Laisvės atėmimo bausmę Sausio 13-osios byloje atlikęs J. Melis grįžo į Rusiją

Devynerių metų laisvės atėmimo bausmę Sausio 13-osios byloje atlikęs karininkas Jurijus Melis penktadienį grįžo į Rusiją.

Jo advokatas Ryšardas Burda LRT naujienų portalui patvirtino, kad jis kartu su pasieniečiais ir Rusijos ambasados darbuotojais palydėjo J. Melį iki Rusijos pasienio kontrolės posto. J. Melis perėjo sieną ir atsidūrė Rusijos teritorijoje.

Už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui kalėjęs J. Melis neturėjo leidimo gyventi Lietuvoje, todėl turėjo būti deportuotas į šalį, iš kurios atvyko.

Pernai birželį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 1991 metų sausio įvykių metu sovietų tankui vadovavusiam J. Meliui laisvės atėmimo bausmę sumažino nuo dešimties iki devynerių metų.

Pirmos instancijos skirtą bausmę J. Melis atliko iki Apeliacinio teismo verdikto 2021 metų kovą, tada prokuratūros prašymu jam buvo skirtas suėmimas 20-čiai dienų.

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad spendimas skirti Rusijos piliečiui suėmimą „prieštarauja sąžiningo ir tinkamo proceso principams“ bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatoms dėl teisės į teisę ir saugumą, nuostatoms. Tai ir nulėmė bausmės švelninimą šiam nuteistajam.

J. Melis 2014-ųjų kovą buvo sulaikytas, kai vyko per valstybės sieną. Pats nuteistasis pripažįsta, kad 1991 metų sausį buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą. Jo teigimu, pagal pulko vado įsakymą iš tanko buvo iššauti trys tušti šūviai.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paleido,

Paleido, portretas
galvažudį...

Tai

Tai portretas
jau vieno kacapo mums šerti nereiks! Manau, kad visiems vatnykams reiktų iš biudžeto bilietus į vieną rusyno pusę nupirkti - būtų lengviau kvėpuoti!

Čiu*pkit Zelenskiui

Čiu*pkit Zelenskiui portretas
Tikras demokratas ir kyšius neima visai:)
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių