Pereiti į pagrindinį turinį

LATGA-A tebelaukia Deivio atsiprašymo dėl plagijavimo skandalo

2009-05-06 15:19
LATGA-A tebelaukia Deivio atsiprašymo dėl plagijavimo skandalo
LATGA-A tebelaukia Deivio atsiprašymo dėl plagijavimo skandalo / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Atlikėjas Deivis triumfuoja: ugnį ir vandenį perėjusi jo daina "Lietuva" pagaliau skamba viešai - tam gautas Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) leidimas.

"Matyt, Deiviui tas kūrinys labai svarbus, - su nuostabos gaidele balse aplinkybes komentavo LATGA-A generalinis direktorius Edmundas Vaitekūnas. - Tris ar keturis kartus jis dainą koregavo."

"Čia gi kaip vaikas - negali savo dainos palikti likimo valiai", - replikavo Deivis.

Pastaruosius du kartus tuos kelis užkliūvančius taktus jis taisė jau po to, kai kovo viduryje agentūra gavo naujausią ir vis dar kategorišką laišką iš britų autoriaus Lee Maverso Entony ir jo advokato. Ten buvo rašoma, kad Deivio "Dainų dainos" konkursui sukurtą kūrinį jie tebelaiko dainos "There She Goes" plagiatu ir jų netenkina Deivio atliktos dainos korektūros. Taigi - ir draudžia atlikti ją viešai.

Deivis nenuleido rankų ir jau balandžio pradžioje LATGA-A pasiekė dar viena dainos "Lietuva" versija. Kai komisija atmetė ir ją, po savaitės atkeliavo dar viena. Tąkart komisija konstatavo, kad esminių panašumų neliko. Klausytojai galbūt pasakys, kad ne visai už tą dainą jie ir per nacionalinę "Eurovizijos" atranką balsavo, bet, regis, jiems visai patinka ir naujasis variantas. Pavyzdžiui, radijo stoties "Lietus" "Top 20" daug vertinimų ir kaltinimų iškentėjusi daina dabar yra 19-a.

Žodžiu, nuo balandžio 15 d. "Lietuva" registruota LATGA-A kaip originalus Deivio kūrinys ir yra agentūros administruojamas. Agentūra apie šį savo nutarimą informavo ir anglus autorius kartu išsiųsdami naujausią versiją. "Aišku, gali būti, kad jie atsakys dar matantys akivaizdų panašumą, ir vėl prasidės svarstymai", - atsiduso E.Vaitekūnas.

Bet net ir tuo atveju, jei britai dėl šio klausimo pretenzijų nebeturės, istorijos negalima laikyti baigta. Problema tai, kad naujausiame savo atsiųstame laiške britai pareikalavo, kad lietuvis autorius jų dar ir viešai atsiprašytų dėl to, jog drįso viešai atlikti plagijuotą kūrinį.

Nors terminas, iki kada Deivis tai turi padaryti, nenustatytas, LATGA-A generalinis direktorius nemano, kad laukti reikia amžinybę. Netrukus E.Vaitekūnas žada Deiviui priminti įpareigojimą, o jei šis neras būdų ar nenorės atsiprašyti, anglams bus išsiųsta atitinkama informacija. Kad šie spręstų, kaip toliau elgtis.

Beje, E.Vaitekūnas ir pats tiksliai nežino, kokioje televizijos laidoje ar kitoje žiniasklaidos priemonėje tai turėtų būti padaryta.

Užtat savo tikslią nuostatą šiuo klausimu turi Deivis. "Esu labai principingas žmogus, ir jei manau, kad esu kaltas, pakeliu rankas ir atsiprašau. O jei ne, tai ne", - trumpai savo nuomonę apie visus reveransus išreiškė atlikėjas ir kompozitorius.

Jis neslepia esąs šokiruotas britų reikalavimo atsiprašyti: "Mane stebina, kad jie taip elgiasi - aš kreipiausi į juos tiesiogiai, geranoriškai, be advokatų. Ir tikrai nieko specialiai neplagijavau."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų