Už senų ginklų ir šaudmenų kolekcionavimą – į teismą

  • Teksto dydis:

Į teisiamųjų suolą sės keturi vyrai, kaltinami neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis, antradienį pranešė prokuratūra.

Šiaulių apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai pateikti keturiems 37-erių–48-erių vyrams. Vienas jų taip pat kaltinamas kontrabanda.

Anot prokuratūros, per ikiteisminį tyrimą nustatyta grupė vyrų, užsiiminėjusi karo reliktų, sprogstamųjų medžiagų, ginklų ir kitokių medžiagų, detalių kolekcionavimu.

Kolekcionieriais save vadinantys vyrai į pareigūnų akiratį pateko 2015 metų vasarą, kada pareigūnai sustabdė 48 metų Utenos rajono gyventojo automobilį. Jis iš Latvijos į Lietuvą gabeno šaunamąjį ginklą ir granatų korpusus su juose esančiu trotilu. Vyras prekes buvo įsigijęs iš pažįstamo latvio, tačiau veždamas pirkinius iš Daugpilio namo, jų nepateikė muitinės kontrolei, gabeno neteisėtai, be leidimo.

Atlikus kratą kaltinamojo namuose esančiame garaže rasta daugiau šaunamųjų ginklų, jų dalių ir šaudmenų. Vyras aiškino, kad tarnaudamas sovietų kariuomenėje buvo minuotojas – sprogdintojas ir nuo tų laikų jis domisi sprogmenimis.

Uteniškio namuose pareigūnai aptiko Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo daiktų, senovinių ginklų, šovinių, sprogmenų, karinės aprangos, durklų, šalmų ir pan.

Vyras tvirtino kai kuriuos daiktus išsikasęs pats, kitus pirkęs ar iškeitęs su kitais kolekcionieriais.

Pareigūnams tęsiant tyrimą dviejų raseiniškių namo rūsyje rasta didelės sprogstamosios galios sprogstamųjų medžiagų, sprogmenų ir šaunamasis ginklas. Vyrai įvairių ekipuočių dalių, ginklų apkabų, durklų, šalmų ir kitų daiktų ieškodavo savo apylinkių miškuose, buvusių mūšių vietose. Kai kuriuos „eksponatus“ pavykdavo parduoti ir taip užsidirbti.

Dar vienas kaltinamasis – senienas rinkti mėgstantis Kauno rajono gyventojas. Jo namuose rastas didelis kiekis šaudmenų, šaunamųjų ginklų ir sprogstamųjų medžiagų.

Iš viso vyrų namuose rasta dešimtys ginklų ar jų pagrindinių dalių, daugiau nei 1000 sudėtinių šovinių dalių, daugiau nei 12 kg trotilo, kitokių sprogstamųjų medžiagų ir karo reliktų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Baudžiamasis kodeksas kaltinamiesiems numato laisvės atėmimą nuo 4 iki 8 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

supuves salmas

supuves salmas portretas
masiuli sodinkit o ne kolekcionierius gaudykit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių