Klaipėdos lėlių teatre svečiuosis knygų dailininkė L.Dūdaitė

Klaipėdos lėlių teatras penktadienį visus kviečia į šiltą ir įkvepiantį susitikimą su Lina Dūdaite – dailininke ir knygų iliustratore.

Ji apipavidalino jau šešias knygas, kurių iliustracijos įvertintos diplomais ir apdovanojimais. Pati autorė 2010 m. įtraukta į Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) garbės sąrašą už iliustracijas knygai „Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti“ (Vilniaus leidykla „Nieko rimto“, 2008).

„Aš visada buvau priklausoma nuo knygų. Turbūt kaip ir visi, kam neužtenka vieno pasaulio varianto ir kam norisi ištrūkti iš realybės ribų. Kartais tai, ką randame kitų kūryboje – knygose, paveiksluose, vaidinimuose, muzikoje – veikia daug stipriau, negu tai, ką galime paliesti ar paragauti... Pradinėje mokykloje net bėgdavau iš pamokų, kad galėčiau namie paskaityti, o paskui tai, ką perskaitydavau, vaidindavau su žaislais... kitiems žaislams“, – pasakojo dailininkė, naudojanti klasikinį piešimo būdą ir technikas – guašą, akvarelę, pieštukus.

Iliustratorė labai džiaugiasi, kad jos darbas tampa knygų dalimi: „Tai, ką aš nupiešiu perskaičiusi istoriją, yra tik vienas iš daugelio galimų vaizdinių. Bet pasaulis tuo ir nuostabus, kad galime dalytis savo vizijomis su kitais, taip praplėsdami pasaulį iki begalybės“.

Profesionalai L.Dūdaitę vertina kaip vieną ryškiausių jos kartos menininkių, išsiskiriančių kūrybos stiliumi, – stipriai išplėtotu siužetiniu pasakojimu, smulkių, kruopščiai nupieštų detalių, kurioms suteikiamas reikšmingas antraplanis vaidmuo, gausa, personažų įtaigumu, meninio žvilgsnio projekcija (žvilgsnis projektuojamas iš apačios arba iš viršaus) ir kt. O daugelis didelių ir mažų skaitytojų tiesiog leidžiasi užburiami magiško piešinio ir su malonumu neria į dailininkės vaizduote praturtintos knygos gelmes.

Parodoje Klaipėdos lėlių teatre bus eksponuojamos iliustracijos iš trijų dailininkės iliustruotų knygų. Tai Brolių Grimų „Pasakos“ (Vilnius, „Alma littera“, 2011), Gintaro Beresnevičiaus „Kaukų šeimynėlė“ („Nieko rimto“, 2009) ir Luiso Sepulveda’os „Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti“ („Nieko rimto“, 2008).

Taip pat menininkė susitikimo dalyviams ketina pristatyti unikalų eksponatą – prosenelės sukurtą naminį lėlių teatriuką. „Ji padarė tą teatriuką mano tėtei (savo anūkui) septintojo gimtadienio proga, – pasakojo Lina. – Nuo tada per visus vaikiškus tėčio gimtadienius namie vykdavo nedideli lėlių vaidinimai, kuriuos sugalvodavo, režisuodavo ir suvaidindavo pati prosenelė. Jos vardas buvo Michalina, bet kai aš būdama maža ją pradėjau vadinti močiute Saulute (nes senelių ir prosenelių buvo daug, ir reikėjo juos kaip nors atskirti šaukiant), visi šeimoje šios močiutės kitaip ir nebevadino...“

Daugiau dailininkė L.Dūdaitė papasakos ir parodys susitikime Klaipėdos lėlių teatre (Vežėjų g. 4). Renginio pradžia – 18 val. Laukiami visi maži ir dideli.

Vizitinė kortelė

Lina Dūdaitė gimė 1974 m.

Baigė vidurinę Kauno J. Naujalio meno mokyklą (dabar – Kauno meno gimnazija).

Kauno dailės institute įgijo grafinio dizaino specialybės bakalauro diplomą.

Šiuo metu dirba laisvai samdoma iliustratore ir grafikos dizainere.

Bibliografija:

Žmogonai: [romanas], Sylvia Waugh, Vilnius: Nieko rimto, 2012.

Pasakos. Broliai Grimai: [pasakos], Vilnius: Alma littera, 2011.

Kaukų šeimynėlė: [pasaka], Gintaras Beresnevičius, Vilnius: Nieko rimto, 2009.

Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti: [pasaka], Luis Sepulveda, Vilnius: Nieko rimto, 2008.

Kaukučiai ir varinis šernas: [pasaka], Gintaras Beresnevičius, Vilnius: Nieko rimto, 2007.

Sikstenas: [romanas], Ulf Stark, Vilnius: Nieko rimto, 2007.

Apdovanojimai:

2010 m. dailininkė įtraukta į Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) garbės sąrašą už iliustracijas knygai „Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti“, Santiago de Compostela, Ispanija.

2009 m. apdovanota diplomu už iliustracijas knygai „Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti“, Talino trienalė, Estija.

2009 m. gavo IBBY Lietuvos skyriaus gražiausios 2009 metų knygos apdovanojimą už knygą „Kaukučių šeimynėlė“, Vilnius, Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių