Šaltas Nemuno vanduo kontrabandininkų negąsdina

  • Teksto dydis:

Pasieniečiai Nemuno aukštupyje sulaikė du Kazlų Rūdos gyventojus, gabenusius rūkalų kontrabandą. Neturėdami privalomų leidimų jie vėlyvą vakarą pripučiamu čiužiniu plaukė upe, kurios viduriu čia eina siena su Baltarusija.

Pirmadienį apie 22 val. 30 min. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai vykdė tarnybą ties Lazdijų rajono savivaldybės Bugiedos kaimu. Šioje vietoje Nemunu eina siena su Baltarusija. Iki vietos, kur Nemunas iš Baltarusijos įteka į Lietuvą, yra apie 3 km.

Naudodami termovizorių, kuris fiksuoja šilumą skleidžiančius objektus, pasieniečiai pastebėjo upėje ant pripučiamo čiužinio plaukiančius du vyrus. Nuo Lietuvos kranto jie buvo nutolę apie 50 m.

Abu asmenys tamsoje pasieniečių nematė ir ant čiužinio jų sekami dar plaukė apie puskilometrį. Kai srovė čiužinį priplukdė prie kranto, pareigūnai išniro iš tamsos ir abu nustebusius plaukikus sulaikė.

Paaiškėjo, kad tokiam žygiui ryžosi du 23-ejų Kazlų Rūdos gyventojai. Jie buvo permirkę, turėjo sušlapusį mobilaus ryšio telefoną. Šiuo metu vandens temperatūra Nemune yra tik 1 laipsnis.

Vienas čiužiniu plaukęs vyras neturėjo pasienio ruože privalomo asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Be to, abu Kazlų Rūdos gyventojai neturėjo ir privalomo leidimo būti pasienio vandenyse. Sulaikytieji pasieniečiams aiškino, kad plaukia į Kauną, tačiau akivaizdu, kad tai netiesa.

Įkliuvo ne pirmą kartą

Šiuos Kazlų Rūdos gyventojus šiemet pasieniečiai jau buvo sulaikę gabenančius kontrabandinius rūkalus. Vienas jų su cigaretėmis įkliuvo dukart - spalio 7 d. ir 17 d. Pirmu atveju jis gabeno 1 tūkst. 70 pakelių, antru – 1 tūkst. 50 pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis. Teismas vyrui už šiuos žygius skyrė 4 tūkst. 400 eurų baudą.

Kitas čiužiniu plaukęs vyras pasieniečiams buvo įkliuvęs rugsėjo 13 d. Su dar vienu asmeniu jis gabeno 2 tūkst. 540 pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos akcizo ženklais. Teismas kontrabandininkui už tai skyrė 4 tūkst. 344 eurų baudą.

Šįkart nei Nemune, nei jo prieigose įtartinų daiktų nebuvo rasta. Abu Kazlų Rūdos gyventojai buvo pristatyti į Kapčiamiesčio užkardą. Čia jiems skirtos administracinės baudos – po 21 eurą. Po apklausos antradienio naktį jie buvo paleisti.

Nemuno aukštupyje, kur upe eina valstybės siena, nereti atvejai, kai kontrabandininkai Baltarusijos pusėje nuleidžia cigarečių krovinius. Jie paleidžiami pasroviui planuojant, kad upė rūkalus atneš į Lietuvos pusę. Čia laukiančių cigarečių nešikų užduotis yra kuo skubiau krovinį ištraukti iš vandens ir gabenti į šalies gilumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių