Už stambių narkotikų siuntų gabenimą – teismo verdiktas: lietuvis kalės 13 metų

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip 300 kg kokaino neteisėtą gabenimą jachta organizavusiam ir beveik 760 kg kanapių dervos pervežimą iš Ispanijos į Rusiją koordinavusiam Lietuvos piliečiui Egidijui Mitkui skirta galutinė 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tokį sprendimą šią savaitę priėmė Panevėžio apygardos teismas, penktadienį informavo prokuratūra.

Ilgai nuo teisėsaugos besislapsčiusį 54 metų vyrą jis pripažino kaltu už tai, kad šis, veikdamas organizuotoje grupėje, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų turint tikslą jas platinti, naudojosi suklastotu dokumentu bei neteisėtai laikė psichotropines medžiagas be tikslo jas platinti.

Teismas nustatė, kad 2010 metais E. Mitkus su dar dviem organizuotos grupės nariais sutarė jo burlaiviu neteisėtai iš Pietų Amerikos į Ispaniją atgabenti labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – kokaino, turėdami tikslą jį parduoti ar kitaip platinti.

Narkotikai buvo paslėpti jachtos gėlo vandens cisternoje.

Tų pačių metų birželio mėnesį du gaujos nariai jachta iš Karibų jūroje esančios Sent Lusijos salos atplaukė į sutartą vietą atviruose vandenyse, kur motorine valtimi priplaukęs lietuvis į burlaivį atgabeno ir perkrovė 385 kg miltelių, kuriuose buvo ne mažiau kaip 306 kg kokaino.

Narkotikai buvo paslėpti jachtos gėlo vandens cisternoje. Šiuo laivu plaukusius ir neteisėtai kokainą gabenusius E. Mitkaus bendrininkus tarptautiniuose vandenyse sulaikė Prancūzijos muitinės pakrančių apsaugos pareigūnai.

Šie asmenys už tai nuteisti 2012 metais Prancūzijoje. Lietuvis tuomet nuo teisėsaugos pasislėpė.

Teisėsaugai jo pavardė vėl iškilo 2014 metais, kai Ispanijos policija vienoje šios šalies provincijoje patikrino pramoniniame sandėlyje stovėjusį mikroautobusą. Tarp dėžių su vaisiais bei daržovėmis pareigūnai aptiko labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – beveik 760 kg kanapių dervos. Paaiškėjo, kad šios narkotinės medžiagos įgijimą bei gabenimą iš Ispanijos į Rusiją organizavo E. Mitkus kartu su kitais organizuotos grupės nariais.

Užsiimdami neteisėta veikla, grupės nariai buvo pasidaliję vaidmenimis, naudojosi konspiracinėmis ryšio priemonėmis.

Bylos duomenimis, E. Mitkus organizavo ir koordinavo organizuotos grupės narių veiksmus, skyrė pinigų kanapių dervai neteisėtai įgyti ir gabenti, rūpinosi grupės narių gyvenimu Ispanijoje.

Šeši organizuotos grupės nariai 2015 metais už šį nusikaltimą buvo nuteisti Ispanijos Karalystėje.

Ilgai nuo teisėsaugos slapstęsis E. Mitkus sulaikytas 2021 metų sausio mėnesį vienoje Lietuvos sanatorijoje. Atlikdami kratą jo kambaryje, pareigūnai rado du švirkštus su psichotropine medžiaga. Jo namuose Panevėžyje pareigūnai aptiko suklastotą Venesuelos piliečio asmens tapatybės kortelę bei kitus dokumentus.

Teismas konstatavo, jog E. Mitkus, veikdamas organizuotoje grupėje, padarė tyčinius nusikaltimus, susijusius su disponavimu narkotinėmis medžiagomis, kuriuos baudžiamasis įstatymas priskiria labai sunkių nusikaltimų kategorijai. Teismo nuomone, 13 metų laisvės atėmimo bausmės paskyrimas neprieštarauja teisingumo principui.

Šis pirmosios instancijos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kaip ta merga is JAE tai paleido Simonyte, tai gal ir ji paleiskit

mazai padlai dave

mazai padlai dave portretas
reikejo minimum 25 ypirdolint --lai stimpa ant kalejimo naru...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių