Muitininkai šiemet kontrabandininkus „nuskausmino“ 2 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Šiemet muitininkai sulaikė daugiau nei 167 kilogramus kvaišalų, jų vertė – daugiau nei 2 mln. eurų.

„Bendros narkotikų kontrabandos tendencijos nesikeičia – absoliuti dauguma ikiteisminių tyrimų ir toliau pradedama dėl mėginimų kvaišalus atsisiųsti pašto siuntomis. Tad iš 107 šiemet muitinėje pradėtų tyrimų net 102 – dėl kvaišalų pašto siuntose“, – penktadienį paskelbė muitinė.

Dažniausiai šiemet paštu į Lietuvą kvaišalai siųsti iš Nyderlandų, taip pat Didžiosios Britanijos ir Ispanijos. Tarp pašto siuntose aptiktų narkotikų vyrauja ekstazis – 24 atvejai, taip pat – kanapės (15 atvejų), nemažai rasta ir LSD (12 kartų) bei kokaino (10 atvejų).

Nenuostabu, kad narkotikų platintojai nepagrįstais pasisakymais žiniasklaidoje bando sumenkinti muitinės darbą kovojant su kvaišalų kontrabanda.

Aktyviausi narkotikų siunčiasi Vilniaus (66 atvejai) gyventojai, Kauno ir Klaipėdos gyventojai kvaišalus siuntėsi apylygiai – kiekvieni maždaug po 20 kartų.

Daugiausia (net 165 kilogramai) šiemet sulaikyta hašišo. Juodojoje rinkoje tokio kiekio sulaikytų kvaišalų vertė siektų apie 2 mln. eurų. Šie kvaišalai muitinės kriminalistų buvo sulaikyti vos per dvi sėkmingas operacijas Lietuvos ir Lenkijos pasienyje.

Vasario mėnesį 85 kilogramai hašišo aptikti iš Ispanijos gabentuose aklinai užvirintuose masyviuose metaliniuose plūguose. Narkotikai buvo supakuoti itin kruopščiai – rėmų galai buvo užpildyti apsauginiu žemių sluoksniu, kad šis apsaugotų hašišą nuo ugnies, užvirinant padargų slėptuves.

Balandžio pradžioje dar 80 kilogramų hašišo rasta taip pat iš Ispanijos grįžtančio verslininko automobilyje „Citroen DS5“ įrengtose slėptuvėse.

Taip pat 2018–ųjų pradžioje Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai baigė ilgalaikę tarptautinę operaciją, pradėtą dar 2015 m.

Jos metu, bendradarbiaujant su Prancūzijos muitininkais, išaiškinta ir sunaikinta narkotikų kontrabandininkų grupuotė, kurios nariai dideliais kiekiais gabeno hašišą ir kokainą iš Ispanijos į Norvegiją.

Nors kontrabandininkai veikė itin atsargiai – įtariamas grupuotės organizatorius M. B. sausio 16 dieną buvo sulaikytas Klaipėdoje, dar vienas įtariamasis sulaikytas Kaišiadoryse, likę trys – Prancūzijoje.

Pernai pareigūnai sulaikė beveik 2 tonas narkotikų – tai didžiausias sulaikytų kvaišalų kiekis per visą Lietuvos muitinės istoriją.

„Todėl nenuostabu, kad narkotikų platintojai nepagrįstais pasisakymais žiniasklaidoje bando sumenkinti muitinės darbą kovojant su kvaišalų kontrabanda“, – teigia muitininkai.

Iš 2017 metais sulaikytų narkotikų jau sunaikinta 1658 kilogramai. Šie kvaišalai 2017 metų spalio ir gruodžio mėnesiais sudeginti Šiaulių rajone esančios bendrovės pavojingų atliekų deginimo įrenginyje.

Muitinė pabrėžia, jog kvaišalai naikinami griežtai laikantis tokių atliekų tvarkymą reglamentuojančių Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktų reikalavimų, prižiūrint iš muitinės pareigūnų sudarytai komisijai, dalyvaujant žiniasklaidos atstovams.

Šiemet narkotikai dar nebuvo naikinami. Šiuo metu Lietuvos muitinės sandėlyje saugomi 8 kilogramai hašišo, 4 kilogramai kokaino, 11,8 kilogramo marihuanos.

Dalis sulaikytų įtariamų narkotinių medžiagų tebėra tiriamos ekspertų, kurių išvados lemia ar sulaikyta medžiaga pripažįstama kvaišalais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių