Muitinėje sulaikytose siuntose – žadą atimantys vaizdai: buteliukų viduje ir kobra, ir skorpionai

Cigaretės – paklausiausia kontrabandinė prekė. Tačiau per sieną įvežami ir kiti daiktai: kultūrinės vertybės, žinomų prekės ženklų klastotės, augalai ar net gyvūnai. Visai neseniai muitinė sulaikė egzotinių vabzdžių siuntą iš Meksikos.

Mindaugas anksčiau dirbo muitininku Medininkuose, tačiau jau septynerius metus dirba muitinės muziejuje. Vyras lankytojams pasakoja apie Lietuvos muitinės istoriją.

Per sieną bandoma pervežti ne tik cigaretes, bet ir gyvūnus, augalus, kultūrines vertybes, pinigus, žinomų prekės ženklų klastotes.

„Iš Kinijos, kaip taisyklė, būna dažnai siunčiami suklastoti daiktai, pažeidžiant intelektualines teises“, – pasakojo muitinės muziejaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Semėnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Žinomų daiktų už nedidelę kainą gabenimas iš esmės pažeidžia intelektinės nuosavybės tvarką. Atvejų nėra daug, bet jų pasitaiko“, – sakė muitinės informacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Krikščionaitis.

Į negalimų įvežti daiktų kategoriją įeina ir flora, ir fauna. Visai neseniai, muitinės pareigūnai sustabdė iš Meksikos į Lietuvą gabenamą siuntą, kurioje 123 egzotiniai vabzdžiai.

Anot mokslininkų, sulaikyta siunta – tipinis vabzdžių kontrabandos pavyzdys.

„Yra sugalvotas toks transportavimo būdas, kaip supakuoti į plėvelę ant tvirto kartono pagrindo ir tai užtikrina, kad jie saugiai atlaikys kelionę“, – aiškino T. Ivanausko zoologijos muziejaus Entomologinio rinkinio kuratorius Romas Ferenca.

„Kiekvienas biologas mieliau stebėtų gamtoje tą padarą, kuris būtų savo natūralioje aplinkoje“, – teigė entomologų draugijos pirmininkas doc. Andrius Petrašiūnas.

Egzotinius vabzdžius renka kolekcininkai. Tokių prekių juodojoje rinkoje kaina svyruoja nuo kelių eurų už vienetą iki kelių šimtų.

„Tokios kontrabandos užsakovas yra kolekcininkai, kadangi pietų kraštų išvaizdūs vabzdžiai turi paklausą tarp kolekcininkų ir jie pasiryžę mokėti nemažus pinigus, kad papildytų savo kolekciją“, – kalbėjo R. Ferenca.

Vilniaus Universiteto Zoologijos muziejaus sandėlyje saugoma apie 100 tūkst. įvairių vabzdžių. Čia taip pat esama eksponatų iš muitinės.

„Muitinė konfiskuoja įvairių butelaičių, kurių viduje matosi kobra, kai kur būna skorpionai“, – patirtimi dalinosi A. Petrašiūnas.

Ne per seniausiai Medininkų veterinarijos pasienio poste buvo sulaikyta didžiulė gyvūnų siunta – katės buvo vežamos iš Baltarusijos į Vokietiją.

Buvo 74 katės patalpintos vienoje transporto priemonėje.

„Buvo 74 katės, patalpintos vienoje transporto priemonėje. Jos buvo po kelias sudėtos į transportavimo boksus, labai ankštai, nepatogiai ir tiesiog netinkamai, kaip gyvūnas turėtų būti vežamas“, – akcentavo maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Aistė Prielgauskaitė.

Anot veterinarijos tarnybos, gyvūnai dažniausiai į Lietuvą neįleidžiami dėl netinkamo gyvūnų transportavimo.

Vis dėlto, jeigu gyvūnas ar augalas saugomas specialios pasaulinės konvencijos, asmeniui gresia ir bauda.

„Su flora ir fauna yra taip, jeigu vežate tai kas yra taip vadinamoje „Cities“ konvencijoje ir nustatome, kad jūs neturite leidimų tam gabenti – tos prekės yra konfiskuojamos, o jums gali būti skirta bauda iki kelių tūkstančių eurų“, – pabrėžė M. Semėnas.

Veterinarijos tarnybos duomenimis, pernai į Lietuvą nebuvo įleista 70 šunų ir kačių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebuvo įleista..

Nebuvo įleista.. portretas
Tik kažkodėl niekas nepasivargina nurodyti jokios priežasties kodėl tai padaryta. Pavydas, kad kažkoks eilinis žmogelis kažką turės o pats muitininkas ne?

Romas

Romas portretas
Nikeo ypatingo nematau. Tokius gėrimus pilsto daugumoje kinijos barų. Nebuvau kitose egzotinėse šalyse, bet manau ir ten to pilna.

Anonimas

Anonimas portretas
žmonės tas kobras ir skorpionus buteliuose siunčiasi ne pramogai,o kaip vaistą... Juk mūsų medicina "pasiekė tokias aukštumas", kad tenka ir šitaip gydytis...Na,
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių