Girtutėlis Lietuvoje vairavęs suomis prarado ir teises, ir kemperį

  • Teksto dydis:

Atimtos teisės ir kemperis – tokia bausmė užsieniečiui skirta už tai, kad po Šiaulių apylinkes važinėjo girtutėlis. Vyras pasiryžęs kovoti, kad kemperis jam būtų grąžintas. Esą, tai ne tik mašina, bet ir gyvenamasis būstas, praneša LNK.

45-erių metų suomis, keliaudamas su nameliu ant ratų po pasaulį, įstrigo Šiauliuose. Girtas prie vairo sėdęs užsienietis neteko teisės vairuoti dvejus metus, turės sumokėti tūkstantinę baudą ir prarado kemperį.

„Transporto priemonę teismas nusprendė konfiskuoti, kadangi tai yra nusikalstamos veikos padarymo priemonė. Nors tai kartu yra ir kaltinamojo gyvenamoji vieta jam keliaujant po Europą ir kitas šalis, teismas nusprendė, jog, siekiant išvengti pakartotinių įvykių ir nusikalstamų veikų darymo, transporto priemonę būtina konfiskuoti“, – aiškino teisėja Renata Maziliauskienė.

Suomis nesutinka su tokiu teismo sprendimu ir žada jį apskųsti.

„Aš grįžtu į savo laikinus namus čia, tada susirasiu gerą advokatą. Akivaizdu, šiame teisme advokatas nebuvo geras. Jis bandė ginti mane, bet nesu tikras, ar jis tinka šiam darbui, todėl turiu surasti tikrai gerą gynėją ir man reikia pateikti apeliaciją“, – sakė suomis.

Taip, aš žinau įstatymus, nėra taip, kaip jūs manote. Jeigu mano vairuotojo pažymėjimas būtų išduotas Lietuvoje, galėtų jį atimti.

Užsienietis sakė, kad jau žino teisininką, kuris padės laimėti bylą. Vyras abejojo alkotesterio duomenimis ir piktinosi, kad jam nebuvo atliktas kraujo tyrimas.

„Lietuvos teismo praktikoje nėra reikalavimo asmens neblaivų nustatyti būtent tik pagal kraujo tyrimą. Alkotesteris, kuris buvo naudotas šios bylos tyrimo metu, buvo metrologiškai patikrintas, jo patikra yra galiojanti, todėl teismas neturėjo pagrindo juo abejoti“, – teigė teisėja.

Girtutėlis suomis, vairuojantis namelį ant ratų, buvo sulaikytas liepos 11 d. naktį Rėkyvoje. Jis teigė esantis blaivus, bet alkotesteriu jam nustatytas didesnis nei 2 prom. girtumas. Užsienietis šventai įsitikinęs, kad Lietuvos teismas negali jam uždrausti vairuoti kitose šalyse.

„Lietuvoje – ne, bet galiu vairuoti, tarkim, Latvijoje, Estijoje ar Lenkijoje. Taip, aš žinau įstatymus, nėra taip, kaip jūs manote. Jeigu mano vairuotojo pažymėjimas būtų išduotas Lietuvoje, galėtų jį atimti. Mano išduotas Nyderlanduose. Tik tuo atveju, jeigu ten pažeisčiau įstatymus, negalėčiau vairuoti kitose šalyse“, – buvo įsitikinęs suomis.

Lietuvoje vairuotojo pažymėjimus išduodančios „Regitros“ direktoriaus pavaduotojas sakė, kad šioje situacijoje užsienietis tikrai yra teisus.

„Taip, jis teisus, nes daugelis šalių netaiko teritorinio principo. Iš man žinomų Europos Sąjungos valstybių latviai taiko tą principą, kad jeigu atima kitoje šalyje, jie pripažįsta tą atėmimą dėl tam tikrų pažeidimų. Bet tai yra jų įstatymuose įrašyta“, – kalbėjo „Regitros“ direktoriaus pavaduotojas.

Užsienietis teigė, kad išvyks iš Lietuvos kaip galėdamas greičiau ir grįš tik tuomet, kai, apskundęs nuosprendį, galės atgauti savo mašiną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių