Panevėžio korupcijos tyrime – dar viena mero R. M. Račkausko apklausa

Galimą politinę korupciją Panevėžyje tirianti teisėsauga tyrimą išskaidė į dvi atskiras bylas. Kvietimo duoti parodymus dar kartą sulaukė meras Rytis Mykolas Račkauskas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) BNS informavo, kad Panevėžio apygardos prokuratūra sausio 28-ąją išskyrė du ikiteisminius tyrimus.

„Viename ikiteisminiame tyrime merui pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo, kitame – dėl piktnaudžiavimo“, – nurodė tarnyba.

Nuo pareigų nušalintas miesto vadovas BNS antradienį sakė, kad pareigūnai apie posūkį byloje informavo prieš savaitę.

„Tos procedūros vėl prasideda iš naujo. Dabar aš susipažinęs pateiksiu savo parodymus, pasakiau jiems dviejų savaičių terminą, nes dabar rinkimai vyksta. Per tą laiką, matyt, tai ir padarysiu“, – teigė meras.

Jis sakė jau davęs parodymus teisėsaugai pernai rudenį, prieš svarstant jo nušalinimo nuo pareigų pratęsimą.

R. M. Račkauskas visus metamus kaltinimus neigia ir vadina tai oponentų siekiu jį pašalinti iš politikos.

Anot jo, tyrimas yra vilkinamas, dėl to jis negali eiti mero pareigų – šiuo metu teismas jį yra nušalinęs iki kovo 20 dienos. Kovo 17-ąją Lietuvoje vyks antrasis savivaldos ir merų rinkimų turas.

Antros kadencijos mero poste siekiantis politikas tikina, kad pateikti įtarimai riboja jo galimybes dalyvauti politinėje kampanijoje.

R. M. Račkauskas mano, kad esama planų tyrimą perduoti teismui dar iki kovo pradžioje vyksiančių rinkimų.

„Manau, kad tokie planai yra, nes viskas klostosi labai įdomiai. Matyt, tempiama tempiama ir galvojama atiduoti į teismą prieš pat rinkimus“, – aiškino jis.

Panevėžio savivaldybės vadovo teigimu, jo eliminavimu suinteresuoti opoziciniai konservatoriai, taip pat buvęs bendražygis, o dabar – oponentas mero rinkimuose, parlamentaras Povilas Urbšys. Jį R. Račkauskas kaltina „manipuliuojant teisėsaugos struktūromis“.

P. Urbšys, 2012-aisiais patekęs į Seimą, iki tol penkiolika metų vadovavo Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybai.

„Gal nėra tikslo kažką surasti, o tiesiog sužaisti artėjant rinkimams. Neturiu jokių abejonių, kad viso to tikslas – mano reputacijos menkinimas siekiant įtikinti žmones mano kaltumu, taip įtakojant būsimų rinkimų rezultatus“, – sakė jis.

P. Urbšys, praėjusią savaitę darkart apklaustas byloje, BNS sako, kad jam metami kaltinimai yra „mažų mažiausiai negarbingi“, nes teisėsauga tyrimą pradėjo dar iki išsiskiriant politikų keliams.

„Paskutinėje apklausoje, į kurią buvau pakviestas, supratau, kad filmas apie galimas Račkausko nusikalstamas veikas buvo pradėtas sukti nuo 2018-ųjų pradžios. Mes kiekvienas tapome to filmo veikėjais, turime aiškinti, kiek esame susiję ar nesusiję su jo veikomis. Jis žino, kada tyrimas pradėtas ir tuomet mūsų santykiai nebuvo priešiški“, – kalbėjo parlamentaras.

STT tyrimą Panevėžio savivaldybėje pradėjo pernai birželį. Be R. M. Račkausko, įtarimai pareikšti jo patarėjai Gintarei Maskoliūnienei, keliems verslo atstovams.

Teisėsauga įtaria, kad Panevėžio savivaldybėje buvo duodami neteisėti nurodymai tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

R. M. Račkauskas Panevėžio meru 2015 metais išrinktas kaip visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas. Kilus nesutarimams su P. Urbšiu iš šio komiteto pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija, įskaitant patį merą. Rinkimuose R. M. Račkausko vadovaujami politikai ketina dalyvauti su kitu komitetu –„Atsinaujinančiam Panevėžiui“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
viskas CIA VEJAI-SPEKTAKLIS ! ar pasodino NORS VIENA TOKI VAGI ?!! vaizduoja darba....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių