Milijono eurų vertės vagystė iš VSAT: lekia tarnybos darbuotojų galvos

Iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pavogta konfiskuotų cigarečių už beveik milijoną eurų, jų buvimo vieta nėra žinoma.

Dėl įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas, nuo pareigų nušalinti šeši budėtojai, du iš jų apklausti kaip specialieji liudytojai, žurnalistams antradienį pranešė VSAT vadas Renatas Požėla.

„Pats pobūdis vagysčių mums tikrai kelia tam tikrų klausimų, kad asmenys, sietini su konkrečia organizuota nusikalstama grupuote, galbūt dirbo ne vieni, padedant mūsų pareigūnams“, – sakė jis.

Nusikaltimas išaiškintas, kai pasieniečiai pasalos metu sulaikė vieną iš vagystėmis įtariamų asmenų.

„Balandžio 2-3 dieną, gavus kriminalinės žvalgybos būdu tam tikrą informaciją apie tai, kad galimas tų cigarečių grobstymas iš sandėlio, buvo suorganizuota mūsų pareigūnų pasala ir naktį buvo sulaikytas vienas įtariamasis asmuo, vienas mikroautobusas ir trisdešimt cigarečių dėžių“, – sakė R. Požėla.

Pasak jo, šios cigaretės buvo konfiskuotos pernai lapkričio 20 dieną pasienyje su Lenkija. Šis krovinys vykstant ikiteisminiam tyrimui pristatytas į Varėnos rinktinės teritoriją, iš kur jį ir mėginta pavogti.

Įtariamą cigarečių vagį sulaikę pasieniečiai nustatė, kad pavogta gerokai daugiau cigarečių.

„Konstatavome, kad buvo bandoma pavogti 585 dėžes cigarečių, iš kurių sėkmingai pavogta 555 dėžės“, – sakė VSAT vadas.

„Esame įsivertinę šitą nuostolį rinkos kainomis, tai arti vieno milijono eurų“, – sakė jis.

Cigaretės buvo pavogtos per penkis kartus laikotarpiu nuo kovo antros pusės iki balandžio 3-iosios nakties.

Pats pobūdis vagysčių mums tikrai kelia tam tikrų klausimų, kad asmenys, sietini su konkrečia organizuota nusikalstama grupuote, galbūt dirbo ne vieni, padedant mūsų pareigūnams.

Jos buvo laikomos Varėnos pasienio rinktinės teritorijoje esančioje sandėliavimo patalpoje. Į sandėlį patekta atlenkus metalines sandėlio konstrukcijas per šoną, besiribojantį su rinktinės teritorijos išorės siena.

„Yra vykdomas ikiteisminis tyrimas, šiuo metu yra pradėtas tarnybinis patikrinimas, kurio metu yra nušalinti nuo pareigų šeši mūsų budėtojai, kurie tomis naktimis budėjo ir buvo atsakingi už mūsų objektų apsaugą. Du iš jų apklausti kaip specialieji liudytojai“, – sakė R. Požėla.

Be minėto asmens, kurį pasieniečiai pagavo nusikaltimo vietoje, sulaikytas dar vienas įtariamasis.

Jie siejami su konkrečia organizuota nusikalstama grupuote. Jos pavadinimo dėl tyrimo pareigūnai neatskleidžia.

Tyrimą iš Varėnos rinktinės yra perėmusi centrinė VSAT įstaiga.

R. Požėlos teigimu, nusikaltimui buvo gerai pasiruošta, stebėta, kaip juda budėtojai.

Po įvykio atliekamas auditas ir vertinama, ar veiksmingos yra pasieniečių naudojamos saugumo priemonės.

„Žala organizacijos reputacijai tikrai yra padaryta, tai suprantame“, – pripažino jis.

R. Požėla pabrėžė, jog šiuo metu VSAT padaliniams yra duotas nurodymas iš naujo įvertinti savo objektų būklę ir jų apsaugos lygį: „Po to, kai bus baigti minėti patikrinimai, spręsime klausimą, ar mūsų tarnybai tikrai reikia turėti tiek daug vietų, kuriose saugomos įvairios sulaikytos kontrabandinės prekės“.

„Puikiai suvokiame, jog VSAT reputacijai padaryta didelė žala, tad dabar mūsų įstaiga privalo padaryti viską, kad šis nusikaltimas būtų atskleistas. Tyrimo sėkme neabejojame“, – tvirtino R. Požėla.

Jo žiniomis, paskutinis panašus atvejis nutiko 2007 metais, kai iš pasieniečių sandėlių irgi dingo konfiskuotos cigaretės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Tai grazu mus Luetuvoj, vieni vagys kurie dirba, saunu, konfiskuoja del akiu o paskui realizuoja , tai ko negali zmonems legeliai parduoti ir zmogui gerai ir valstybei i kisene

Senis

Senis portretas
Sutepti mundyrai vyti lauk.

Vilė

Vilė portretas
Jei meluoji, tai ir vagi.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių