Teismas neskyrė terminuotos bausmės Panevėžio studentės žudikui

Apeliacinis teismas nusprendė neskirti terminuotos laisvės atėmimo bausmės už Panevėžio konservatorijos studentės nužudymą ir kitus nusikaltimus iki gyvos galvos įkalintam Rolandui Lenkaičiui.

2001-ųjų spalį tuomet 27 metų panevėžietis R. Lenkaitis ir 23 metų kaunietis Lorencas Valkauskas buvo nuteisti griežčiausia bausme už itin žiaurų 19-metės studentės nužudymą.

Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė, kad nors šiuo metu nuteistojo R. Lenkaičio elgesys yra nukreiptas teigiama linkme, šis pokytis yra matomas tik paskutiniaisiais keliais metais.

Apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Teismui pateiktoje socialinio tyrimo išvadoje nurodyta, jog 21 metų ir 6 mėnesius bausmę atliekantis nuteistasis kaltę pripažįsta tik iš dalies, savo poelgį vertina atsainiai, ieško jį pateisinančių aplinkybių, kaltina bendrininkus, savo jauną amžių.

Pasak dokumentų, didžiausia problema nuteistasis laiko tai, kad turi atlikti bausmę, bausmės atlikimo pasekmes suvokia tik sau ir šeimai, tačiau apie pasekmes nusikaltimų aukoms neužsimena.

Pagal įstatymus, jeigu teismas atsisako pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme, pakartotinai teikti prašymą galima ne anksčiau kaip po vienerių metų po nutarties atsisakyti pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme įsiteisėjimo dienos.

Auką nužudė ir sudegino

2001-siais metais sumušta ir pasmaugta mergina negyvenamoje sodyboje Panevėžio rajone buvo apipilta benzinu ir padegta. Vėliau įvykio vietoje pareigūnai rado tik lavono liekanas. Įtarus šiuo nusikaltimu, netrukus buvo sulaikyti du vyrai ir moteris.

Be šio nusikaltimo, trijulė nuteista už dar kelių merginų apiplėšimus. Joms pavyko išlikti gyvoms.

19-metė studentė buvo pirmoji jų auka.

Bylos duomenimis, ją ir kitas aukas surado R. Lenkaitis per regioninės radijo stoties pažinčių laidą. Vaidu prisistatydavęs R. Lenkaitis rinkosi tas merginas, kurios turėjo mobiliojo ryšio telefonus.

Iš žiauriai nužudytos merginos buvo paimtas mobilaus ryšio telefonas, rankinė, pinigai, striukė, batai.

Nusikaltėliai planavo nužudyti ir merginą iš Biržų, tačiau po apiplėšimo jai pavyko likti gyvai. Atėmę pinigus, papuošalus ir mobilaus ryšio telefoną, L.Valkauskas ir R. Lenkaitis numetė merginą į upę, po to dar apmėtė akmenimis ir ledo gabalais. Nusikaltėliai manė, kad mergina numirė, tačiau ši išlipo iš vandens.

Nuo trijulės nukentėjo ir Kupiškio gyventoja – ji neteko mobilaus ryšio telefono. Kupiškietė taip pat liko gyva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių