Moterį pražudęs buvęs gimnazijos direktorius siunčiamas už grotų

  • Teksto dydis:

Mirtiną avariją sukėlusiam ir dar vieną žmogų sužalojusiam buvusiam Rokiškio rajono Kamajų gimnazijos direktoriui Augučiui Tymukui vietoj lygtinės paskirta reali laisvės atėmimo bausmė, antradienį pranešė Panevėžio apygardos teismas.

Apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs teismas nusprendė, kad paskirtą ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmę buvęs mokyklos vadovas turės atlikti atvirojoje kolonijoje.

Buvęs gimnazijos direktorius A. Tymukas tragišką avariją sukėlė 2017 metų lapkritį kelyje Rokiškis–Maineivos–Naujasodė.

Neblaivaus vyro vairuojamas automobilis kliudė priešpriešinėje eismo juostoje prie sugedusio automobilio stovėjusią moterį ir jos sūnų. Vaikinas buvo sužeistas, jo mama žuvo vietoje. Po avarijos A. Tymuko kraujyje alkoholio koncentracija siekė 1,93 promilės.

Pirmos instancijos teismas pripažino A. Tymuką kaltu dėl eismo įvykio, kurio metu žuvo žmogus, taip pat dėl to, kad nepagelbėjo žmogui, kai grėsė pavojus jo gyvybei, ir skyrė jam ketverių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo trejiems metams.

Antradienį nukentėjusiųjų apeliacinius skundus išnagrinėjęs apygardos teismas pakeitė pernai lapkričio 16 dienos Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmuose paskelbtą nuosprendį, pažymėjęs, kad šiuo atveju laisvės atėmimo bausmės skyrimas A. Tymukui be realaus jos atlikimo neleis pasiekti bausmės tikslų.

Apygardos teismo teisėjų kolegijos įsitikinimu, bausmės vykdymas negali būti atidėtas, nes nusikaltimas buvo padarytas itin šiurkščiai pažeidžiant kelių eismo taisykles.

„A. T., būdamas išsilavinęs asmuo, ėjęs atsakingas pareigas, sąmoningai sėdo prie automobilio vairo apsvaigęs nuo alkoholio, vairavo tamsiu paros metu, o sukėlęs mirtiną avariją nepagelbėjo žuvusiajai, nors jos gyvybei grėsė realus pavojus, ir pasišalino iš įvykio vietos“, – pažymėjo teisėjai.

Teismas atkreipė dėmesį ir į tai, kad A. Tymukas nukentėjusiąją be pagalbos paliko nuošalioje vietovėje, kurioje greitos pagalbos iš kitų asmenų nebuvo galima net tikėtis.

„Visos šios aplinkybės neabejotinai rodo ne tik A. T. neatsakingumą įstatymų reikalavimams, tačiau ir visišką abejingumą tiek kitų eismo dalyvių saugumui, tiek ir jų gyvybės išsaugojimui“, – konstatavo kolegijos pirmininkas teisėjas Donatas Jatužis.

Nuteistajam uždrausta trejus metus vairuoti transporto priemones, iš jo konfiskuotas sutuoktinės vardu registruotas automobilis. 

A. Tymukas apeliacinės instancijos teismo prašė teismo sumažinti iš jo nukentėjusiesiems priteistas neturtinės žalos sumas, o nukentėjusieji prašė jas padidinti.

Šių prašymų teismas netenkino, nurodęs, kad nukentėjusiesiems priteistos sumos atitinka sąžiningumo, protingumo bei teisingumo principus, aktualią teismų praktiką.

Tačiau teismas padidino neturtinės žalos dydį žuvusios moters tėvui. Jam iš A. Tymuko priteista 6,5 tūkst. eurų.

Šis Panevėžio apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja jo paskelbimo dieną ir per tris mėnesius gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

h

h portretas
Mažai gavo. 4 metai už nužudymą ir pabėgimą iš įvykio vietos. CIRKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių