Galimos korupcijos Lietuvos teisinėje sistemoje byla pradėta nukentėjusiojo paieškomis užsienyje

Galimos korupcijos Lietuvos teisinėje sistemoje byla pradėta nukentėjusiojo paieškomis užsienyje, teismas nori užtikrinti jo dalyvavimą Panevėžyje vykstančiame procese.

Panevėžio apygardos teismas nagrinėja dar vieną bylą, atskirtą iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo dėl galimos plataus masto korupcijos teismuose.

Trečiadienį vyko antrasis posėdis, tačiau bylos nagrinėjimas neįsibėgėjo – prokuroras ir policija kol kas teismui nepateikė išsamios informacijos apie nukentėjusįjį Anatolijų Greiną, kol kas liko neaišku, ar jis tebėra sulaikytas Ispanijoje, ar ne, kokia jo buvimo vieta ir t. t.

Šioje byloje kaltinimai veikiant organizuotoje grupėje dėl prekybos žmonėmis, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, trukdymo teisėjui, prokurorui, ikiteisminio tyrimo pareigūnui vykdyti pareigas, organizavimo sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą, kitų nusikalstamų veikų pateikti aštuoniems asmenims.

Iš šių kaltinamųjų – du Klaipėdos regione dirbantys advokatai Aivaras Surblys ir Marius Navickas.

Tyrimo duomenimis, 2017 metų pavasarį Virgilijaus Valiaus namuose Klaipėdos rajone rastos šešios sandariai uždarytos konservų dėžutės su daugiau nei 1 kilogramu kokaino. Pradėtame ikiteisminiame tyrime minėtas asmuo buvo sulaikytas ir jam įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinės medžiagos kiekiu.

Kaip skelbė prokuratūra, šio ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad V. Valius, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės už kokaino įsigijimą, su jį gynusiu advokatu A. Surbliu ir kitu asmeniu surado ir įkalbėjo nekaltą socialiai pažeidžiamą asmenį už piniginį atlygį – 30 tūkst. eurų – prisiimti baudžiamąją atsakomybę už V. Valių.

Kaltinamųjų rastas asmuo A. Greina prisipažino dėl neva padaryti nusikaltimo ir 14 mėnesių buvo suimtas.

Pasak pareigūnų, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad pagal parengtą planą kaltinamieji A. Surblys ir V. Valius šiam asmeniui turėjo surasti advokatus.

„A. Greina turi nukentėjusiojo statusą, anksčiau jis buvo atėjęs į policiją ir pareiškęs, kad narkotinės medžiagos V. Valiaus garaže, priklausė jam, jis buvo suimtas, turėjo įtariamojo statusą. Po kurio laiko jis pasislėpė, vyko paieška, tačiau vėliau surinkome duomenų, kad narkotikai jam nepriklauso“, – per posėdį sakė prokuroras Aleksandras Kazakovas.

Dėl vyro dingimo be žinios į policiją kreipėsi A. Greinos brolio sugyventinė.

Per teismo posėdį buvo paskelbti Lietuvos policijos iš partnerių užsienyje gauti duomenys, kad 1968 metais gimęs A. Greina buvo sulaikytas Ispanijoje už narkotikų platinimą, sukčiavimą ir dalyvavimą neteisėtame susivienijime.

„Ar suimtas, ar buvo paleistas, nedisponuojama šia informacija. Duotos užklausos susisiekti su Ispanija. Gali būti suimtas, bet neatmetama galimybė, kad paleistas. Išsamios informacijos dėl jo buvimo vietos pateikti negaliu, mano nuomone, reikia suteikti galimybę dalyvauti procese, tolesnis nagrinėjimas pažeistų jo teises“, – sakė  valstybės kaltintojas A. Kazakovas.

Kaltinamųjų advokatai išsakė įvairias nuomones, kai kurie teigė, kad A. Greinos bylą reikia išskirti į atskirą.

Teisėja Danutė Švitinienė nusprendė palaukti, kol prokuroras pateiks išsamesnę informaciją. Ji įpareigojo kaltintoją pateikti detalesnius duomenis apie A. Greinos sulaikymo aplinkybes, jo buvimo vietą.

„Kad jis būtų informuotas ir užtikrinta galimybė dalyvauti posėdyje – ar akivaizdžiai, ar nuotoliniu būdu“, – sakė teisėja.

Per teismo posėdį paskelbta, kad ieškant A. Greinos, jo pirštų atspaudai patikrinti daugelio Europos šalių daktiloskopinėse bazėse. Vokietijoje ir Ispanijoje rasti atspaudai sutapo su ieškomojo.

Advokatai šioje byloje bandė nušalinti ir teisėją, ir prokurorą. Teisėja nuo bylos nenusišalino, nenušalino ir prokuroro, manydama, kad tam nėra pagrindo.

„Ieškojimas priekabių prie prokuroro ir teisėjo darbo, noras vilkinti procesą“, – sakė kitas nukentėjusysis Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Valdas Narutavičius.

Komisariato specializuoto padalinio vadovą kaltinamieji norėjo sužaloti dėl jo atliekamų tarnybinių pareigų.

Tuo metu advokatai piktinosi, kad A. Greiną prokuratūra laiko nukentėjusiuoju, o jis Ispanijoje sulaikytas dėl sunkių nusikaltimų.

Trečiadienio posėdis vyko nuotoliniu būdu, kitas posėdis, numatytas birželio 30 dieną, jau bus kontaktinis. Tai nuspręsta dėl garso trikdžių, teismui kelis kartus teko daryti pertraukas, kviesti informacinių technologijų specialistą, nes garso trikdžiai trukdė nagrinėti bylą – proceso dalyvių balsai aidėjo, kartais buvo sunkus suprasti, ką jie kalba.

Šis tyrimas yra vienas iš 12 baudžiamųjų bylų, atskirtų iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo dėl galimos plataus masto korupcijos teisinėje sistemoje ir perduotų nagrinėti teismams.

Teismams perduotose nagrinėti baudžiamosiose bylose 6 asmenys yra pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos. Du asmenys, aktyviai padėję atskleisti organizuotų grupių narių padarytas nusikalstamas veikas, atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, dar vienas asmuo, bendradarbiavęs su teisėsaugos pareigūnais, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Šiuo metu vykstančiame minėtame ikiteisminiame tyrime yra 35 įtariamieji, tiriama virš 140 galimų nusikalstamų veikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių