Įžūlumui nėra ribų: galimybių pasą parduoda net skelbimuose

Jau kurį laiką norint patekti į didžiuosius prekybos centrus, kavines ar pramogų zonas būtina pateikti galimybių pasą. Kai kurie žmonės suka galvas, kaip apgauti sistemą, tad „gpaso“ ieško net skelbimuose. Policija įspėja, kad už tokius žaidimus baudžiamas ir pirkėjas, ir pardavėjas.

Galima lengvai įsigyti?

Portalo kauno.diena.lt skaitytojai pasidalijo informacija, kad skelbimų puslapiuose žmonės siūlo įsigyti galimybių pasą. Prie skelbimo nurodyta, kad jis bus legalus, esą išimtas iš e.sveikatos sistemos.

„Nejau taip lengvai galima įsigyti tokį dokumentą? Kaip jį padarys legaliu, jei žmogus nėra pasiskiepijęs? Juk jei nėra skiepo, negali būti ir jokio legalaus galimybių paso per e.sveikatą. Žmonės mulkinami, kaip tik įmanoma“, – skelbimo turiniu stebėjosi skaitytoja.

Moteris tikino, kad skelbimą apie parduodamą „gpasą“, kuris neva yra legalus, ji aptiko viename feisbuko skelbimų puslapyje. Jame buvo patalpintas skelbimas, nurodyta ir kaina – 1 doleris. Tai, matyt, turėtų būti tik dėmesiui atkreipti. Moteris neabejojo, kad už dokumentą pardavėjas prašo daugiau, galbūt pagal susitarimą.

„Problema ne tik, kad siūlo nusipirkti dokumentą, bet ir tai, kad yra tokiais skelbimais susidomėjusių. Peržiūrėjau komentarus, radau ne vieną žmogų, kuris prašė parašyti asmenine žinute, nes jam esą reikia tokio dokumento. Tikiuosi, kad pareigūnai tokius sukčius, kurie parduoda ir kurie naudojasi, išgaudys, nes per tokius žmones pandemija toliau plis. Suprantu, kad ne visi nori skiepytis. Tegu, tai jų nuomonė, bet kam tada vis tiek veržtis į žmonių sambūrius. Jei neturi teisėto galimybių paso“, – nuomonę dėstė skaitytoja.

Skaitytojos nuotr.

Policija ragina neįkliūti 

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis portalui kauno.diena.lt nurodė, kad minėti skelbimai greičiausiai yra sukčių, kurie siekia išvilioti pinigus, darbas.

„Jūsų minimi atvejai greičiausiai yra sukčiavimai, tai ir būtų kvalifikuojama jau pagal kitus BK straipsnius, pvz. „Sukčiavimas“. Už tai gali būti baudžiama viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų“, – dėl galimo sukčiavimo ir kas laukia, jei asmuo užsiima tokia veika, komentavo R.Matonis.

Pažeidimų netrūksta

Visgi, policijos atstovas pažymėjo, kad netrūksta atvejų, kuomet žmonės naudojasi padirbtais galimybių pasais. Už tokią veiklą taip pat yra baudžiama.

Problema ne tik, kad siūlo nusipirkti dokumentą, bet ir tai, kad yra tokiais skelbimais susidomėjusių.

R.Matonis informavo, kad nuo gegužės 1 d. iš viso pradėti 153 ikiteisminiai tyrimai, susiję su galimybių pasu, iš jų daugiausiai (133) – pagal LR baudžiamojo kodekso 302 str. (Antspaudo, spaudo ar dokumento pagrobimas arba pagrobtojo panaudojimas).

„Tas, kas pagrobė ar neturėdamas teisėto pagrindo įgijo, laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo fizinio ar juridinio asmens antspaudą, spaudą, dokumentą ar griežtos atskaitomybės blanką, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų“, – kas laukia pasinaudojus netikru galimybių pasu ar bandant jį parduoti, informavo Policijos departamento atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Afera

Afera portretas
AFERA TĘSIASI. Niekas negali bausti už nelegalų G pasą, nes jis neteisėtai įvestas, ir taškas. Nebijokit, ir dar sykį pirkit, ir visomis jėgomis priesinkites tam PIŠ paskui?????? Fakju parsidavusiai, korumpuotai valdžiai. Jie Fašistai, ir diktatoriai

Zilvinas

Zilvinas portretas
Paso jokia istaiga neisduoda,jis atsisiunciamas.Tai koks skirtumas kas ir iskur atsius

Belekas

Belekas portretas
Nesuprantu tokių žmonių, pavydas, ar kas? Prie ko ta pandemija? Užsikrečia visi vienodai, tik pasiskiepija perserga lengviau...
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių