Daugiabučio bendrijos pirmininkas įtariamas pasisavinęs 39 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Šiaulių daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkas įtariamas per ketverius metus pasisavinęs bendrijai priklausančius 39 221 eurą.

Vyrui pareikšti įtarimai dėl turto pasisavinimo, aplaidaus apskaitos tvarkymo ir turto iššvaistymo. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai ikiteisminį tyrimą baigė ir baudžiamoji byla perduota teismui, trečiadienį pranešė Šiaulių apskrities policija.

65 metų Kelmės rajono ūkininką į Šiaulius atvedė draugystė. Susipažinęs su viename Tilžės gatvės daugiabutyje gyvenančia šiauliete, jis pradėjo čia lankytis. Pamažu vyras pelnė ne tik savo draugės prielankumą, tačiau ir visos namo bendruomenės pasitikėjimą. Jis įtikino namo gyventojus įkurti daugiabučio namo savininkų bendriją ir prisiėmė jos pirmininko pareigas.

Draugei išvykus gyventi į užsienį, jos bute įrengė bendrijos ofisą ir ėmėsi veiklos, kuri atkreipė Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos dėmesį. Kilo įtarimas, kad bendrijos pirmininkas galbūt aplaidžiai tvarko buhalterinę apskaitą ir, teikdamas neteisingus duomenis apie daugiabučio namo savininkų bendrijos gaunamas pajamas, galimai gavo per 17 tūkstančių eurų pajamų.

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija 2011 metų rugpjūčio 29 dieną buvo gavusi bendrijos pirmininko prašymą laikinai atleisti bendriją nuo metinės pelno mokesčio deklaracijos pateikimo, nes ji neva yra priėmusi sprendimą nuo 2010 metų rugsėjo 6 iki 2015 metų gruodžio 31 dienos nevykdyti ūkinės komercinės veiklos, todėl pajamų iš tokios veiklos negausianti. Vadovaujantis šiuo prašymu, bendrija buvo atleista nuo metinės pelno mokesčio deklaracijos pateikimo.

Į bendrijos sąskaitą įplaukdavo dešimtatūkstantinės sumos už nekilnojamojo turto nuomą, t. y., leidimą gyvenamojo namo stogą naudoti įvairių operatorių antenoms sumontuoti ir funkcionuoti. Tik pinigus bendrijos pirmininkas naudojo  ne bendrijos labui, o savo asmeniniams poreikiams tenkinti.

Iš bendrijos sąskaitos buvo apmokami bilietai skrydžiui pas draugę į užsienį, bilietai į krepšinio rungtynes, grupės „Scorpions" koncertą, lankymasi restoranuose gyvenimą poilsio nameliuose, maistą, avalynę ir t.t. Net savo asmenines skolas pirmininkas dengdavo iš daugiabučio namo savininkų bendrijos sąskaitos.

Policijos teigimu, bendrijos buhalterinė apskaita buvo tvarkoma aplaidžiai, apskaitos dokumentai neapibendrinami apskaitos registruose, dėl to nebuvo galima nustatyti bendrijos veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros ir tai bendrijos pirmininkui sudarė palankias sąlygas švaistyti jam patikėtą didelės vertės daugiabučio namo savininkų bendrijos turtą.

Vyras turės atlyginti bendrijai padarytą turtinę žalą. Kelmiškis turi ir dar daugiau finansinių įsipareigojimų - antstolius rankose yra per 50 vykdomųjų bylų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alius

Alius  portretas
Bendrijos pirmininko darbas pinigu plovimas niekas ju netikrina dirba sau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių