Pernai muitininkai sulaikė 29 proc. daugiau suklastotų prekių

  • Teksto dydis:

Pernai Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė daugiau kaip pusę milijono suklastotų prekių – tai 29 proc. daugiau nei metais anksčiau.

Kaip pirmadienį pranešė Lietuvos muitinė, pernai nustatyti 667 atvejai, kai asmenys gabeno prekes, pagamintas pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises.

Iš viso per 2019-uosius muitininkai sulaikė daugiau kaip 540 tūkst. vienetų klastotų prekių. 2018 metais tokių prekių buvo 386 tūkst. vienetų.

Muitinė su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba dalyvavo Europolo ir Interpolo koordinuojamoje operacijoje „OPSON VIII“, skirtoje kovai su suklastotu maistu ir gėrimais. Jos metu sulaikyta 335 tūkst. padirbtų saldainių. Šie galbūt pavojingi sveikatai saldumynai į rinką nepateko.

Operacijoje iš viso dalyvavo 77 šalių policijos, muitinės, nacionalinių maisto priežiūros tarnybų ir privataus sektoriaus atstovai, jos metu konfiskuota daugiau kaip 100 mln. eurų vertės potencialiai pavojingų maisto produktų ir gėrimų.

2019 metų gegužę muitininkai taip pat po dvejų metų bylinėjimosi pasiekė pergalę Apeliaciniame teisme dėl 2017 metais sulaikytų daugiau nei 24 tūkst. vienetų suklastotų saldainių su žaisliukais, neteisėtai pažymėtų „F1“ ir „Formula 1“ prekių ženklais.

Saldumynus įvežusią bendrovę teismas įpareigojo sunaikinti suklastotus ir neaiškios kilmės saldainius savo sąskaita taip užtikrinant, kad jie nepatektų į prekybą ir nesukeltų neigiamų padarinių vartotojų sveikatai.

Pernai vasarą Lietuvos muitinė, bendradarbiaudama su Europos Komisija ir Honkongo muitine, dalyvavo operacijoje, skirtoje užtikrinti intelektinės nuosavybės teisių apsaugą. Tuomet siekta nustatyti mobiliųjų telefonų, baterijų, laikrodžių ir pakuočių klastojimo atvejus, kai prekės gabenamos iš Honkongo.

Operacijos metu sulaikyta 159 prekės.

Pasak muitininkų, kovojant su intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais labai svarbu atkreipti visuomenės dėmesį ir išaiškinti vartotojams bei verslo atstovams, kokią žalą tokie pažeidimai daro ne tik teisių savininkams, bet ir valstybės biudžetui, sąžiningam verslui bei vartotojui. Taip pat – kad iš neteisėtos produkcijos gaunamų pajamų gali būti remiamos kitos organizuoto nusikalstamumo veikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių