Lietuvoje padaugėjo melagingų pranešimų apie visuomenei gresiantį pavojų

Šiais metais šalyje padaugėjo melagingų pranešimų apie visuomenei gresiantį pavojų skaičius, rodo Policijos departamento BNS pateikti duomenys.

Anot policijos, per septynis mėnesius pradėta 14 ikiteisminių tyrimų dėl melagingų pranešimų apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę, registruotos šešios informacijos apie tai.

Per atitinkamą laikotarpį pernai fiksuoti penki tokie atvejai, 2020-aisiais – septyni.

„Palyginti per visus 2021 metus, pradėta 17 ikiteisminių tyrimų ir registruotos septynios medžiagos. Darytina išvada, kad ikiteisminių tyrimų ir medžiagų pagal Baudžiamojo kodekso 285 straipsnį šiemet registruojama šiek tiek daugiau“, – BNS sakė Policijos departamento atstovė Revita Janavičiūtė.

Šiemet jau ištirti penki tokie nusikaltimai, 2021 metais per septynis mėnesius – keturi, 2020-aisiais – du.

Pasak departamento, dominuoja pranešimai iš Lietuvos, tokių fiksuota – 15. Penkis kartus tikslus pranešimo šaltinis nenustatytas.

Anot policijos, šešis kartus skambino tas pats asmuo – nuteistasis iš Marijampolės pataisos namų. Taip pat keliais atvejais skambindavo neblaivūs asmenys.

Nuo Seimo iki parduotuvės

Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato atstovės Julijos Samorokovskajos teigimu, sostinėje nuo metų pradžios iki rugpjūčio 10 dienos dėl pranešimų apie visuomenei gresianti pavojų pradėti trys ikiteisminiai tyrimai.

Šešis kartus skambino tas pats asmuo.

„Iš jų viename tyrime nustatytas įtariamasis bei byla baigta kaltinamuoju aktu, kiti du tyrimai sustabdyti. Taip pat registruotos trys medžiagos, kuriuose priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą“, – BNS teigė ji.

Vienas iš trijų Vilniuje fiksuotų atvejų buvo birželio 28 dieną, kai pranešta apie sprogmenį Vilniaus apskrities policijos komisariate, vėliau – Generalinėje prokuratūroje, Konstituciniame Teisme ir Vilniaus apygardos teisme. Tokių pranešimų sulaukė ir  Ekonomikos ir inovacijų, Krašto apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Vidaus reikalų, Žemės ūkio, Teisingumo, Susisiekimo, Finansų ir Aplinkos ministerijos.

Visais atvejais gauti elektroniniai laiškai su grasinimais.

Kitas panašus atvejis fiksuotas liepos 19 dieną. Tuomet melagingai pranešta apie galimai esantį sprogmenį Seimo pastate.

Trečiasis atvejis fiksuotas šią savaitę, antradienį. Tądien policijos elektroniniu paštu gautas pranešimas apie planuojamus padėti sprogmenis įvairiose vietose, kur yra valstybės institucijos.

Kauno apskrities policijos duomenimis, pagal šį straipsnį pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas – vasario 23 dieną vyras melagingai pranešė apie sprogmenį, esantį Kauno autobusų stotyje.

Klaipėdos apskrities policijos atstovės Andromedos Grauslienės teigimu, nuo metų pradžios Klaipėdoje fiksuoti du melagingi pranešimai, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai

„Vienas iš jų nurodė, jog sprogmuo yra padėtas prekybos centre, kitame pranešta apie prie namo esantį sprogmenį“, – BNS sakė ji.

Už melagingą pranešimą apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę gresia nuo viešųjų darbų arba baudos iki laisvės atėmimo trejiems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai keli

Tai keli  portretas
pasodinti 3 metams?cha,cha...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių