.

Žala Ž. Galimovo byloje siekia daugiau nei 10 tūkst. eurų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui buvo pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 m. Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 tūkst. 487 eurų turtinės žalos.

Siūloma bausmė pribloškė

Prokuroro siūloma bausmė 28 metų tarybos narį, Lietuvos liberalų sąjūdžio sąjūdžio atstovą Jonavos rajono taryboje Ž. Galimovą pribloškė – jis teisėjos paprašė pertraukos. Po jos gavęs žodį, politikas praprašė teismo jį išteisinti ir nežlugdyti jo karjeros.

„Prašau išteisinti dėl visų kaltinimų – negalėjau viršyti įgaliojimų, taip pat nepasavinau turto, nes jis man nebuvo išmokėtas, neklastojau dokumentų, niekas nepadirbta ir neklastota, elgiausi kaip numato reglamentas, lėšas grąžinau“, – sakė Ž. Galimovas.

Pasak jo, Andriui Tapinui prabilus apie „čekiukus“ jo atstovaujamoje savivaldybėje, jis peržiūrėjo savo išlaidas.

„Pats peržiūrėjau, nes man buvo gėda prieš visuomenę, prieš žmones, kurie mane rinko. Deja, turime teisinį kazusą – viešai klaidas pripažinę, grąžinę pinigus, sėda į teisiamųjų, o kiti, sėdėję tyliai, bylinėjasi civiline tvarka. Man siūloma nuobauda neproporcinga, aš netekčiau darbo, turėčiau kurti karjerą iš naujo, man būtų atimta teisė dirbti su vaikais, nes padarytas sunkus nusikaltimas, Tokia bausmė būtų ne perauklėjimas, o visiškas sugniuždymas daugybei gyvenimo metų. Kad ir ką teismas nuspręstų, didžiulę nuobaudą jau gavau, laiko atgal neatsuksi ir nepakeisi“, – į teisėją Liną Lesinskienę kreipėsi Ž. Galimovas.

Nuosprendį šioje byloje teisėja skelbs spalio 8 dieną.

„Žinau, kad visuomenė lauka griežto sprendimo, jai tokio pobūdžio bylos lengviau suprantamos, tačiau teisinėje valstybė egzistuoja protingumo kriterijus“, – kalbėjo tarybos narys.

Ž. Galimovo viešoje biografijoje skelbiama, kad jis yra buvęs Seimo narės Viktorijos Čmilytės-Nielsen visuomeniniu konsultantu, Jonavos tinklinio asociacijos direktoriumi, Jonavos miesto seniūnijos Mokyklos seniūnaitijos seniūnaičiu.

Jaunasis politikas 2013 m. baigė neakivaizdinę jaunųjų politologų mokyklą, joje įgijo žinių apie politikos mokslus, žiniasklaidą, politinę filosofiją, politinę teoriją ir sociologiją, politinį dalyvavimą, Europos Sąjungą ir Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai.

2013 m. vasario 14 d. kartu su Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija gavo apdovanojimą – Lietuvos Respublikos vėliavą – iš prezidentės Dalios Grybauskaitės už nuopelnus skatinant pilietiškumą ir patriotiškumą, minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.

Nuo 2008 metų teisėjavo tinklinio ir paplūdimio tinklinio varžybose, 2010 metais įgijo sporto teisėjo kategoriją, 2014 metais – pirmą, o 2016 metais – nacionalinę kategoriją. Taip pat 2012-2014 metais Ž. Galimovas ėjo Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos prezidento pareigas, buvo aktyvus liberalaus jaunimo narys Jonavoje (pirmininkas, revizorius) ir nacionaliniu mastu (tarybos narys, 2013-2015 ir 2018 metais savanoriavo vaikų stovyklose, o 2016 metais kartu su trijų kolegų komanda sukūrė dokumentinį filmą „Kelias į Nepriklausomybę: jonaviečių prisiminimai“, skirtą Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Be to, Ž. Galimovas vedė renginius, rengė radijo laidas, organizavo didelio masto renginius, mainų pagalba sėmėsi patirties iš užsienio valstybių

Sutinka su ieškinio dalimi

Prokuroras D. Valkavičius be aukščiau minėtos bausmės teismui iš Ž. Galimovo siūlo priteisti 2 tūkst. 145 eurus – tai yra tenkinti šioje byloje pareikštą Jonavos rajono savivaldybės ieškinį.

Pasak prokuroro, Ž. Galimovas savivaldybei dar per ikiteisminį tyrimą grąžino daugiau nei 8 tūkst. eurų, kaltinimas pareikštas dėl daugiau nei 10 tūkst. eurų pasisavinimo, todėl grąžinta turi būti per 2 tūkst. eurų.

„Savivaldybės tarybos nariai prisiekė gerbti ir vykdyti Konstituciją, susilaikyti nuo veiksmų pažeidžiančių piliečių teises. Neteisėti veiksmai nesuderinami su valstybės tarnyba, sumenkinamas tarnybos autoritetas. Toks elgesys elgesys patvirtina jo abejingumą teisės aktams“, – teisme kalbėjo prokuroras D. Valkavičius.

Bylos duomenimis, Ž. Galimovas nuo 2019 m. balandžio 11 d. iki 2023 m. balandžio 17 d., eidamas Jonavos savivaldybės tarybos nario pareigas, galimai sąmoningai ir sistemingai klastojęs dokumentus – 55 išmokų avanso apyskaitas, jose pateikdamas galimai tikrovės neatitinkančius duomenis apie nepatirtas kuro, telefono, transporto išlaidas, kaip susijusias su tarybos nario veikla.

Kaip nurodo prokuratūra, Ž. Galimovas savivaldybės buhalterijai pateikdamas, įtariama, suklastotus finansinius dokumentus, apgaule įgijo daugiau nei 10,5 tūkst. eurų Jonavos rajono savivaldybės administracijos lėšų.

Per tyrimą teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad neva patirtos išlaidos buvo apmokėtos pasinaudojus 95 skirtingomis banko kortelėmis, netgi buvo panaudotos užsienio bankų kortelės.

Prokuroras D. Valkavičius Kauno apygardos teisme minėjo, kad byloje yra surinkti 466 tarybos nario atsiskaitymo dokumentai.

„Jo veiksmai buvo sistemingi, truko ilgai, neteisėtais veiksmais buvo padaryta didelė neturtinė žala“, – sakė prokuroras.

„Niekas nevertė daryti per prievartą to, ką darė visi“, – apgailestaudamas teisme sakė Ž. Galimovas.

Jis sutiko, kad savivaldybei dar galėtų atlyginti 713 eurų žalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ei ei

Ei ei portretas
jeigu jau teisiat ir baudžiat tai teiskit ir bauskit VISUS o ne kelis pasirinktus kaip tikslines aukas. Jeigu G.Skaistė pavogus ir pagauta gražino pinigus atgal ir dabar gyvena sau toliau valdydama visos mūsų šalies pinigus, tai kodėl va į šitų žmonių čekiukų istorijas reikia žiūrėt kitaip?

taip taip nezlugdykit politiko karjeros

taip taip nezlugdykit politiko karjeros portretas
visi mano kolegos vogia ir as vagiu... nes jeigu busi balta varna visos kitokios tave uzkapos dar pries apsivagiant......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių