Prieš teismą stos Šiauliuose mokyklos lėšas pasisavinę ir iššvaistę asmenys

Šiaulių apygardos teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl galimo Šiaulių „Rasos“ progimnazijos turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo pareikšti keturiems asmenims.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnų atlikto tyrimo duomenimis, buvusi gimnazijos direktorė A. I. galėjo pasisavinti daugiau nei 13 tūkstančių ir iššvaistyti daugiau nei 8 tūkstančius eurų mokyklos lėšų.

Moteris, kaip teigiama Generalinės prokuratūros pranešime, taip pat kaltinama apgaulingos apskaitos tvarkymu, piktnaudžiavimu ir poveikiu liudytojams. Jos bendrininkai – buvusi tos pačios mokyklos buhalterė, vienos mažosios bendrijos, užsiimančios statyba, vadovas kaltinami padėję pasisavinti ir iššvaistyti turtą bei apgaulingai tvarkę apskaitą, o vienas renginių organizatorius – padėjęs iššvaistyti turtą.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad nuo 2015 iki 2017 metų buvusi mokyklos vadovė už progimnazijos turtą pirko sau asmeninius daiktus, kompiuterinę techniką, elektros prekes, gitarą, šviestuvus, parketlentes, laminuotas grindis ir t. t.

Kai kurios prekės buvo perkamos asmeniškai sau, tik sąskaitose-faktūrose nurodant, kad prekes įsigyja mokykla, o kai kurių prekių sąskaitų-faktūrų sumos būdavo padidinamos fiktyviai. Už kainų skirtumą buvo įsigyjama baldų vaikų kambariams, televizorius ir kitų prekių.

Už mokyklos lėšas buvo įsigyjamos ne tik prekės, bet ir paslaugos. Progimnazijos vardu ir lėšomis spausdintos aviečių ūkio, priklausančio buvusiai mokyklos direktorei, produkcijos etiketės. Taip pat mokyklos lėšomis apmokėta asmeninė šventė – padengta dalis renginio organizavimo išlaidų mokyklos buhalterės jubiliejaus metu.

Buvusi vadovė A. I. skirdavo darbuotojams priedus už darbą, bet dalį pinigų pasiimdavo pati. Ji buvo sudariusi fiktyvią remonto darbų sutartį su viena įmone, kuri pinigus gavo, tačiau jokių darbų neatliko. Mokykla taip pat nuomodavo aktų salę, o už nuomą gautus pinigus A. I. pasiimdavo sau „į kišenę“.

Pasak prokuratūros pranešimo, surinkta duomenų, kad vienai uždarajai akcinei bendrovei buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti Šiaulių „Rasos“ progimnazijos vykdomą mokinių mokamo ir nemokamo maitinimo paslaugos viešąjį pirkimą. Sąskaitose-faktūrose, apskaitant realiai nemaitintus mokinius, buvo nurodoma didesnė paslaugų suma nei faktiškai suteikta paslaugų. Taip per kelis kartus buvo pasisavinti ir iššvaistyti keli šimtai eurų mokyklos lėšų.

Ikiteisminio tyrimo metu kaltinamoji A. I. bandė paveikti liudytojus, kad šie apklausų metu keistų parodymus ir pasisakytų jos naudai.

Mokyklos vadove dirbusi A. I. savo kaltę neigia, buvusi buhalterė ir renginių organizatorius pripažįsta padėję įgyvendinti nusikalstamas veikas, o vienos mažosios bendrijos vadovas kaltę pripažįsta tik iš dalies.

Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato įvairias bausmes, tarp kurių ir laisvės atėmimas.

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrejus Mirnyj baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau reikėtu

Manau reikėtu portretas
Su turto konfiskacija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių