Indonezijos gyventojai filmų žiūrėti keliauja į Singapūrą

Beveik penkis mėnesius Indonezijos gyventojai savo šalies kino teatruose negalėjo pamatyti naujausių Holivudo filmų.

Tačiau dabar teigiama, kad ilgasis laukimas baigėsi. Jau penktadienį šalies didžiuosiuose ekranuose pasirodys juosta „Harry`is Potteris ir mirties relikvijos. Antra dalis“.

Indonezijos Kino kompanijų sąjungos vadovas Djonny Sjafruddinas tikina, kad po kelių savaičių kino teatrus pasieks ir populiarios juostos „Transformeriai 3“ bei „Kung Fu panda 2“, praneša CNN.

Vasarį didžiausios Holivudo studijos nutraukė filmų platinimą Indonezijoje, kai šalies vyriausybė paskelbė įvesianti naują autorinį mokestį importuojamiems filmams. Tai sukėlė užsitęsusius vyriausybės ir šalies filmų platintojų ginčus.

Anot D. Sjafruddino, jau įgyvendinta nauja mokesčių schema, kurioje autorinio mokesčio nebeliko, tačiau 100 proc. padidinti importo muitai.

Kiek anksčiau šį mėnesį dauguma Indonezijos gyventojų pavydžiai stebėjo, kaip didžiuosiuose ekranuose visame pasaulyje pasirodė laukiamiausi šios vasaros filmai. Kai kurie jų pamatyti nukeliavo į kaimyninį Singapūrą.

Tikras kino entuziastas Erza Setyadarma trim dienom nuskrido į Singapūrą tam, kad pamatytų „Harry Potterį“ ir dar penkis filmus. Ir jis nebuvo vienas.

„Buvau šokiruotas, ten pamatęs tiek žmonių iš Indonezijos. Sutikau beveik visus pažįstamus, visuose kino teatruose“, – pasakojo jis.

Į Singapūrą susirinko tiek kino mėgėjų iš Indonezijos, kad bent vienas kino teatrų tinklas pasiūlė vieną nemokamą bilietą už nupirktus aštuonis. Trumpas skrydis gana nebrangus, tad daugeliui tai tapo vienintele galimybe pamatyti naujausius filmus.

Kiti nusprendė juodojoje rinkoje pirkti piratinius DVD ar pasitenkino antrarūšėmis užsienietiškomis ar vietinėmis juostomis.

E. Setyadarma vadovauja Indonezijos operos draugijai, jis yra meno ir kino rėmėjas. Dauguma tokių kaip jis priblokšti, kad Indonezijos gyventojai tiek laiko negali pamatyti kokybiško kino.

„Turėtume būti progresyvia, modernia šalimi, o negalime pažiūrėti normalaus filmo. Tai juokinga“, – kalbėjo jis.

Pasak Kino kompanijų sąjungos, šalyje yra 16 kino filmų platinimo kompanijų, tačiau dvi didžiausios anksčiau pirko juostas iš pagrindinių Holivudo studijų.

Netrukus po to, kai paskelbtas boikotas, vyriausybė nurodė trim filmus importuojančioms bendrovėms sumokėti 31 mlrd. rupijų (3,6 mln. JAV dolerių) mokesčių. Viena importuotoja susimokėjo, o dvi didesniosios vis dar kovoja teismuose ir joms vis dar draudžiama importuoti filmus. Anot D. Sjafruddino, vyriausybė tikrina ir visus kitus kino platintojus.

Tuomet naujai platinimo kompanijai leista importuoti juostas „Harry Potteris ir mirties relikvijos. Antra dalis“, „Transformeriai 3“ ir „Kung Fu panda 2“.

Nors vieni kino mėgėjai lengviau atsipūtė, kiti abejoja, ar tikrosios problemos išspręstos.

Dėl šio draudimo labiausiai nukentėjo kino teatrai ir jų lankytojai. Turizmo ir kultūros ministerijos filmų direktorius Syamsulas Lusa teigia, kad per pastaruosius ketris mėnesius vietos kino centrų verslas smuko 30–40 proc.

D. Sjafruddinas pastebi, kad iš mokesčių surenkamos pajamos per pirmąjį 2011 metų ketvirtį krito 50 proc. Nuo 3,9 mlrd. rupijų iki 1,8 mlrd. rupijų.


Šiame straipsnyje: kinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių