Nobelio premijos laureato knygą klaipėdiečiai aptars su vertėja

Pirmadienį Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje vyks Orhano Pamuko knygos „Stambulas: prisiminimai ir miestas“ aptarimas.

Jame dalyvaus knygos vertėja Justina Pilkauskaitė ir literatūros kritikas Laimantas Jonušys.

O.Pamukas (g. 1952 m.) – žymiausias šiuolaikinis turkų rašytojas, savo kūryboje gebantis sulieti europietiškos literatūros bruožus su paslaptinga Rytų pasakojimo tradicija. Jo kūriniai išversti į daugiau nei 50 kalbų, romanui „Mano vardas Raudona“ 2003 m. buvo skirta IMPAC Dublino literatūros premija, o 2006 m. už literatūrinę kūrybą turkų rašytojas apdovanotas Nobelio premija.

Kiekvienas O. Pamuko romanas – vis nauja kelionė į gilias ir liūdnas turkų sielas. Rašytojo prozos intelektualumas, liūdesys ir persmelkiantis Stambulo grožis geriausiai atsiskleidžia labai asmeniškoje, užburiančiai poetiškoje knygoje „Stambulas“. Knygoje apie miestą ir patį rašytoją legendomis apipinto miesto istorija neatsiejama nuo O.Pamuko asmeninės istorijos.

Nuo jaunystės Stambulas žavėjo rašytoją. Melancholiška miesto siela, atsispindinti pastatuose ir griūvančiuose monumentuose, apleistose vilose ir sulaukėjusiuose soduose, jam ir yra svarbiausia. O kur dar siaurutės šurmuliuojančios gatvelės ir žavingos Bosforo pakrantės... Tačiau drauge tai – ir vaikystės istorija.

Anot knygos vertėjos J.Pilkauskaitės, O.Pamuko prisiminimų knygoje nuostabiai – įžvalgiai ir melancholiškai – susipynė Stambulo ir jo paties šeimos istorija, praeitis ir dabartis, rašytojo mintys apie žmogaus, miesto ir civilizacijos likimą.

Šios knygos aptarimas Klaipėdoje yra vienas iš knygų vertimų aptarimų ciklo „Skaitome su vertėju“. Jis sumanytas kaip mobilus projektas, kurio metu grožinės literatūros vertėjai keliauja su savo renginių programomis po Lietuvos miestų bibliotekas. Vertėjai pasakoja ne tik apie knygas, jų autorius, bet ir apie asmeninį santykį su jų verstomis knygomis, apie vertėjo darbą ir reikšmę, vertimo kokybę.

Toks susitikimas su skaitytojais prie kavos ir arbatos I.Simonaitytės bibliotekoje – lapkričio 15 d. 17 val. Renginys nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių