Pereiti į pagrindinį turinį

Teismo nuosprendis pravirkdė nužudytojo motiną

2009-10-05 13:23
Teismo nuosprendis pravirkdė nužudytojo motiną
Teismo nuosprendis pravirkdė nužudytojo motiną / Tomo Raginos nuotr.

Laisvės alėjoje vieną jaunuolį nužudę, o kitą sužaloję du kauniečiai išgirdo teismo verdiktą, kuris pravirkdė nužudytojo motiną.

Prokurorų prašymo neišgirdo

Prieš pusantrų metų šalia „Sienos“ 23 metų Tadą Vaismaną nužudę ir jo draugą Donatą Utmaną sužaloję Deividas Vonžodas ir Edgaras Zapustas nuteisti 17 ir 5 metams bausmę atliekant pataisos namuose.

Prokurorai teismo kolegijos buvo prašę 22 ir 21metų žudikus atitinkamai įkalinti 19 ir 16 metų. Teisėjų kolegijos sprendimą perskaitęs teisėjas Jonas Furmanavičius teigė, kad E.Zapusto suduoti smūgiai jaunuoliams nebuvo mirtini, todėl jam taikyti tokio pat dydžio bausmę, kaip D.Vonžodui nebūtų teisinga. Dėl to bausmės laikas E.Zapustui buvo skirtas daugiau nei trigubai mažesnis nei prašė prokurorai. 

Kolegijos sprendimas pravirkdė nužudytojo motiną Ritą Gasparavičienę.

„Jis juk jau teistas už panašius nusikaltimus. Yra juk filmuota medžiaga, kur matosi, kad jie abu spardė, daužė. Išėjęs po penkių metų jis ir vėl spardys, daužys žmones. Kokie čia teismai“, - raudodama sunkiai žodžius rinko moteris.

Sprendimas sukėlė įtarimų

Iš teismo salės išėję proceso dalyviai piktinosi, kad teisėjai rado tik lengvinančių žmogžudystės aplinkybių, bet ignoravo tai, kad teisiamieji žmogžudystės vakarą buvo girti.

„Gal Zapustui giminės ir draugai padėjo“, - svarstė nužudytojo draugas Robertas.

Dar prieš teismo posėdį susirinkusieji kalbėjosi, kad bausmė E.Zapustui gali būti sumažinta, nes jo tėvas dirba policijoje. Beje, prieš teismo nuosprendžio paskelbimą D.Vonžodas atrodė, kaip žemę pardavęs, o tuo metu E.Zapustas šypsojosi į teismo salę atėjusiems draugams. 

Proceso dalyvius papiktino ne tik pats nuosprendis, bet ir jį skaitymo būdas. Sunkiai supratę, ką teisėjas kalbėjo, žmonės po nuosprendžio paskelbimo klausinėjo jo detalių.

Skausmo kaina - 150 tūkst.

Teismo kolegija neatsižvelgė ne tik į prokurorų, bet ir nužudytojo motinos bei sužaloto vaikino prašymus.

R.Gasparavičienė prašė priteisti 500 tūkst. litų moralinę kompensaciją ir per 18 tūkst. litų turtinės žalos. Iš mirties gniaužtų išplėštas D.Utmanas atitinkamai prašė 100 tūkst. neturtinės ir dviejų tūkstančių litų turtinės žalos kompensacijos.

Teismas nusprendė, kad motinos skausmą atpirks 150 tūkst. litų, o jos patirtą turtinę žalą įvertino 1,5 tūkst. litų. Prašyta D.Utmano neturtinės žalos kompensacija taip pat sumažinta daugiau nei tris kartus - iki 30 tūkst. litų.

„Tai, ką teko patirti - nevertinama pinigais. Stengiuosi kuo greičiau pamiršti tos nakties įvykius“, - kalbėjo D.Utmanas.

Anksčiau už smurtinius nusikaltimus po dukart teisti E.Zapustas ir D.Vonžodas 2007 metų gruodžio 21 d. pavijo ir pradėjo mušti iš klubo „Siena“ išėjusius du Balbieriškio gyventojus. Netoliese įrengtos vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo, kad agresyvūs užpuolikai ne tik daužė ir spardė vaikinus, bet ir panaudojo peilį. Iš užsienio šventėms į Lietuvą sugrįžęs ir pas vaikystės draugą Kaune svečiavęsis T.Vaismanas mirė vietoje, o D.Utmanui peilio ašmenys buvo įsmigę vos porą centimetrų nuo širdies, tačiau tragiškos incidento baigties jis išvengė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų