Dėl prostitucijos organizavimo, narkotikų kontrabandos nuteisti penki asmenys

  • Teksto dydis:

Dėl prostitucijos organizavimo, disponavimo narkotikais turint tikslą juos platinti ir jų kontrabandos iš Lietuvos į Islandiją pirmadienį nuteisti penki asmenys, pranešė Šiaulių apygardos teismas.

Kaltais dėl minėtų nusikaltimų, taip pat dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą ir disponavimo suklastotu dokumentu, pripažinti 27-51 metų asmenys: viena moteris bei keturi vyrai: R. B. (dabar – R. L.), M. K., A. V., V. K. ir M. G., jiems teismas skyrė nuo pustrečių iki pusdevintų metų laisvės atėmimo bausmes.

Teismas nustatė, kad nusikaltimai įvykdyti 2017 metais. Kaltinamieji, veikdami bendrininku grupe, pasiskirstę vaidmenimis užverbavo socialiai pažeidžiamus asmenis vykdyti nusikalstamą veiką – gabenti narkotinę medžiagą į užsienį.

Nustatyta, kad narkotikus užverbuotieji gabeno savo skrandžiuose. Kaltinamieji, naudodamiesi nukentėjusiųjų bloga materialine padėtimi, socialinių įgūdžių stoka bei apgaulingai žadėdami didelį piniginį atlygį, nusikaltimams vykdyti užverbavo tris asmenis – dvi 23 metų merginas ir 21 metų vaikiną.

Kaip informavo teismas, kaltinamoji R. B., siekdama pasipelnyti iš kito asmens prostitucijos, nuo 2017 metų vasaros iki 2017 metų gruodžio dar organizavo ir vienos nukentėjusiosios prostituciją  – savo gyvenamoje vietoje, Šiauliuose, apgyvendino vieną iš nukentėjusiųjų.

Ši kaltinamoji internetinėje svetainėje paskelbė anketą apie lytinių paslaugų suteikimą už atlygį, nurodė kontaktinį telefono numerį ir su šia anketa nuolatos reklamavo bei siūlė nukentėjusiosios teikiamas lytines paslaugas, derino susitikimus.

Nukentėjusioji prostitucijos paslaugas teikė klientų automobiliuose ar gyvenamosiose vietose, kaltinamoji pasiimdavo pusę gauto atlygio. Gautų pajamų suma per ikiteisminį tyrimą nenustatyta.

Taip pat, bylos duomenimis, į maždaug nykščio dydžio kapsules supakuotas kokainas per Rygos, Kopenhagos oro uostus buvo gabenamas į Islandijos sostinę Reikjaviką. Dvi užverbuotosios 2017 metų rugsėjį į šią šalį savo skrandžiuose atskraidino mažiausiai 150 kapsulių su kokainu, kuris buvo perduotas ten laukusiems asmenims.

Kitas nukentėjusysis į Islandijos sostinę savo skrandyje atgabeno 47 kapsules su narkotikais. Vaikinas liudijo, kad viena iš sunkiausių narkotikų gabenimo procedūrų – iš pradžių praryti didelį kiekį kapsulių, o po to jas pašalinti iš savo organizmo.

„Narkotikų kurjeriai būdavo laukiami kuriame nors Reikjaviko viešbučių, ten, duše jiems reikėdavo kapsules išvemti arba išsituštinti. Kad užverbuotieji gabens narkotikus savo skrandyje, kaltinamieji nukentėjusiesiems pasakydavo ne iš karto. Nukentėjusysis vaikinas teigė, kad vienas kaltinamasis jį tikinęs, jog skrandyje teks gabenti deimantus, tačiau jis tada jau supratęs, kad gabens kokainą, o kaltinamasis jam tik „protą kniso“ apie deimantus“, – teigiama teismo pranešime spaudai.

Kaip pasakojo nukentėjusieji, niekas iš jų nemokėjo iš karto praryti tiek daug kapsulių, todėl prižiūrimi kaltinamųjų turėjo „patreniruoti gerkles“– rijo nuskustas bulvytes, vynuoges, „pomidoriukus“. Šiais produktais, kaip ir kelione lėktuvu – įskaitant bilietus, viešbučių rezervaciją – iki narkotikų pristatymo vietos pasirūpindavo kaltinamieji.

„Nukentėjusieji teigė patyrę didelį stresą. Kaip teigė viena nukentėjusioji, kartą, būnant Kopenhagos oro uoste ir laukiant su narkotikais skrandyje kelionės į Reikjaviką, buvo nukeltas skrydis, kad neįvyktų nenumatyti procesai jos organizme, jau teko vartoti vidurius kietinančių tablečių“, – sakoma pranešime.

Už narkotikų gabenimą užverbuotiesiems buvo žadamas 400–2000 eurų atlygis, tačiau, pasak nukentėjusiųjų, jie gavę vos po kelis šimtus eurų.

M. K. dar buvo kaltinamas melagingu pranešimu apie nebūtą nusikaltimą ir netikro vairuotojo pažymėjimo neteisėtu laikymu bei panaudojimu.  

Kaltinimų nuteistieji proceso metu nepripažino arba kai kuriuos nusikaltimus pripažino iš dalies.

Teismas pažymėjo, kad nusikaltimas byloje įrodytas remiantis liudytojų parodymais, specialistų pateiktomis išvadomis, kita byloje esančia medžiaga.

Teismas taip pat pabrėžė, kad kaltinamoji R. B. ikiteisminio tyrimo metu bei teisme davė nuoseklius parodymus apie kitų kaltinamųjų atliktus veiksmus, ir tokie kaltinamosios parodymai padėjo nustatyti nusikaltimus padariusius asmenis.

„Iš kaltinamosios parodymų matyti, kad per kitus asmenis jai buvo daromas poveikis, siekiant, kad ji pakeistų duotus parodymus. Dėl to, vadovaujantis teisingumo ir protingumo kriterijais, teismo įsitikinimu, šiai kaltinamajai skirtinos bausmės, švelnesnės nei numatytos sankcijose“, – nurodė teismas.

Iš nuteistųjų nukentėjusiesiems taip pat priteista 15 tūkstančių eurų neturtinei žalai atlyginti.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Varle

Varle portretas
Prostitucija aktuali tema pas mus Kaune Vilijampolėje 11name pirmame aukšte gryzus iš užsienio užsiiminėja vyresnio amžiaus moteris blondinė pirmo aukšto gyventoja ir verbuoja kitas mergaitės
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių