Teismui perduota šnipinėjimu kaltinamų Rusijos ir Lietuvos piliečių byla

  • Teksto dydis:

Šiaulių apygardos teismui perduota šnipinėjimu įtariamų Rusijos piliečio ir buvusio Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės karininko byla, pranešė Generalinė prokuratūra.

Baigto ikiteisminio tyrimo medžiagoje iš viso figūruoja trys asmenys: šnipinėjimu kaltinami buvęs Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazės karininkas, kapitonas S. P. ir Rusijos pilietis S. M. Šis rusas ir dar vienas Lietuvos pilietis A.K. taip pat yra kaltinami neteisėtu disponavimu dideliu kiekiu šaudmenų ir didelės galios sprogstamosiomis medžiagomis bei sprogmenimis.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2014-ųjų gruodį, Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) surinkus informacijos, kad Lietuvos kariuomenės KOP Aviacijos bazės karininką S. P. dar 2012 metais užverbavo Rusijos žvalgybos tarnyba. Tyrimo duomenimis, šios tarnybos pavedimu S. P. rinko ir per Rusijos pilietį S. M. perdavinėjo Rusijos žvalgybos tarnybą dominančią informaciją.

„Šių asmenų susitikimai vyko Lietuvoje, laikantis ypatingos konspiracijos, profesionaliai slepiant būsimų susitikimų datą, laiką ir vietą“, - nurodo prokuratūra.

S.P. kaltinamas surinkęs ir nuo 2012-2014 metų pabaigos vykusių slaptų susitikimų metu perdavinėjęs informaciją apie Lietuvos kariuomenę ir NATO Oro policijos misijų veiklą, šias misijas vykdžiusių karinių orlaivių skrydžius, karinius mokymus, karinių pajėgumų dislokacijos vietas, Lietuvos kariuomenės ir NATO ISAF (Tarptautinių saugumo paramos pajėgų) operacijas Afganistane, apie nuotoliniu būdu valdomus žvalgybinius orlaivius, šių orlaivių skrydžius ir galimas dislokacijos vietas. S.P. taip pat kaltinamas perdavęs Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos dokumentų kopijas, kai kurių KOP Aviacijos bazės karininkų asmens bylų kopijas. Dalis perduotų dokumentų buvo įslaptinti ir sudarė tarnybos paslaptį.

Informaciją S.P. rinko savo tarnybos vietoje, taip pat  NATO operacijų Afganistane vykdymo metu – tam jis naudojo vaizdo įrašymo įrangą, informaciją perdavinėjo tiek žodžiu, tiek nukopijavęs dokumentus ar įrašius į įvairias laikmenas.

Baudžiamosios bylos duomenimis, Rusijos pilietis S.M. slaptų  susitikimų metu perduodavo ir patikslindavo Rusijos žvalgybos tarnybos užduotis, instruktuodavo S.P., kokiais būdais rinkti informaciją ir kokias informaciją fiksuojančias technines priemones naudoti. S.M. taip pat yra perdavęs S.P. technines priemones, specialiai skirtas žvalgybinei veiklai vykdyti, bei pinigus techninėms priemonėms įsigyti. Bylos duomenimis, kaltinamasis S.M. susitikimų metu už surinktą ir perduotą informaciją S. P. mokėjo nuo 500 iki 1000 eurų. 

Pradėjus ikiteisminį tyrimą ir atliekant kratas įvairiuose objektuose taip pat buvo rastas didelis kiekis sprogmenų, šaudmenys, rankinės granatos su sprogdikliais, apie 1,6 kg didelės sprogstamosios galios sprogstamosios medžiagos, virš 50 vienetų įvairaus kalibro šaudmenų. Šia nusikalstama veika kaltinamas S. M. ir kitas Lietuvos pilietis A. K., pas kurį ir buvo rasta didžioji dalis sprogstamosios medžiagos, rankinės granatos bei šaudmenys.

Šnipinėjimu kaltinami S. P. ir S. M. yra suimti nuo 2014 metų gruodžio 29 dienos, už šį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo trejų iki penkiolikos metų. Tuo metu A.K. skirtos kitos kardomosios priemonės, jis teismo laukia laisvėje.

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ar sprogstamųjų medžiagų numatoma nuo ketverių iki aštuonerių metų bausmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių