Folkloras: nuo medinio arklo iki „Facebooko“ kartos

Penktadienį Klaipėdos etnokultūros centre svečiuosis humanitarinių mokslų daktarė Bronė Stundžienė.

Klaipėdiečius ši Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Dainyno skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja kviečia į paskaitą „Folkloras. Nuo medinio arklo iki „Facebooko“ kartos“.

„Visuotinis rašto kultūros įsigalėjimas ir jos naujosios modernios technologijos  tarsi šluote nušlavė šimtmečiais  neišjudinamus mūsų kultūros pamatus – tautosakos gyvąją tradiciją. Gal ir gerai? Juk nenorime ir neturime būti atsilikę. O kad tikrai nebūtume atsilikę, susėskime ir pasiaiškinkime, kas šiandieniniam žmogui yra tautosaka. Ar tikrai tautosakos reikšmė šiandien tokia pati, kaip medinio arklo, kurį galime pamatyti jau vien muziejuose?.. – samprotavo paskaitininkė. – Jei pirmoji mūsų vaikų pažintis su liaudies kūryba įvyksta tik mokykloje, jau verta suklusti. Juk šeimoje turėtų būti išgirsta pirmoji lopšinė, pirma pasaka, pirma daina ar patarlė – iš mamos lūpų, o ne iš kompaktinės plokštelės.  Folkloras, keliavęs iš kartos į kartą  nuo seno turėjo ne tik pramoginę, bet ir didaktinę funkciją. Liaudies kūryba gali gelbėti ir šiandien, kai nebemokame nuraminti verkiančio mažylio ar nebesusikalbame su maištaujančiu paaugliu.“

Tėveliai, penktadienį 17 val. atėję į susitikimą su mokslininke Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10), vaikučius galės palikti ten pat vyksiančiame edukaciniame užsiėmime „Tradiciniai vaikų žaidimai“ su Jonu Kavaliausku. Kol suaugusieji domėsis folkloru, vaikai išmoks begalę senovinių žaidimų. Norintys dalyvauti tradicinių žaidimų užsiėmime turėtų registruotis tel. (8 46) 310 022.

B.Stundžienės  paskaita bei tradicinių žaidimų valanda pratęs Etnokultūros centro projekto „Tradicija šeimai“ renginių ciklą. Projektą remia Lietuvos kultūros rėmimo fondas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių