Pernai muitininkams buvo pasiūlyta dar daugiau kyšių: „dovanas“ palieka dokumentuose

  • Teksto dydis:

Pernai muitininkams užfiksuoti 588 neteisėti pinigų siūlymo atvejai – 214 daugiau nei 2018 metais, trečiadienį pranešė Lietuvos muitinė.

„Tam turėjo įtakos antikorupcinis personalo ugdymas. Muitinės pareigūnai yra geriau informuoti, kaip elgtis bandymo papirkti atveju, kaip tinkamai užfiksuoti, kaip bendrauti su galimu kyšio davėju ir kaip svarbu neleisti pažeidėjui „išsisukti“ nuo atsakomybės ir visada fiksuoti neteisėtus pinigų siūlymo atvejus“, – teigiama pranešime.

Jame taip pat rašoma, kad dažniausiai vairuotojai „tarsi netyčia“ pamiršta dokumentuose penkių arba dešimties eurų kupiūras, pernai pasitaikė atvejis, kai muitininką buvo bandoma papirkti bilietais į koncertą.

„Daugiausia apie iš vairuotojų gautuose dokumentuose rastus grynuosius pinigus praneša pasienyje su Baltarusija dirbantys muitininkai“, – rašoma pranešime.

Medininkų kelio poste pernai grynųjų bandyta įbrukti 253 kartus, Raigardo kelio poste registruoti 128 bandymai papirkti, Šalčininkų kelio poste – 110 atvejų, o Lavoriškių kelio poste pareigūnai pranešė apie 46 pinigų siūlymo atvejus.

Grynuosius pinigus kaip kyšį savo vežamo krovinio ar asmens dokumentuose dažniausiai siūlo Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Lietuvos ir Lenkijos piliečiai.

Pasak muitininkų, pernai ikiteisminių tyrimų dėl papirkimo pradėta beveik keturis kartus daugiau nei ankstesniais metais.

Lietuvos muitinė ragina nesiūlyti grynųjų pinigų ar kitokių „dovanų“ muitininkams, o pastebėjus muitinės pareigūnų korupcijos, piktnaudžiavimo ar kitos neteisėtos veiklos atvejus, apie tai pranešti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių