Po penkerių metų į laisvę išeis dar vienas nuteistasis iki gyvos galvos

Lietuvos apeliacinis teismas lapkričio pabaigoje nusprendė iki gyvos galvos už dviejų žmonių nužudymą nuteistam Arnui Šležinskui skirti terminuotą penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuspręsta panaikinti Kauno apygardos teismo sprendimą netenkinti Pravieniškių pataisos namų teikimo nuteistajam skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Pagal šių metų kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Šiais metais teismai jau buvo skyrę terminuotas laisvės atėmimo bausmes keliems nuteistiesiems iki gyvos galvos.

Nuteistas už dvigubą žmogžudystę

1996 metais Panevėžio apygardos teismas A. Šležinską pripažino kaltu dėl dviejų žmonių nužudymo ir skyrė mirties bausmę su viso turto konfiskavimu, tačiau vėliau ji pakeista į kalėjimą iki gyvos galvos.

Bylos duomenimis, A. Šležinskas nuteistas už tai, kad 1995 metų pabaigoje atėjo prie J. N. ir A. N. gyvenamojo namo Pasvalio rajone. Pamatęs, kad A. N. nuėjo į tvartą, A. Šležinskas įėjo į virtuvę ir iš J. N. pareikalavo pinigų.

J. N. bandžius bėgti, A. Šležinskas ją sugavo, parvertė ant grindų, čiupo šalia gulėjusį kirvį ir kelis kartus smogė į galvą. Lūžus kotui, jis paėmė kitą kirvį ir dar tris kartus trenkė į galvą.

Vėliau nuteistasis atėjo į tvartą, nuvertė A. N., paėmė suoliuką ir juo apie dešimt kartų smogė į įvairias kūno vietas. Manydamas, kad A. N. jau negyva, grįžo į butą, iš kurio pavogė turto už daugiau nei 176 litus (51 eurą). Vėliau A. N. dėl patirtų sužalojimų mirė ligoninėje.

Įsitraukęs į „Tikėjimo žodžio“ veiklą

Apeliacinio teismo nuomone, pirmosios instancijos teismo išvada nėra objektyvi, nes buvo atsižvelgta tik į neigiamai nuteistąjį charakterizuojančias aplinkybes.

„Pirmosios instancijos teismas nutartyje neskyrė jokio dėmesio nuteistąjį teigiamai charakterizuojančioms aplinkybėms ir nesuteikė joms jokios reikšmės, o pasirėmė tik jį neigiamai charakterizuojančiomis aplinkybėmis, todėl ir priėmė sprendimą teikimo netenkinti“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas pažymėjo, kad nuteistasis 33 kartus skatintas, daugumą kartų – dėl stropaus darbo bei tai, jog jis yra įsitraukęs į „Tikėjimo žodžio“ veiklą, susitikinėja su kapelionu, studijuoja Bibliją, charakteristikose apibūdinamas iš esmės teigiamai, palaiko ryšius su giminėmis.

„Įvertinus šias aplinkybes kolegija daro išvadą, kad nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu buvo labai geras, jis rodo labai mažą pakartotino nusikalstamo elgesio riziką“, – nutarė teismas.

Ši nutartis galutinė ir neskundžiama.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ss

ss portretas
šudai turi buti sunaikinti, o ne laisvej.. tokie patys šudai priima istatymus

Budelis

Budelis portretas
Gal baikit zmogzudzius i laisve paleidinet ! Gal cia irgi dalis arabu plano?

H

H portretas
Reikėtų už tokius sprendimus bausti pačius teisėjus
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių