Festivalis „Kino pavasaris" pasieks ir Klaipėdą

Dvi dienas Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) parodinėse erdvėse bus rodomi naujausi lietuviški trumpametražiai filmai, kurių premjeros įvyko 18-ojo Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ metu.

Parodys 18 trumpametražių

Nors didžiausio šalyje kino festivalio pagrindinė programa šiemet buvo pristatyta tik Vilniaus ir Kauno žiūrovams, kino gerbėjai Klaipėdoje turės išskirtinę progą išvysti naujausius lietuvių režisierių darbus. Balandžio 6 ir 7 dienomis KKKC Parodų rūmuose bus parodyta net 17 pačių naujausių lietuviškų trumpametražių juostų bei vienas bendras Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) kino studentų darbas – filmas „Avarija“, susidedantis iš kelių trumpų pasakojimų ta pačia tema.

Viena laukiamiausių šiemečio festivalio premjerų – Gabrielės Urbonaitės trumpametražis darbas „Plaukikė“ sulaukė didžiulio dėmesio festivalio metu ir laimėjo žiūrimiausio lietuviško filmo apdovanojimą. Jaunoji režisierė, kuri šiuo metu gyvena Bostone (JAV), juostoje pasakoja dviejų didelio amžiaus skirtumo nepaisančių plaukikių istoriją, kartu įveiktas baimes ir sutiktą skausmingą likimą. Ne paslaptis, kad šis filmas buvo įkvėptas plaukikės Rūtos Meilutytės, dar prieš jai tampant olimpine čempione.

Klaipėdiečio „Revoliucijos teorija“

Iš Klaipėdos kilęs režisierius Titas Sūdžius festivalyje pristatė naujausią savo kūrinį – trumpametražį vaidybinį filmą „Revoliucijos teorija“ (nuotraukoje – kadras iš filmo).

„Mano tikslas buvo kritiškiau pažvelgti į „neklystančią“ istoriją. Man buvo svarbu parodyti, kaip herojai patys piešia savo priešus tam, kad susikurtų progą pasiekti liūdnai triumfuojančią pabaigą – revoliuciją“, – taip savo filmo siekius apibūdino T.Sūdžius. Kartu su filmo prodiuseriu Justinu Piliponiu režisierius lankysis Klaipėdoje ir susitiks su uostamiesčio sinefilais.

J.Piliponis – jaunas prodiuseris, šiuo metu studijuojantis kino vadybą LMTA. Net keturi jo prodiusuoti filmai  („Plaukikė“, rež. Gabrielė Urbonaitė; „Revoliucijos teorija“, rež. T.Sūdžius; „Einu gert“, rež. Martynas Grašys; „Expermenas“, rež. Ričardas Marcinkus ) pateko į šiemečio „Kino pavasario“ trumpametražių filmų programas.

Ką sukūrė lietuviai svetur

Šių metų festivalio naujovė – užsienyje gyvenančių ir kiną kuriančių lietuvaičių trumpametražiai filmai, kurie sudarė programą „Lietuviai svetur“. Filmų geografija siekia net Malaiziją ir JAV. Keletą šių filmų galės pamatyti ir Klaipėdos žiūrovai.

„Įsteigę papildomą programą „Lietuviai svetur“, siekiame griauti mus ribojančias sienas, o dar labiau – pakeisti emigranto įvaizdį visuomenėje. Nors lietuviai plačiai išsibarstę po pasaulį, bet klaidinga manyti, kad jie kuria tik neigiamą Lietuvos įvaizdį. Teigiamos žinutės apie užsienyje dirbančius, kuriančius tautiečius neretai praskrieja pro mus nepastebėtos, o realizuoti kūriniai atmintyje išlieka tik pavadinimais. Tad norime sukurti jiems apčiuopiamą formą – ištraukti šiuos kūrinius į dienos šviesą ir pristatyti juos plačiajai visuomenei čia, Lietuvoje“, – apie naujovę festivalio „Kino pavasaris“ lietuviškų filmų programoje pasakojo jos koordinatorė Justė Zavišaitė, kuri pristatys filmus ir Klaipėdos auditorijai.

„Kino pavasario“ trumpametražiai lietuviški filmai bus rodomi šeštadienį ir sekmadienį 17 ir 19 val. Bilietai – po 6 Lt, juos bus galima įsigyti prieš seansus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių