Pajūrį apglėbs įvairiaspalvė „Muziejų naktis“ (programa)

Šeštadienį Klaipėdos ir Palangos muziejai plačiai atvers duris lankytojams. Juose iki vėlumos vyks nemokami „Muziejų nakties“ renginiai.

Visoje Europoje

Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kasmet inicijuoja Tarptautinės muziejų dienos renginius. Nuo 2005-ųjų rengiama tarptautinė muziejų bendruomenės akcija „Europos muziejų naktis“, į kurią įsijungė ir Lietuvos muziejai. Akcijos tikslas - parodyti muziejaus eksponatus naktį, kai paprastai muziejai nedirba, bei supažindinti su muziejais įvairių bendruomenių narius. Tą dieną organizuojami renginiai lankytojams nemokami.

Jungtinis Klaipėdos muziejų renginys „Muziejų naktis“ uostamiestyje šurmuliuos jau penktąsyk drauge pasitinkant Tarptautinę muziejų dieną, kuri kasmet švenčiama gegužės 18-ąją. Projektas ir šiemet žavės įvairialype kultūrine programa. Lietuvos jūrų muziejus, Laikrodžių muziejus, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus bei Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerija kviečia į koncertus, parodas, susitikimus su dailininkais, istorikais ir archeologais, iškilmingas jūrų gyvūnų vardynas, kitas akcijas ir atrakcijas. Be kita ko, tai puiki proga nemokamai apžiūrėti muziejų ekspozicijas, pajusti savitą šių kultūros įstaigų pulsavimą. Juolab kad daugelį „Muziejų nakties“ programų vainikuoja intriguojantis raginimas pasipuošti šventės nuotaiką atspindinčia atributika.

Ruoniukų vardynos

Kaip pastebėjo miesto Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė, šiemetės šventės išskirtinumas, - kad ji prasidėjo anksčiau nei įprasta. Jau trečiadienį pradėjo švęsti Jūrų muziejus. Jame originaliai paminėta Tarptautinė Baltijos jūros kiaulės diena. Ta proga Jūrų muziejus Smiltynėje surengė figūrinę akciją „Apkabinkime Baltijos jūros kiaulę“. Pajūryje susirinko per tūkstantį žmonių, kurie sustojo gyva vorele, nubrėžusia Baltijos jūros banginuko figūros kontūrus. Šis vaizdas iš paukščio skrydžio buvo įamžintas fotografijoje.

Penktadienį Jūrų muziejuje - atvirų durų diena, įėjimas į jį nemokamas. Rytą muziejaus teritorijoje bus iškilmingai iškelta Kopgalio tvirtovės vėliava ir atidaryta paroda „Ruoniai - Baltijos jūros šeimininkai“. Iki Lankytojams bus pristatyti muziejaus gyventojai -  pingvinai, pilkieji ir Rytų Atlanto paprastieji ruoniai, visi galės stebėti, kaip jie šeriami, nemokamą pasirodymą surengs Šiaurės jūrų liūtas Piratas.

Atvirų durų dienos programos „vinis“ -  iškilmingo dviejų broliukų ruoniukų vardynos. Jiems vardus siūlė vaikai iš visos Lietuvos. Muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjo Arūno Grušo vadovaujama komisija išrinko du pačius gražiausius, kurie bus paskelbti ir suteikti lig šiol bevardžiams mažiesiems muziejaus gyventojams. Muziejaus cirko arenoje koncertuos Klaipėdos jaunimo centro kolektyvai, vyks dar vienas Šiaurės jūrų liūto Pirato pasirodymas. Tądien tik du - delfinų ir Kalifornijos jūrų liūtų pasirodymai - bus mokami.

Piratų šventė

„Mes - kitokie nei dauguma muziejų, jungiame jūros biologiją ir istoriją, ieškome informacijos pateikimo ir pramogos balanso“, - teigė Jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nika Puteikienė, apgailestaudama, kad istorinė muziejaus ekspozicija susilaukia mažiau lankytojų dėmesio nei gyvūnų pasirodymai ir pristatydama šeštadieninį Jūrų muziejaus projektą „Baltijos jūros piratai“.

Muziejus šeštadienio vakarą kviečia klaipėdiečius pabūti piratais. Tąvakar virš muziejaus suplevėsuos Nerijos forto ir piratų vėliavos, nugriaudės patrankos šūvis, skelbdamas piratų viešpatavimo pradžią. Susirinkusiųjų lauks staigmenos - visi tąvakar ieškos piratų lobio, ieškodami išmoks kautis kaip piratai, piratiškų dainų, šokių ir žaidimų. Bus rodomas filmas apie piratus, istorikas Dainius Elertas papasakos apie piratavimą Baltijos jūroje, fotoateljė bus galima įsiamžinti visu piratišku grožiu. Bus renkama piratiškiausia šeima, todėl muziejus ragina visus ateiti persirengus piratais.

Šios piratų šventės sąjungininkė Smiltynės perkėla šeštadienio vakarą savo keltais per marias „Muziejų nakties“ dalyvius ir svečius kels net iki 23 val.

Gros švedų bigbendas

Tiems, kurie „Muziejų naktį“ liks uostamiestyje, taip pat nemokamų pramogų nestigs. Šeštadienį Laikrodžių muziejus visiems bus atviras nuo 18 iki 23 val. Tądien muziejus pradės naują „Laikrodžių dirbtuvės“ ciklą šeimoms. Šis edukacinis projektas buria norinčiuosius pasigaminti originalių laikrodžių savo namams.

Temstant Laikrodžių muziejaus kiemelyje koncertuos beveik trys dešimtys profesionalių muzikantų iš Švedijos Jonšopingo miesto - taip vadinamas Išganymo armijos bigbendas. Švedijoje Išganymo armija dirba 155 vietose, o Lietuvoje - tik Klaipėdoje. Išganymo armija savo veiklą vysto 117 pasaulio šalių. Tai evangelikų bažnyčia, dirbanti su vargingais ir bendruomenių atstumtais žmonėmis.

Vaikų šokio spektaklis

 Po švedų bigbendo pasirodymo, jau sutemus Laikrodžių muziejaus kiemelyje šviesas įžiebs vaikų laisvalaikio centro klubo „Saulutė“ šokių studija „Intrus“, vadovaujama Mindaugo Lekausko.

„Intrus“ parodys šiuolaikišką Pelenės istoriją - šokio spektaklį „Pašok man tai...“. Anot studijos vadovo, tai bus labai energingas ir vaizdingas renginys, kuriame dalyvaus ne tik jaunieji šokėjai, bet ir fakyrai bei akrobatai. „Po spektaklio bandysime išjudinti ir publiką - šoksime kartu“, - dalijosi sumanymais M.Lekauskas. Spektaklis „Pašok man tai...“ gimė pernai, „Intrus“ ruošiantis Europos disko bei street dance show čempionatui Slovakijoje. Tuomet įvairaus amžiaus šokėjai geriausius savo pasirodymus sudėjo į vientisą programą, kurią sujungė bendras pasakos apie Pelenę siužetas. Ji buvo pristatyta klaipėdiečiams Laikrodžių muziejuje. Anot muziejininkės Indrės Macijauskienės, šis sumanymas ir jo rezultatas taip patiko patiems šokėjams bei spektaklio scena tapusio muziejaus administracijai, kad idėją buvo nuspręsta išplėtoti ir bendradarbiavimą tęsti. Taip šis projektas tapo ne tik Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro festivalio „Žaisminga laisvalaikio diena“, bet ir „Muziejų nakties“ programos dalimi.

V.Kasiulis ir F.Chopinas

Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerija „Muziejų naktį“ klaipėdiečius pakvies nemokamai pasivaikščioti po „Vytauto Kasiulio rojaus sodus“ - unikalią tapybos parodą, į Lietuvą atkeliavusią iš Paryžiaus ir Niujorko. Ji atveria vieno iš nedaugelio lietuvių menininkų, pasiekusių pripažinimą pasaulinėje meno erdvėje, kūrybos lobyną.

„Paroda nepaprastai spalvinga, dvelkia pavasariu, todėl ir lankytojus kviečiame ateiti linksmai nusiteikus ir spalvingai apsirengus (aprangos kodas: gėlės, skrybėlės ir spalvos), aktyviai dalyvauti loterijoje ir laimėti puikią dovaną - V.Kasiulio kūrybos albumą“, - ragino galerijos direktorė Kristina Jokubavičienė.

Šeštadienį P.Domšaičio galerijoje veiks koliažo ir lipdymo dirbtuvės šeimoms, bus galima dekoruoti batus, užsisakyti portretą, lankytojų laukia įvairūs prizai ir siurprizai. Į renginį įsijungs Jaunimo centro Alternatyvaus meno klubas ir dailės studija „Varsa“, jame F.Chopino muziką gros Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Fortepijono katedros studentai.

Archeologų arbatėlė

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (MLIM) per „Muziejų naktį“ lankytojus stengsis supažindinti su mažiausiai matomu muziejininkų darbu - archeologija ir restauracija.

MLIM direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Asta Grušelionienė pasakojo, kad bus galima pamatyti, kaip muziejaus eksponatai atrodė prieš restauravimą ir kaip pasikeitė po jo. Šeštadienį muziejaus lankytojai bus vaišinami archeologų arbatėle, jiems bus demonstruojami dokumentiniai filmai archeologine tematika, muziejaus restauratoriai rodys kaip konservuojami ir restauruojami eksponatai iš keramikos, metalo, popieriaus, medienos, gintaro, bus pristatyta ekspozicija „Atgimę naujam gyvenimui“ ir Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakulteto parengta paroda „Po ...“.

Kiekvienas tądien užsukęs į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų galės spausdinimo presu atsispausti specialiai Muziejų dienai sukurtą atspaudą, išmokti kaip reikia įsisegti žalvarinę sagę ir kitų archeologų bei restauratorių gudrybių.

Bilietai - tik po litą

„Muziejų naktis“ prasidės ir baigsis šeštadienį, bet muziejai tikisi lankytojų antplūdžio ir antradienį - Tarptautinę muziejų dieną.

Tądien nuo 13 iki 18 val. visuose Lietuvos dailės muziejaus (LDM) filialuose šalyje (tarp jų ir Laikrodžių muziejuje, P.Domšaičio galerijoje bei Palangos gintaro muziejuje) bilietai tekainuos po 1 litą. Kitomis dienomis už juos lankytojams tenka mokėti po 6 litus, su nuolaidomis - 3 litus.

Antradienį muziejuose taip pat vyks įvairūs renginiai, masindami lankytojus. Uostamiestyje įsikūręs LDM Laikrodžių muziejus surengs atvirų durų valandą ir nemokamą ekskursiją visiems norintiesiems. Laikrodžių muziejuje tądien bus atidarytos dvi naujos parodos. Viena pasakos apie pasaulio laiko juostas, kita, atkeliavusi iš Latvijos, išskleis dizainerio D.Spridžio originalių laikrodžių ekspoziciją „Žaidžiantys laiko veidai 2“.

LDM P.Domšaičio galerijos renginyje „Dialogai“ apie parodą „Vytauto Kasiulio rojaus sodai“ antradienį kalbėsis tapytojas Juozas Vosylius ir tapybos kolekcininkas Edmundas Kolakauskas, F.Chopino muzikos koncertą suruoš Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos Fortepijono skyriaus mokiniai.

Uostamiesčio muziejininkai pastebėjo, kad per „Muziejų naktį“ ir Tarptautinę muziejų dieną pas juos lankytojų būna žymiai daugiau nei paprastai. Kartu jie apgailestavo, kad šventiniai muziejų renginiai šiemet sutampa su Klaipėdos senamiesčio verslininkų ir Palangos kurortinio sezono atidarymo šventėmis. Todėl muziejininkai baiminasi, kad šiemet „Muziejų naktis“ nesulauks tokio žmonių dėmesio kaip ankstesniais metais.

EUROPOS MUZIEJŲ AKCIJOS „MUZIEJŲ NAKTIS - 2010“

IR MUZIEJŲ DIENOS RENGINIAI PAJŪRYJE

Lietuvos jūrų muziejus (Smiltynės g. 3)

Gegužės 14 d. - atvirų durų diena. Įėjimas Į Jūrų muziejų nemokamas:

10 30 val. - iškilmingas Kopgalio tvirtovės vėliavos pakėlimas;

10.30 val. ir 14.35 val. - pingvinų pristatymas ir šėrimas;

10.40 val. - parodos „Ruoniai - Baltijos jūros šeimininkai“ atidarymas 2-ojo aukšto konferencijų salėje;

10.45 val. ir 14.45 val. - pilkųjų ruonių pristatymas ir šėrimas;

11 val. - Šiaurės jūrų liūto Pirato pasirodymas;

11.30 val. ir 15.30 val. - Rytų Atlanto ruonių pristatymas ir šėrimas;

12 ir 15 val. - delfinų ir Kalifornijos jūrų liūtų pasirodymai (mokami).

13.30-14.30 val. - iškilmingos ruoniukų vardynos cirko arenoje. Koncertuoja Klaipėdos jaunimo centro kolektyvai. Šiaurės jūrų liūto Pirato pasirodymas.

Gegužės 15 d. - šventė „Baltijos jūros piratai“:

20.30 val. - iškilmingas Nerijos forto ir piratų vėliavų pakėlimas su patrankos šūviu;

20.40-22.30 val. - piratų lobio paieškos, piratiškos kautynės, dainos, šokiai ir žaidimai, piratiškiausios šeimos rinkimai, fotoateljė, filmas apie piratus, istoriko D.Elerto pasakojimas apie piratavimą Baltijos jūroje. Aprangos kodas - piratiškas.

Šeštadienį keltas iš Kruizinio laivų terminalo pėsčiuosius kels 19, 20, 21, 22 ir 23 val.

LDM Palangos gintaro muziejus (Vytauto g. 17, Palanga)

Gegužės 14 d. šventinių renginių programa:

14 val. - Lietuvos dailės muziejus, Palangos miesto savivaldybės administracija ir Palangos botanikos parkas pristatys grafų Tiškevičių istorinių rūmų ir parko renovacijos programos 2010 m. įgyvendinimą.

16 val. - dailininko marinisto Česlovo Janušo (JAV) parodos „Prie Baltijos ir prie Atlanto“ atidarymas. Kolekcija pirmą kartą rodoma Lietuvoje - parodose Vilniuje, Palangoje ir Juodkrantėje.

16.30 val. - tautodailininko Alfredo Jonušo retrospektyvinės gintaro dirbinių parodos „Mano kelias“ atidarymas.

17 val. - 2005-2010 m. Lietuvos dailės muziejaus įsigytų Baltijos gintaro inkliuzų parodos „Įkalinti gintare“ atidarymas. Paroda eksponuota 2009 m. Europos kultūros sostinėse Lince ir Vilniuje.

17.30-20 val. - „Europos muziejų nakties“ edukaciniai renginiai.

Gegužės 18 d. - Tarptautinė muziejų diena, 11-17 val. muziejaus lankymas - 1 litas.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (Didžioji Vandens g. 6, Klaipėda)

Gegužės 15 d. - „Muziejų naktis“:

15-20 val. -  renginių ciklas, supažindinantis su restauratorių ir archeologų darbu: eksponatų konservavimas ir restauravimas, ekspozicija „Atgimę naujam gyvenimui“, VDA Telšių dailės fakulteto paroda „Po...“, dokumentinių filmų apie archeologiją programa, Muziejų dienos atspaudo spausdinimas.

LDM Laikrodžių muziejus (Liepų g. 12, Klaipėda)

Gegužės 15 d. - „Muziejų naktis“:

18.30-20 val. - kūrybiniai užsiėmimai „Laikrodžių dirbtuvė“ (būtina išankstinė registracija tel. 8  46 410  417);

20-21 val. - Jonšopingo (Švedija) „Išganymo armijos“ bigbendo koncertas muziejaus kiemelyje;

21-23 val. - vaikų laisvalaikio centro klubo „Saulutė“ šokių studijos „Intrus“ spektaklis „Pašok man tai...“.

Gegužės 18 d. - Tarptautinė muziejų diena:

12 -13 val. - atvirų durų valanda, nemokama ekskursija;

13-18 val. muziejaus lankymas - 1 litas;

16 val. - ekspozicinės vitrinos „Pasaulio laiko juostos“ atidarymas mechaninių laikrodžių salėje ir dizainerio D.Spridžio (Latvija) laikrodžių parodos „Žaidžiantys laiko veidai 2“ atidarymas muziejaus hole.

LDM Prano Domšaičio galerija (Liepų g. 33, Klaipėda)

Gegužės 15 d. - „Muziejų naktis“:

17-20 val. - pasivaikščiojimas po „Vytauto Kasiulio rojaus sodus“ - unikalią tapybos parodą (aprangos kodas - gėlės, skrybėlės ir spalvos), koliažo ir lipdymo dirbtuvės šeimoms, batų dekoravimo mokyklėlė, loterija ir kiti siurprizai;

17.30 - Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Fortepijono katedros studentų koncertas.

Gegužės 18 d. - Tarptautinė muziejų diena:

12-18 val. galerijos lankymas - 1 litas;

17 val. - „Dialogai“: apie parodą „Vytauto Kasiulio rojaus sodai“ kalbasi tapytojas J.Vosylius ir kolekcininkas E.Kolakauskas. Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos Fortepijono skyriaus mokinių koncertas „F.Chopinas - muzikos genijus“.

Antano Mončio namai-muziejus (S.Daukanto g. 16, Palanga)

Gegužės 15 d. muziejus bus atidarytas iki 1 val.:

17 val. - Leonido Donskio knygos „99 Baltijos istorijos” pristatymas. Dalyvaus autorius, Gytis Skudžinskas, prof. Egidijus Alesandravičius, Vytautas Grubliauskas-Kongas;

19 val. - Andriaus Miežio (Kretinga) tapybos darbų parodos atidarymas;

21 val. - Arvydas Barysas. Du vardai vienoje reikšmingoje biografijoje (filmas „Thomas Mannas. Mano vasarnamis.”).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių