Per parą pasienyje apgręžta 14 migrantų, vienas įleistas dėl humanitarinių priežasčių

  • Teksto dydis:

Per praėjusią parą į Lietuvą iš Baltarusijos neleista patekti 14 migrantų, vienas įleistas dėl humanitarinių priežasčių, sekmadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Penktadienį VSAT pareigūnai apgręžė septynis užsieniečius, ketvirtadienį – penkis, trečiadienį – aštuonis. Antradienį nefiksuotas nė vienas atvejis, kad iš Baltarusijos neteisėtai būtų bandę patekti migrantai. Pirmadienį neįleisti keturi tokie asmenys, sekmadienį – 33.

Šeštadienį VSAT gavo pranešimą, kad į ligoninę Vilniuje iš Varėnos rajono išvakarėse atvežtas migrantas joje liks mažiausiai iki kitos savaitės.

Kaip teigia VSAT, informaciją apie šio pasienyje su Baltarusija šalusio Sirijos piliečio buvimo vietą savanoriai nuslėpė nuo pasieniečių bei greitosios pagalbos.

Šeštadienį viena iš savanorių naujienų agentūrai BNS pripažino, kad „...organizacija informaciją apie sušalusį migrantą gavo penktadienį ir vietą pasiekė per kiek daugiau nei valandą“.

Pavyzdžiui, žiemą atvažiuoti į šią nuošalią vietovę miške prie Baltarusijos sienos iš Vilniaus reikia iki pustrečios valandos. Laiku informaciją gavę pasieniečiai čia galėjo būti jau po kelių minučių ir kaip visada, kai kyla abejonių dėl migrantų sveikatos, iškviesti greitąją pagalbą.

Dėl to medikai į įvykio vietą būtų atskubėję ir migrantą išgabenę nepalyginamai anksčiau, nei tai įvyko penktadienį. Tikėtina, kad tuomet gerokai pavėluotą žmogaus „gelbėjimo operaciją“ surengusių vadinamųjų savanorių atstovei nebūtų tekę konstatuoti, jog „jam yra didelės kūno vietos nušalusios ir turbūt bus šalinamos“.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai VSAT pareigūnai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų, jų į Lietuvą nepateko 8055 (vidurnakčio iš šeštadienio į sekmadienį duomenys).

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje tebevykdoma sustiprintu režimu.

Latvijos pasieniečiai šeštadienį neįleido 68 iš Baltarusijos bandžiusių patekti migrantų. Penktadienį tokių apgręžtųjų buvo 57, ketvirtadienį – net 103. Latvijoje jau antrą savaitę yra gerokai išaugęs bandymų kirsti sieną iš Baltarusijos skaičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių