Klaipėdoje surengtas liaudies instrumentų pedagogų seminaras

Kiekvienais metais liaudies instrumentų atlikėjai ir kolektyvai ruošiasi pavasario ir vasaros respublikiniams renginiams – dainų šventėms, festivaliams, konkursams. Todėl jau tradiciniais tapo kiekvieną žiemą vykstantys liaudies instrumentų pedagogų ir kolektyvų vadovų seminarai-praktikumai.

Pirmuosius seminarus-praktikumus organizavo Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos pedagogai. Šiemet sausio 18-ąją liaudies instrumentų pedagogai rinkosi į Stasio Šimkaus konservatoriją, kur vyko seminaras-praktikumas „J.Švedo tautinių instrumentų atlikėjų konkurso pasiruošimo eiga, programų analizė ir interpretacija“.

Seminaro organizatoriai S.Šimkaus konservatorijos pedagogai Vida ir Vytautas Zeleniai labai kruopščiai ir atsakingai sudarė renginio programą. Seminaras-praktikumas buvo iš trijų dalių. Po liaudies instrumentų reikšmę ir prasmę apibūdinančio S.Šimkaus konservatorijos direktorės Loretos Jonavičienės pasveikinimo, pedagogai skaitė metodinius pranešimus apie pagrindinius veiksnius, lemiančius sėkmingą mokinių paruošimą konkursams. Kruopščiai paruoštus metodinius darbus pristatė Skuodo meno mokyklos mokytojas Tadas Jonaitis ir mokytoja metodininkė Seva Kazankovienė, Klaipėdos Juozo Karoso mokytoja metodininkė Rita Liubinienė, Klaipėdos J.Kačinsko muzikos mokyklos vyr. mokytoja Vida Gaidamavičienė ir viešnia iš Vilniaus – Balio Dvariono muzikos mokyklos vyr. mokytoja Aistė Bružaitė, tarp kitko, buvusi S.Šimkaus konservatorijos absolventė. Lektoriai savo pranešimuose rėmėsi konkrečiais pedagoginės patirties pavyzdžiais.

Po metodinių pranešimų seminaro dalyviai klausėsi Jono Švedo konkurso dalyvių koncerto, kuriame grojo Klaipėdos J.Karoso ir J.Kačinsko muzikos mokyklų, bei Kretingos, Neringos, Plungės, Skuodo, Šilutės meno mokyklų kanklininkės ir birbynininkai. Nors jaunieji muzikantai koncerte atliko tik po vieną konkursinį kūrinį, tačiau nuoširdus muzikavimas atspindėjo jų atsakingumą ruošiantis konkursui.

Trečiąją seminaro dalį – atviras meistriškumo pamokas vedė S.Šimkaus konservatorijos mokytojai metodininkai V. ir V. Zeleniai ir Vilniaus B.Dvariono muzikos mokyklos vyr. mokytoja A.Bružaitė. Lektoriai aiškino apie konkrečius konkursinių kūrinių atlikimo niuansus ir interpretacijos subtilybes.

Pedagogai, atvykę ne vien iš Klaipėdos krašto, bet ir iš Jurbarko ir net Birštono, diskusijų metu dėkojo seminaro organizatoriams už puikų ir naudingą renginį. Liaudies instrumentų specialistai ir jaunieji atlikėjai išsiskyrė ne ilgam – vasario 2-ąją jie vėl rinksis į respublikinio J.Švedo konkurso atrankos antrąjį turą.

Šis renginys įrodė, kad Klaipėdos krašto liaudies instrumentų pedagogai ir jų mokiniai siekia profesionalumo ir aktyviai domisi liaudies instrumentų atlikimo naujovėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių