Sučiuptų kontrabandininkų gudrybė: cigaretes bandė perkelti per sieną be pėdsakų?

Pasieniečiai sulaikė 4 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių ir perėmė kontrabandininkų sukonstruotą nešiojamą įrenginį. Įtariama, kad jis skirtas iš Baltarusijos perkelti cigarečių krovinį fiziškai nepažeidžiant sienos ir nepaliekant ant jos pėdsakų.

Pirmadienį prieš vidurnaktį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos pasienio rinktinės Kapčiamiesčio užkardos pareigūnai patruliavo palei sieną su Baltarusija Lazdijų rajono Pertako kaimo ribose. Lietuvos pusėje čia įrengtas patrulio takas ir kontrolinė pėdsakų juosta.

Tamsoje pasieniečiai prie pat sienos aptiko 4 tūkst. pakelių cigarečių su Baltarusijos akcizo ženklais. Įtariama, kad juos čia paliko ką tik darbavęsi ir VSAT pareigūnų išsigandę kontrabandininkai.

Čia pat pasieniečiai rado ir savadarbį įrenginį, kuris, manoma, sukonstruotas kontrabandiniam kroviniui perkelti iš Baltarusijos teritorijos į Lietuvos pusę. Jį sudaro masyvi ant žemės dedama metalo plokštė. Į ją įstatomas metalinis vamzdis su laikikliu maždaug 7 metrų ilgio karčiai.

Pasieniečiai rado ir savadarbį įrenginį, kuris, manoma, sukonstruotas kontrabandiniam kroviniui perkelti iš Baltarusijos teritorijos į Lietuvos pusę.

Ji galėjo būti panaudota kaip svirtis. Kartis galbūt buvo nusukta į Baltarusijos pusę per Lietuvoje įrengtą pėdsakų juostą ir sienos liniją. Kontrabandininkai Baltarusijoje prie karties galo, matyt, turėjo prikabinti kontrabandines cigaretes. Jų bendrininkai Lietuvoje kartį sukdami oru rūkalus galėjo perkelti per sieną. Siena čia fiziškai nepažeista, jos kirtimo požymių irgi nepalikta.

Šis įrenginys yra greitai surenkamas. Prie metalinio pagrindo kontrabandininkai pritvirtino savadarbes petnešas, kad jį būtų patogu nešti ant nugaros.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 8 metų.

Tam, kad iš Baltarusijos gabenant cigaretes neliktų sienos pažeidimo pėdsakų, kontrabandininkai dažniausiai jas tiesiog permeta iš savo valstybės į Lietuvą. Pasieniečiai yra nustatę ir atvejų, kai tokiems perkėlimams buvo naudojamos virš sienos linijos pakeltos virvės.

Ten, kur siena eina Nerimi ir Nemunu, nereti yra atvejai, kai Baltarusijos krante cigarečių dėžės yra tiesiog paleidžiamos vandeniu tikintis, kad srovė jas atneš į Lietuvos pusę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių