Dvokiančias nuotekas slėpė po senu silosu

  • Teksto dydis:

Nuotekų tvarkymas, ypač kaimiškuose teritorijose, vis dar yra opi problema. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) Radviliškio rajono agentūros darbuotojai rado nuotekas leidžiamas tiesiog šalia fermos. Kad dvokiantis skystis mažiau kristų aplinkiniams į akis, dalis jo buvo užmaskuota senu silosu.

Aplinkosaugininkai patruliuodami Radviliškio rajone, Sidabravo seniūnijoje, šalia fermų pastebėjo telkšančią nemenką balą, nors aplinkui visur buvo sausa. Kvapas išdavė, kad čia ne šeip sau bala. Apžiūrėjus buvo nustatyta, kad į aplinką iš šalia fermų įrengto nuotekų šulinio teka nevalytos nuotekos. Pagal galiojantį nuotekų tvarkymo reglamentą sąvoka buitinės nuotekos - nuotekos, kurios susidaro namų ūkyje naudojant vandenį ir jos nebūtinai turi būti užterštos fekalijomis.

Tačiau šis apibrėžimas daugumai piliečiui yra sunkiai suvokiamas. Žmonės daug metų gyveno teršdami aplinką ir nesuvokia, kad buityje skalbimo metu ir kitaip susidaręs vanduo yra priskiriamas ne tik nuotekoms, bet ir teršia aplinką. Visos buityje ar ūkinėje veikloje susidarančios nuotėkos privalo būti išleidžiamos į aplinką tik išvalytos tam skirtuose įrenginiuose.  

Aplaidžiai nuotekas tvarkiusiai 50-ies metų ūkininkei V. Č. bus surašytas protokolas. Už nevalytų nuotekų išleidimą jai gresia bauda iki 300 eurų. Be to, teks atlyginti gamtai padaryta žalą, kuri paaiškės atlikus tyrimus ir paskaičiavus išleistų nuotekų kiekį. Paimti nuotekų mėginiai atiduoti ištirti ŠRAAD Valstybinės analitinės kontrolės skyriui.

Po aplinkosaugininkų vizito ūkininkė iškarto suskubo sutvarkyti nuotekas ir Radviliškio rajono agentūrai pateikė dokumentus.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad lauko tualetų duobės turi būti tinkamai ir sandariai įrengtos, nuotekų surinkimo sistemoje turi būti užtikrintas atitinkantis sandarumas, kad nuotekos neprasiskverbtų į aplinką ir vanduo iš aplinkos nepatektų į sistemą. Jokios buityje susidarę nuotekos neturi būti pilamos į patvorius, daržus, griovius ar kitur. Perdavus nuotekas oficialiems nuotekų vežėjams, asmenys turi reikalauti dokumento, patvirtinančio šį faktą. Beje, nuotėkas gali vežti tik užsiregistravę atliekų vežėjai. Žemės ūkio bendrovės, ūkininkai ir kiti asmenys teikti tokių paslaugų neturi teisės. Už nuotekų perdavimą, jų surinkti teisės neturinčiam asmeniui, gyventojui gresia bauda iki 350 eurų. Nuotekas be leidimo surenkančiam ir išvežančiam asmeniui - bauda iki 850 eurų.


Šiame straipsnyje: nuotekosAplinkos apsauga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Cia vertinimo dalykas, vieniem dvokia o man pvz gal kvepia

Anonimas

Anonimas portretas
eina koki. 20.m nuo tos plovyklos. į.aplinka ir. ant praeinantis. žmonių. galvų. priklausomai. nuo. vėjo. stiprumo. nutekėjimas. nei į. tvora. nei. į. moeta

Anonimas

Anonimas portretas
Palangoje prie. naujosios. auto. stoties. Kretingos. gatvėje. atsidarė. mašinų lauko plovykla jos. plovimo. atliekos vandens. plovimo. skystis. ir. purvo. emustdimususi į. masina eina kok20i r
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių