Atgimstančio Kauno kronika

Senieji laikraščiai – it šalčio kapsulės, kuriose užkonservuota mūsų praeitis. Sklaidydami atgimimo periodo „Kauno dieną“, anuomet vadintą „Kauno tiesa“, į kasdienybę, kuri jaudino prieš du dešimtmečius, žvelgiame visai kitomis akimis. Žinome, kuo baigėsi anuometės politinės batalijos, privatizuojamo turto dalybos. Ir vis dėlto daug kas tebėra aktualu. Vieniems verta prisiminti tuometes buities problemas, kurioms vis dėlto neleidome užgožti naujų tautos tikslų. Gimusiesiems jau nepriklausomoje Lietuvoje apie anuomečius sunkumus būtina žinoti jau vien dėl to, kad labiau vertintų tai, ką turi šiandien.

1988 m. kovo 30 d.

Miesto gyventojai teiravosi, kodėl vaistinėse nebegalima nusipirkti polivitaminų. Vyr. farmacijos valdybos Kauno tarprajoninės kontoros prekybos organizavimo skyriaus viršininkė D.Račiukaitienė informavo, kad polivitaminų fondai šiems metams pakankami. Tačiau paskirstymas ketvirčiais labai nevienodas. Antrajame ketvirtyje polivitaminų vaistinėms bus skirta daugiau. tačiau tai nereiškia, kad polivitaminų galėsime nusipirkti kada panorėję. Mat labai padidėjusi jų paklausa. O kodėl – galėsime suprasti, pasižvalgę po „žaliųjų vitaminų“ lentynas: kai kurių daržovių stigo jau rudenį, ne tik žiemą. Kažin, ar jos pabirs kaip mana iš dangaus pavasarį... Tad gyventojai šį stygių bandys kompensuoti polivitaminais, ieškos jų vaistinėse.

Statykitės ir remontuokitės patys

Miestuose skiriamas 6 arų, rajonuose – iki 15 arų sklypas. Jame galėsite turėti iki 130 kv. m bendro ploto namą, 20 kv. m ūkinį pastatą, 25 kv. m garažą, 40 kv. m šildomą šiltnamį, dirbtuvę. Pasirinkti projektą galite pas vykdomojo komiteto architektą arba „Statybos ir architektūros“ žurnale. Tinka ir rajonų architektų, statybininkų arba projektuotojų kooperatyvų parengti projektai.

Su iškvietimu į užsienį

Pagal 1986 m. rugpjūčio 28 d. TSRS Ministrų Tarybos nutarimą Nr. 1064, vėliau priimtus reglamentuojančius teisės aktus iš esmės panaikinta daugelis anksčiau galiojusių apribojimų. Dabar į visas užsienio šalis – į socialistines ir kapitalistines – galima vykti pagal giminių ar pažįstamų iškvietimus. Nuolatiniam gyvenimui užsienyje galima išvažiuoti pagal artimų giminių iškvietimus. (...) Anksčiau važiuoti į užsienį paprastai buvo leidžiama vieną kartą per metus. Naujuoju nutarimu išvykų skaičius neribojamas. Dėl ribotų šalies valiutos išteklių nuo 1988 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujos valiutos pardavimo TSRS piliečiams taisyklės. Įvesti šie limitai – 15 rublių dienai, bet ne daugiau kaip 1350 rublių per metus vykstantiems į socialistines šalis ir 7 rubliai dienai, bet ne daugiau kaip 420 rublių per metus vykstantiems į kapitalistines ir besivystančias šalis. (...) išvykstančiajam paliekama teisė rinktis transporto priemonę.

Pavyzdžiui, turint užsienio pasą nereikia specialaus leidimo automobiliui. (...) Nuo šiol laikinai vykstant į užsienį nereikia administracijos, visuomeninių organizacijų sutikimo darbo ir mokymosi vietose, charakteristikų, TSKP ir VLKJS nariams šio klausimo nereikia derinti su partinėmis ir komjaunimo organizacijomis.

1992 m. kovo 10 d.

„Vagnorėlių“ saulėlydis

„Vagnorėliai“, varganoje mūsų ekonomikoje turėję atlikti šlovingą gelbėtojų misiją, gyvena paskutiniąsias savo dienas. Privatūs supirkėjai praėjusią savaitę už „vagnorėlį“ mokėjo 20 kap., šią savaitę – 15 kap.

Parduoda

Iškvietimus į Jugoslaviją.

Nuo šiandien – jau TETRA BRIK

Archajiškas pieno butelis tyliai traukiasi į šešėlį, o jo vietoje – išdidus europietiškas popierinis paketas. Šį kiek mįslingą sakinį iššifruoti nesunku – vakar Kauno pieno kombinate pradėjo veikti švediška pieno pilstymo linija (...). Naujieji pilstymo automatai (o jų du ) per valandą į melsvus popierinius stačiakampius su firminiu TETRA BRIK per valandą gali išpilstyti 9 tonas pieno. Tai, mes – jau beveik Europa, nes šitaip išfasuotą pieną perka 120 pasaulio šalių gyventojai. Nereikia manyti, jog švedų „invazija“ į gintarinę Lietuvą atsitiktinė, o bendradarbiavimo horizontas – be menkiausio klajūno debesėlio.

1996 m. kovo 11 d.

Atsiliepkite!

Išpirksiu „Opel Kadett“, valst. Nr. (...), baltos spalvos, 3 durų, pavogtą kovo 9 d. 16 val. iš Putvinskio g.

Iš Dujotekio g. (..) namo kiemo dingo sidabrinės spalvos „Ascona“ (...) Už grąžinimą atsilyginsiu.

1996 m. kovo 13 d.

Gydymo profilaktikos įstaigose trūksta... higienos!(...) Visose rajono ir miesto gydymo ir profilaktikos įstaigose trūksta kieto ir minkšto inventoriaus. Senas inventorius nekeičiamas. Lovų skalbiniai, ligonių drabužiai, vystyklai nuo ilgo naudojimo suplyšę. Chalatų, baltų pižamų trūksta netgi personalui. Netgi chirurginių ir akušerinių skyrių medikai neturi galimybės jų kasdien pasikeisti. (...) Ne paslaptis, kad į ligoninę guldomi žmonės turi atsinešti savo drabužius, indus. (...) gyventojams siūloma turėti nuosavą baltą patalinę, marškinius, pižamas, šlepetes. Ligonių artimieji privalo nupirkti ir atvežti vienkartines lašines sistemas, švirkštus, adatas. (...) Lašinės sistemos tam pačiam ligoniui neleistinai naudojamos pakartotinai.

Kalba autentiška


Šiame straipsnyje: Kauno dienasantaka(istorija)

NAUJAUSI KOMENTARAI

zuzil

zuzil portretas
kauno diena pasidare ant tiek neidomi teko atsisakyt prenumeratos visai ner apie ka skaityt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių