Klaipėdoje atidaroma „Individualistų“ tapybos paroda

Klaipėdos koncertų salėje antradienį duris atvers visoje šalyje jau antrą dešimtmetį „Individualistų“ vardu žinomos tapytojų grupės paroda.

„Meno istorijos ratas apsisuko: „Individualistai“, konceptualizmo išvargintoje aplinkoje išsaugoję profesinį meistriškumą ir menininko tarnystės etiką, šiandien yra pasiruošę kalbėti apie paprastus ir kiekvienam svarbius dalykus – meilę, grožį, tiesą. Kaip nuobodulys yra postmodernybės išpažinėjų ženklas, taip nuostaba ir susižavėjimas gamtos stebuklo akivaizdoje yra šių tapytojų skiriamasis bruožas. Nediskutuotina vertybė „Individualistų“ kūrybinės grupės nariams yra profesionalumas. Kūryba – tai kasdieniu darbu ugdomas pašaukimas, o ne projektinė veikla. Visuomenė yra stipriai suaižėjusi ir susvetimėjusi. Per savo kūrinius bendraudami su kitais, „Individualistai“ telkia bendruomenę. Pirmiausia jie buria tapytojus, aktyviai dalyvaudami ir patys rengdami plenerus, kūrybines stovyklas, parodas. Jau į debiutinę grupės parodą Vilniuje, Šiuolaikinio meno centre, 1993 m. buvo pakviesti dailininkai iš Klaipėdos, Šiaulių. Ir šioje parodoje greta vilniečių dalyvauja ir Klaipėdos tapytojai Danas Andriulionis, Linas Julijonas Jankus, Vidas Pinkevičius, Juozas Vosylius. Didžiuojamės  matydami ir anksti išėjusio tapybos meistro Algimanto Jusionio kūrinius“, – teigė parodos organizatorius ir dalyvis vilnietis tapytojas Aloyzas Stasiulevičius.

Parodoje bus galima pamatyti 15 „individualistų“ paveikslus. Tarp jų – Svajūno Armono, Rimo Zigmo Bičiūno, Antano Beinaravičiaus, Jono Daniliausko, Algimanto Kliaugos, Juozo Pranckevičiaus, Arvydo Pakalkos, Raimondo Savicko, Aleksandro Vozbino darbai.

Pats A.Stasiulevičius pristatys penkias drobes iš ciklo „Kristaus kančios istorija“.

Šis pasakojimas, istorija, kuri jau du tūkstančius metų įkvepia daugelį menininkų, A.Stasiulevičiaus kūryboje atsirado prieš daugiau nei dešimt metų. Paveikslų ciklą „Kristaus kančios istorija“ dailininkas kuria nuo 1996-ųjų. Dominuoja baltas koloritas. Menininkas įsitikinęs, jog šia kilnia spalva labiausiai tinka „kalbėti“ apie Kristaus kančią ir Prisikėlimą.

Iš daugiau nei 20 šio ciklo darbų parodoje Klaipėdos koncertų salėje bus eksponuojami penki: „Via Dolorosa“ (2010, žr. nuotr.),  „Kristus ir Magdalena“ (2009), „Atlikta“ (2009), „Tėve, į Tavo rankas atiduodu savo dvasią“ (2009) ir „Kryžiaus medis“ (2009).

Dailininko įsitikinimu, vertinant meną šiandien ypač svarbu, ar jis veda Amžinybės potyrio link. Naujuosiuose amžiuose prie šio idealo dailėje artėjo Georgesas Rouaultas, Marcas Chagallas, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, muzikoje – Krzysztofas Penderecki’s, Arvo Pärtas. Ne vieno šiuolaikinio menininko kūrybinės nesėkmės priežastis – dvasinės pusiausvyros praradimas. Oskaras Milašius, Paryžiuje paskaitęs savo giminaičiui Česlovui Milošui jaunųjų prancūzų poetų eiles, komentuoja: visi jie įdomūs, jie išreiškia savąjį Aš, tačiau jų neliks didžiojoje literatūroje – jų kūryboje nėra to, kas pažymėta Amžinybės ženklu.

Anot kultūrologo Lino Poškos, A.Stasiulevičius yra krikščioniškas tapytojas. Tai akivaizdu ne vien sakraliniuose darbuose, bet ir jo Vilniaus peizažuose, persmelktuose stoiško optimizmo. Ryškiausias jis ten,  kur dramatiškas koloritas, trapaus tragizmo ženklai sutramdomi griežta paveikslo tvarka. A.Stasiulevičiaus kuriamas plastinis pasaulis turi prasmę. Matyti pasaulio purvą ir niekšybę – ir nepaisant to rinktis tikėjimą ir viltį – yra pasaulėžiūros ir etinė krikščionio pozicija.

„Individualistų“ tapybos vernisažas – gruodžio 6 d. 17. 30 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių