Dviejų seserų tapytojų iš senosios Klaipėdos sugrįžimas

„Dvi tapytojos iš senosios Klaipėdos. Ana ir Margaretė Zinhuber” – taip vadinasi paroda, kuri penktadienį 17 val. atidaroma Prano Domšaičio galerijoje.

Parodą Klaipėdoje pristato Liuneburge (Vokietija) įsikūręs Rytprūsių krašto muziejus. Atidaryme dalyvaus jo kuratorius dr. Jornas Barfodas, garsus Nidos dailininkų kolonijos tyrinėtojas.

„Apie Klaipėdoje gimusių tapytojų Anos (1864–1947) ir Margaretės (1876–1953) Zinhuber kūrybą iki šiol beveik nieko nežinojome. 2007 m. Rytprūsių krašto muziejus Liūneburge surengė jų kūrybos parodą, kuriai paveikslus skolino privatūs asmenys. Tikimės, kad ir Klaipėdos visuomenę sudomins iš mūsų miesto kilusių dailininkių kūryba“, – sakė P.Domšaičio galerijos vedėja dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė.

Parodoje bus eksponuojami iš privačių rinkinių Vokietijoje surinkti dviejų seserų tapytojų aliejiniai paveikslai, akvarelės, piešiniai. Nors maždaug 1908 m. seserys persikėlė į Berlyną, vasaromis jos  nuolat atvykdavo į Kuršių neriją, dalyvavo Nidos dailininkų kolonijos veikloje, lankydavosi Klaipėdoje. Apie tai byloja jų peizažai, kuriuose užfiksuoti Thomo Manno namelis Nidoje, bažnyčia Juodkrantėje, kiti Juodkrantės kampeliai. Gausu parodoje senosios Klaipėdos ir jos apylinkių vaizdų – gimtojo miesto vaizdai Anos ir Margaretės kūryboje  išliko nuo pirmųjų kūrinių iki prisiminimų paveikslų, sukurtų jau gyvenimo saulėlydyje.

Abi seserys kūrė tradiciniu, realistiniu stiliumi. Kūriniams būdingas lyrizmas, jie nestokoja romantiško, kartais sentimentalaus atspalvio. Tai nuoširdi, gamtos grožį ir meilę jai deklaruojanti kūryba.

Sudėtinga krašto istorija nunešė užmarštin daugelio dailininkų, gimusių mūsų krašte, pavardes, didžioji dalis jų kūrinių negrįžtamai prarasta. Juolab brangi kiekviena nauja pažintis su praeities vaizdais ir jų kūrėjais, mano K.Jokubavičienė.

Seserų Zinhuber kūrinių paroda Lietuvos dailės muziejaus P.Domšaičio galerijoje Klaipėdoje (Liepų g. 33) truks iki gruodžio 4 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių