Teisme – dar viena šnipinėjimo Rusijai byla: teisiami du vyrai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį uždarame posėdyje ketina pradėti nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje du Lietuvos piliečiai yra kaltinami šnipinėjimu Rusijai.

Kaip pranešė šiemet sausį bylą teismui perdavusi Generalinė prokuratūra, kaltinamieji vienas su kitu nėra pažįstami ir jų vykdyta veikla skiriasi, tačiau ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad į nusikalstamas veikas prieš Lietuvos valstybę juos įtraukė tas pats asmuo – Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) Karaliaučiaus srities pasienio valdybos pareigūnas, prisistatęs išgalvota tapatybe ir puikiai kalbėjęs lietuviškai.

Kaltinimų šnipinėjimu šioje byloje sulaukė visuomenininkas Baltijos jaunimo asociacijos „Juvenis“ generalinis direktorius Aleksėjus Greičius ir Mindaugas Tunikaitis. 

Pasienyje su Karaliaučiumi esančiuose Pagėgiuose gyvenantis M. Tunikaitis 2015 metais su politine partija „Lietuvos sąrašas“ kandidatavo į savivaldybės tarybą.

A. Greičius 2015 metais su Lietuvos rusų sąjunga kandidatavo į Klaipėdos miesto tarybą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus iš Valstybės saugumo departamento (VSD) Žvalgybos įstatyme numatytomis priemonėmis surinktą medžiagą.

Tyrimo metu, kurį vykdė Klaipėdos apygardos prokurorai, Klaipėdos policijos Kriminalinė policija ir Valstybės saugumo departamentas, nustatyta, kad vienas Klaipėdos krašto gyventojas į Rusijos žvalgybos pareigūno akiratį pateko dar 2014 metais.

Pažintis prasidėjo tarsi atsitiktiniu jųdviejų kontaktu kertant Lietuvos ir Rusijos pasienio punktą ir tarsi nereikšmingais Petru prisistačiusio vyro prašymais, tokiais kaip nupirkti Lietuvoje ant sienos kabinamą kalendorių ar butelį vyno. Ilgainiui, pasak teisėsaugos, tai virto prieš Lietuvą nukreiptų pavedimų vykdymu.

Vykdydamas užsienio valstybės žvalgybos organizacijos užduotis, kaltinamasis turėjo fotografuoti konkrečius objektus, rinkti informaciją apie jam nurodytus asmenis, dalyvauti tam tikruose renginiuose, įsigyti ir perduoti prašomus leidinius, viešai publikuoti tam tikrą informaciją bei atlikti kitus pavedimus.

Už perduotus duomenis kaltinamajam buvo atlyginama pinigais, pateikiant tai kaip „paramą sveikatai“ ar „kompensavimą“ už mokesčius vizoms.

Tyrimo metu kaltinamasis pripažino vykdęs nurodymus, nors po kurio laiko ir ėmęs suprasti, kad jie gali būti neteisėti ir kad su juo bendraujantis asmuo nėra tas, kuo prisistato. Anot jo, nors ir turėjo minčių kreiptis į teisėsaugą, tačiau bijodamas šantažo neišdrįso.

Kaltinamasis taip pat pripažino, kad su užduotis jam duodavusiu Petru bendravo, jam skirtas užduotis vykdė ir gautus duomenis perduodavo slapta, tam naudodavosi įvairiomis konspiracinėmis priemonėmis, o tai irgi stiprino įtarimą dėl vykdomų veiksmų neteisėtumo.

Kitas kaltinamasis su tuo pačiu Rusijos žvalgybos atstovu susipažino 2016 metais viename iš socialinių tinklų.

Pasak teisėsaugos, kaltinamasis tuo metu veikė kaip vienos visuomeninės organizacijos vadovas, tad jo nenustebino privačiai gauta žinutė, kurioje domėtasi organizacijos veikla. Susirašinėjimas žinutėmis truko keletą mėnesių, vėliau kaltinamasis su Piotru pristačiusiu asmeniu susitiko Sovetske.

Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog kaltinamasis susitarė su Piotru, kad pastarasis pilnai ar dalinai finansuos kaltinamojo organizuojamus renginius.

Kaltinamasis taip pat įsipareigojo fotografuoti bei filmuoti šiuos renginius, juose dalyvaujančius ar tik juos stebinčius asmenis ir šią vaizdo medžiagą perduoti Piotrui, taip pat įsipareigojo rinkti su šiais renginiais susijusią informaciją, rengti ir publikuoti tekstus nurodytose Lietuvos žiniasklaidos priemonėse bei Piotrą dominančią informaciją perduoti iš anksto sutartu konfidencialiu būdu.

Tyrimo duomenimis, surengta ne mažiau dešimties Piotro finansuotų renginių.

Bendravimą su Piotru šis kaltinamasis tęsė ir po VSD pareigūnų įspėjimo, kad jis yra Rusijos FST pareigūnas, vykdantis užduotį rinkti Rusijos žvalgybą dominančią informaciją Lietuvoje ir daryti įtaką Lietuvoje vykstantiems visuomeniniams bei politiniams procesams.

Tyrimo duomenimis, kaltinamasis taip pat aktyviai veikė teikdamas kontaktinę informaciją ir supažindindamas Piotrą su kitais potencialiai galinčiais bendradarbiauti asmenimis, slaptai vykdydamas kitas informacijos rinkimo bei gautų duomenų perdavimo užduotis.

Abu asmenys sulaikyti praėjusių metų kovo pradžioje. Šiuo metu jiems taikomos su laisvės atėmimu nesusijusios kardomosios priemonės.

Šiame ikiteisminiame tyrime pernai pavasarį sulaikyta buvo ir Klaipėdos tarybos narė Ela Andrejeva. Jos advokatė Natalja Fočenkova vėliau BNS sakė, kad politikei buvo suteiktas specialiosios liudytojos statusas.

Už šnipinėjimą asmuo gali būti nubaustas laisvės atėmimu nuo trejų iki penkiolikos metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
Išeitų,kad,jeigu marškinėliai Rusijos vėliavos spalvos,tai šnipinėjimas ir nusikaltimas.Jeigu glaudės tokios spalvos,tai nieko.Štai tokia tos mūsų VSD veikla.

prisimenu

prisimenu portretas
Maskolius ir po 50 metu lieka maskoliumi-vilku gimes vis i miska ziuri.Pokaryje visi rusai sentikiai -starovierai nuejo stribais tarnauti ir buvo pirmi bolseviku valdzios kurejai kaime. Nors pragyveno Lietuvoje virs 200metu,lojaluma ne Tevynei,o rodinai rode

Zenonas Išpriekulis

Zenonas Išpriekulis portretas
Agentūrinis pranešimas. Pranešėjas: KGB agentas "Pranas Pričkus". Informacijos priėmėjas: VSD įgaliotinis a.a. Edvardas Š... Pranešimo turinys: Klaipėdos apylinkės teismo teisėja V.Olcvikienė, antstolis A.Selezniovas, firma "cenzas" yra nusikalstamos gaujos susivienijimas. Bendradarbiauja su STT. Kam priklauso juos kontroliuoti, bendradarbiauja. Tolimesnė užduotis pranešėjui: stebėti toliau ir visiems kentėti. Užmegzti ryšį su KGB informatoriumi "Dėdule", "Magnolija", signataru "Henriku". Telefonas pasiteiravimui 8 662 33770. Laikraščio iškarpų apie represinių organų nusikalstamas veikas, giliai slėpti. Atradus bus traktuojama kaip šnipinėjimas RU naudai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių