Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas leido K. Bartoševičiui vasarą išvykti iš Lietuvos

2024-06-14 07:10

Seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius kaltinamam buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui teismas leido vasaros laikotarpiu išvykti iš Lietuvos, o gynėjo prašymą apklausti papildomus liudytojus atmetė.

Kristijonas Bartoševičius
Kristijonas Bartoševičius / P. Židonio/BNS nuotr.

Tokį sprendimą penktadienį paskelbė Panevėžio apygardos teismas.

Kaltinamojo prašymui prieštaravo prokuroras ir nukentėjusiųjų atstovės, bet teismas nurodė, kad kardomosios priemonės negali riboti asmens laisvės labiau nei tai būtina.

„Asmeniui, kuriam taikomos kardomosios priemonės, ribojančios jo laisvę, turi būti sudaroma galimybė išvykti tada, kai teismo posėdžiai nevyksta, jei jis to pagrįstai prašo. Kaltinamojo gynėjo nurodyta priežastis ir kelionės maršrutas teisingumo vykdymo procesui netrukdo, todėl nėra priežasčių jam drausti išvykti iš Lietuvos nurodytu laikotarpiu“, – teismo pranešime cituojamas teisėjų kolegijos pirmininkas teisėjas Valdas Ciesiūnas.

Kito gynėjo prašymo apklausti papildomus liudytojus teismas netenkino, nurodęs, kad įrodinėjimo procesas negali būti begalinis ir įrodymų turi būti tiek, kad jų užtektų pagrįstoms išvadoms padaryti.

Kaltinamojo gynėjo nurodyta priežastis ir kelionės maršrutas teisingumo vykdymo procesui netrukdo, todėl nėra priežasčių jam drausti išvykti iš Lietuvos nurodytu laikotarpiu.

Anot teismo, byloje nėra duomenų, kad šiems papildomai apklausti prašomiems asmenims būtų kas nors žinoma apie aplinkybes, susijusias su K. Bartoševičiui pateiktais kaltinimais.

Šiuos du prašymus kaltinamasis ir jo gynėjas pateikė ketvirtadienį vykusiame teismo posėdyje, kuriame taip pat susipažinta su vieno nukentėjusiojo ikiteisminio tyrimo metu atliktos apklausos vaizdo įrašu.

Byloje toliau bus peržiūrimi kiti nukentėjusiųjų apklausų vaizdo įrašai, artimiausias posėdis suplanuotas rugsėjo 2-ąją.

Eksparlamentaras K. Bartoševičius kaltinamas padaręs dešimt nusikalstamų veikų: dvi – dėl mažamečio bei nepilnamečio asmens seksualinio prievartavimo, keturios – dėl jaunesnio nei 16 metų asmens tvirkinimo ir keturios – dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Byloje nukentėjusiaisiais pripažinti keturi vaikai. Teismas taip pat yra priėmęs tris nukentėjusiųjų atstovų civilinius ieškinius.

K. Bartoševičius kaltės nepripažįsta. Paaiškėjus apie teisėsaugos vykdomą tyrimą, jis atsisakė Seimo nario mandato.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo nepilnamečių ir mažamečių seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prokuratūra atliko nuo 2022-ųjų lapkričio.

Byla teismui perduota pernai liepą. Jos nagrinėjimas vyksta uždaruose posėdžiuose, siekiant apsaugoti nukentėjusius nepilnamečius, neatskleisti jų tapatybių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų