Choras „Brevis“ mes iššūkį Kretingoje

20-metį švenčiantis kamerinis choras „Brevis“ Vilniuje pradėtą jubiliejinių renginių ciklą penktadienį tęs Kretingoje.

Baroko perlai

Koncerto klausytojams bus pateikta vieno iš baroko muzikos grandų Georgo Friedricho Handelio ankstyvųjų kūrinių programa: sonata smuikui solo ir styginiams, motetas „Salve Regina“ (sopranui solo ir instrumentiniam ansambliui) ir psalmė „Dixit Dominus“ (chorui, solistams ir orkestrui).

Šie kūriniai balandžio 23 d. bus atlikti Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje. Joje choras „Brevis“ koncertuos kartu su Vilniaus Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir solistais. Nemokamo koncerto pradžia - 19 val. Šįvakar ta pati programa pristatyta Vilniaus publikai.

Itališkojo laikotarpio

Visi trys kūriniai - G.F.Handelio itališkojo laikotarpio muzikos pavyzdžiai: juos kompozitorius parašė 1707 metais Romoje, būdamas vos 22 metų.

Abu religinius opusus - „Salve Regina“ ir „Dixit Dominus“ - G.F.Handelis sukūrė karmelitų ordino užsakymu Šv. Mergelei Marijai skirtos šventės proga. Šie kūriniai pirmą kartą buvo atlikti 1707 m. liepos 16 d. vienoje iš Romos bažnyčių.

Sonata styginiams - įspūdingas G.F.Handelio instrumentinės muzikos pavyzdys, komponavimo požiūriu artimas concerto grosso žanrui.

Šokiruojantys kūriniai

„Pristatydami šiuos kūrinius vadiname juos šokiruojančiais. Muzikiniu požiūriu, be abejo, taip ir yra: jaunojo kompozitoriaus kūrybinis išradingumas ir drąsa tiesiog stulbina. Dėl to kūriniai itin sudėtingi atlikėjams, tačiau klausytojams - kupini nuostabių atradimų“, - sakė senosios muzikos tyrinėtojas ir vienas iš šio projekto muzikos vadovų Darius Stabinskas.

Prieš koncertus, balandžio 18-20 d., Vilniuje įvyko trys choro „Brevis“, orkestro ir solistų atvirosios repeticijos, kurias vedė smuikininkas ir baroko muzikos interpretacijos specialistas iš Italijos Stefanas Rossis.

Nauja patirtis

Pasak kamerinio choro „Brevis“ meno vadovo ir dirigento Gintauto Venislovo, psalmė „Dixit Dominus“ yra sudėtinga vokalo ir stilistikos požiūriu, tad chorui ji - lyg dar vienas muzikinis iššūkis. „Kolektyvo istorijoje tai pirmasis didelis brandžiojo baroko kūrinys, o tai, kad turėjome galimybę jį parengti dalyvaujant baroko muzikos žinovui, be abejo, chorui padėjo pasisemti naujos ir naudingos patirties“, - sakė G.Venislovas.

Vokietijoje gimęs ir pirmuosius du dešimtmečius ten praleidęs G.F.Handelis (1685-1759) 1706 m. išvyko į Italiją, kur gyveno maždaug trejus metus ir subrendo kaip kompozitorius. Globojamas įtakingų didikų ir dvasininkų, ten jis sukūrė pirmąsias savo oratorijas, kelias operas ir daug kitų žanrų kūrinių, atskleisdamas savo talentą išnaudoti ir tarpusavyje derinti įvairius muzikinės išraiškos metodus.

Žinomas Europoje

Kamerinis choras „Brevis“ per 20 muzikinės veiklos metų pelnė kelias dešimtis apdovanojimų prestižiškiausiuose chorų konkursuose Europoje ir Lietuvoje, o 2003 m. iškovojo geriausio Europos choro titulą.

„Brevis“ koncertavo daugelyje Europos valstybių ir Japonijoje, o Lietuvoje yra parengęs programų su garsiausiais mūsų šalies orkestrais, džiazo ir roko muzikantais. Daugiau nei dešimtyje kompaktinių plokštelių skamba choro įrašyti įvairių epochų ir žanrų kūriniai.

Nuo 1993 m. kolektyvui vadovaujantis G.Venislovas chorų konkursuose yra kelis kartus pelnęs geriausio dirigento prizą, pastaraisiais metais jis yra dažnai kviečiamas dirbti prestižinių Europos chorų konkursų vertinimo komisijose.

Projekte dalyvauja...

Novatoriškas ir drąsiai eksperimentuojantis Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas - prof. Donatas Katkus) nuolat dalyvauja intriguojančiuose muzikos projektuose, netradicinėse meno akcijose. Stilistikos universalumu išsiskiriantis orkestras yra pelnęs retų partitūrų gaivintojo reputaciją.

Kartu su choru ir orkestru koncerte Kretingoje muzikuos S.Rossis (smuikas), D.Stabinskas (violončelė) ir Vitalijus Neugasimovas (kameriniai vargonai). Vokalines solo partijas atliks Ieva Gaidamavičiūtė ir Edita Bagdonaitė (sopranai), svečias iš Lenkijos Lukaszas Dulewiczius (kontratenoras), Kęstutis Jakeliūnas (tenoras) ir Nerijus Masevičius (bosas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių