Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre – tekstilės atradimai

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras gruodžio mėnesį skiria šiuolaikinei tekstilei. Apie ją bylos kūrybiniai užsiėmimai, paskaita ir intriguojanti paroda.

Paskaitą iliustruos paroda

Gruodžio 2 d. 18 val. Kauno technologijos universiteto Dizaino ir technologijų fakulteto Tekstilės technologijos katedros profesorė Salvinija Petrulytė KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) skaitys paskaitą „XXI a. tekstilė: menų ir mokslo sintezė“.

Gruodžio 16 d. 18 val. ten pat bus atidaryta tekstilės meno paroda „En Face“, veiksianti iki kitų metų sausio 15 d.

Tekstilė, sujungianti informacines technologijas, medžiagų mokslą, menus, vadinama sumaniąja tekstile. Sumanioji tekstilė – tai naujos medžiagos ir produktai, kurie sugeba keisti žmogaus gyvenimą,  peržengia tradicines tekstilės supratimo ir panaudojimo galimybes.

Sąvoka „sumanioji tekstilė“ artima terminui „sumanioji medžiaga“, dar 1989 m. Japonijoje sukurtoje medžiagoje esantis šilko siūlas turėjo atmintį, t. y. keitė formą tarsi metalų lydiniai.

Kaip sujungiama originali kūryba ir racionalus mąstymas? Kas yra nematoma tekstilė? Nanomedžiagos: mažytė dalelė – didžiulė galia? Ar tekstilė gali būti išmani? Ar gali rankinė šypsotis, o supykusi – paniurti?.. Šviečianti suknelė: pasaka ar realybė? Ar marškinėliais galima groti?! Kas sušildytų žirgą? Ar tekstilės piešiniai gali judėti? Ateities tekstilė: kaip daiktas gali komunikuoti su žmogumi? Į šiuos ir dar kitus netikėtus klausimus apie naująją tekstilę paskaitoje atsakys lektorė dr. S.Petrulytė.

Tekstilė šiandien neabejotinai viena iš paslankiausių ir lanksčiausių vizualinio meno sferų. Tekstilės meno išskirtinumu galime laikyti betarpišką komunikaciją su žiūrovu, kuris per aktualizuojamas menininkų istorijas, sugestyvų tekstilės medžiagos ar technikos panaudojimą su stebėtoju „žaidžia“ asmeniškai, leidžia jam priartėti ir kūrinį pajausti per „vizualinį taktiliškumą“. „Gruodžio 16-ąją Klaipėdoje atidaromoje parodoje „En Face“ bus galima susipažinti su kitokiu tekstilės menu bei jo raiškos būdais“, – sakė parodos kuratorė Skaistė Kazarauskaitė.

Meno kieme – trys tekstilės seansai

Ir KKKC Meno kiemas (Bažnyčių g. 4) kviečia pirmąjį žiemos mėnesį sutikti su tekstilės atradimais. Gruodžio 3, 10 ir 11 dienomis 13 val. Meno kiemo dirbtuvėse vyks „Cloque“, „Shibori“ ir „Plangi“ kūrybiniai seminarai. Šios trys tekstilės dekoravimo technikos turi senas tradicijas Japonijoje.

Shibori technika, žinoma nuo VIII a. ir pradžioje apsiribojusi ne daugiau kaip trijų spalvų deriniais, šiuolaikinėje tekstilėje taikoma kaip meno kūrinių kūrimo priemonė. Naudojant šią techniką, raštų įvairovę diktuoja siūlo įtempimo jėga, medžiagos lankstymas, individualūs rišimo būdai. Lankstant, susukant, raišiojant ar dygsniuojant galima pakeisti paties audinio struktūrą.

Naudojant Plangi techniką audinys dedamas tarp specialių lentelių ir surišamas, vėliau dažomas karštais dažais, taip išgaunant norimus raštus ir ornamentus. Čia dekoras ant audinio kuriamas jį atitinkamai sulanksčius ir „rezervavus“ vietas, kurias reikia palikti nenudažytas.

Dekoruojant Cloque technika, kūrybinis rezultatas pasiekiamas tekstilę ėsdinant specialiais skysčiais.  

Gruodžio 3 d. 13 val. kūrybinį tekstilės užsiėmimą „Cloque“ ves tekstilės menininkė Domantė Šarakauskaitė.

Gruodžio 10 ir 11 d. 13 val. kūrybinius tekstilės užsiėmimus „Shibori“ ir „Plangi“ ves  dailininkė tekstilininkė Bronė Neverdauskienė.

Į užsiėmimus būtina išankstinė registracija el. paštu: ruta@kulturpolis.lt, tel. 314 446, mob. tel.8 500 71 704.

Kūrybinio užsiėmimo kaina – 10 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių