„Permainų muzika“: festivalis įsuks dabarties garsų verpetą (programa)

Trečiadienį Klaipėdos koncertų salėje prasideda 7-asis šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“, vyksiantis iki spalio 25-osios.

Estetiška ir šokiruojanti

Juo Klaipėdos koncertų salė atvers naujo koncertinio sezono duris ir publikai pristatys aštuonis ekspresyvius, subtilios bei nevaržomos šiuolaikinės muzikos renginius, raginančius atsiverti pokyčiams, jaudinantiems ir išliekantiems įspūdžiams.

Gyvo ir elektroninio skambesio, balsų ir instrumentų sūkurys susilies su vaizdu, judesiu, teatro elementais. Festivalio meno vadovės, Klaipėdos koncertų salės direktoriaus pavaduotojos kultūrinei veiklai kompozitorės Loretos Narvilaitės žodžiais, jis skatins įsižiūrėti ir įsiklausyti. Ne tik į tai, kas vyksta scenoje, bet ir į savo mintis, jausmus, būsenas. Jis kvies suprasti ir išgyventi meną.

„Festivalyje pristatoma šiuolaikinė kūryba siekia ne tik patenkinti estetikos poreikį, bet ir šokiruoti: sužadinti emocijas, aktyvinti mąstymą, peržvelgti vertybių sistemą. Ji teikia daug informacijos apie mus pačius, nes ją kuria mūsų amžininkai. Pažindami ją mes geriau pažįstame ir save“, – įsitikinusi L.Narvilaitė.

Vilios „Skambantis horizontas“

Jau pirmasis festivalio koncertas „Skambantis horizontas“ įsuks dabarties garsų verpetą.

Klaipėdos kameriniam orkestrui, vadovaujamam Mindaugo Bačkaus, šįkart diriguos Modestas Pitrėnas – artistiškas ir plastiškas, ambicingas ir emocionalus, tačiau nė akimirkai neprarandantis šalto proto ir muzikos pulso.

Mušamųjų instrumentų energiją precizišku tikslumu valdys solistas Pavelas Giunteris. Anapus horizonto išsilies daininga solisto Vytenio Gikniaus fleitos melodija.

Programoje skambės Ramintos Šerkšnytės, Mindaugo Urbaičio, Loretos Narvilaitės, Igorio Stravinskio, Emmanuelio Sejourne kūriniai.

Koncerto dieną 17 val. festivalio organizatoriai kviečia į prieškoncertinį susitikimą su kompozitoriais ir atlikėjais. Susitikimas vyks Klaipėdos koncertų salės antrojo aukšto fojė.

Ironiška „Meilės daina ir išsiskyrimas“

Ketvirtadienio koncerto „Meilės daina ir išsiskyrimas“ pavadinimą inspiravo M.Urbaičio kompozicija su poetišku Antano A.Jonyno tekstu.

Ją bei Alejandro Viñao, Vykinto Baltako kūrinius interpretuos Vokietijoje gyvenanti ir aktyviai šiuolaikinės muzikos pasaulyje besireiškianti solistė Rita Balta (sopranas).

Antroje koncerto dalyje prisistatys „Lietuvos ansamblių tinklas“. Pasak jo sumanytojo kompozitoriaus ir dirigento V.Baltako, „koncertas tematizuoja žodį „meilė“. Ne romantiškai, ne idealizuojant, bet realistiškai, su gera ironijos doze.

Tai vokiečio Gerhardo Stäblerio, korėjiečio Kunsu Shim bei jauno lietuvio kompozitoriaus ir videomenininko Igno Krunglevičiaus performansai, audiovizualinės kompozicijos.

Su jų kūrėjais bei atlikėjais publika galės geriau susipažinti dar prieš koncertą – jo dieną 17 val. festivalis rengia prieškoncertinį susitikimą su svečiais.

„Anapus Čiurlionio“ – su elektronika

Festivalio „Šokiai anapus Čiurlionio“ kitą trečiadienį intriguos naujais skambesiais bei plačia stilistine kūrinių amplitude.

Klausytojai išgirs gausų netradicinių griežimo būdų arsenalą Vytauto V.Jurgučio opuse, bus stebinami V.Baltako kompozicinių struktūrų estetinio grynumo, panardinti į Johno Adamso minimalistinių „šokių“ svaigulį.

Prie ištikimo šiuolaikinės muzikos propaguotojo styginių kvarteto „Chordos“ prisijungus Antanui Kučinskui ir Antanui Jasenkai, bus atlikta minėtų autorių kompozicija „Anapus Čiurlionio“. Jos ištakos – M.K.Čiurlionio kvartetas c-moll, kurio medžiaga buvo interpretuota kaip kompiuterinių komandų rinkinys ir konvertuota į visai neatpažįstamą skambesį, praturtinant jį gyvai atliekamais elektroniniais efektais.

Kvarteto ir elektronikos dialogą dar papildys Džiugo Katino vaizdo projekcija, taip pat kuriama realiuoju laiku.

Šiuolaikinės muzikos įkvėptas šokis

Spalio 4-osios koncertas „Linija“, dalyvaujant Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetui, baleto šokėjams Olgai Konošenko bei Aurelijui Daraškevičiui, pateiks choreografinę muzikos interpretaciją.

XX a. užsienio autorių kūrinius kvintetui sujungs jaunosios kartos lietuvių kompozitorės Rūtos Vitkauskaitės elektroakustinė kūryba.

Šiuolaikinės muzikos įkvėptas šokis dar labiau sustiprins meninį įspūdį. Kol klausytojo ausys keliaus spiraliniais garsų labirintais ir ilsėsis ramiuose užutekiuose, akys seks grafiškas ir dailias šokėjų judesių linijas.

Latvių choro „Tylus vanduo“

Latvijos radijo choras, net šešis kartus pelnęs Latvijos muzikos Didįjį prizą, spalio 5-ąją „Permainų muzikoje“ atliks programą „Tylus vanduo“.

Joje suskambės pasaulinė klasika: John Cage, György Ligeti, Baltijos ir Skandinavijos šalių autoriai: norvegai Knut Nystedt, Lasse Thoresen, švedas Anders Hillborg, lietuvis Rytis Mažulis, latviai Juris Ābols, Santa Ratniece, Pēteris Vasks bei estas Toivo Tulev.

Koncertas pavadintas pagal S.Ratniece’s kūrinį, muzikos garsais atkuriantį ežero paslaptingumą, neapčiuopiamumą ir šventumą.

Latvių kolektyvas noriai imasi įvairių kūrybinių eksperimentų – nuo šiuolaikinių dramos veikalų pastatymų iki multimedijos programų.

Šioji a cappella dainuojama programa reikalauja aukščiausio profesionalumo, kuo Sigvardso Kļavos diriguojamas choras tikrai gali pasigirti.

Palies grožio ir laiko temą

Amžinosios gamtos, grožio ir laiko temą paliečianti Klaipėdos kamerinio orkestro programa „Laiko garsai“ nuskambės spalio 7-ąją.

Kolektyvo meno vadovas violončelininkas M.Bačkus su smuikininku Džeraldu Bidva atliks solo partijas bulgarų kilmės anglų kompozitorės Dobrinkos Tabakovos „Saulės triptike“. Skambės ir daugeliui turbūt girdėta žymaus britų kompozitoriaus Michaelio Nymano muzika iš kino filmo „Fortepijonas“. Ritmiškai ir meditatyviai judės vokiečių autoriaus Peterio Hamelio „Laiko strėlė“ („The arrow of time“).

Gediminas Gelgotas šiame koncerte ne tik diriguos, bet ir prisistatys kaip kompozitorius. Apie jo kūrybą vienas minimalistinės muzikos pradininkų Terry Riley rašė: „G.Gelgoto muzikoje Grožis tampa pagrindiniu jos komponavimo principu. Tai muzika, kurios žmonės yra išalkę, muzika, kuri gimsta iš taikos“.

„Smėlio laikrodžiai“, arba Garso ir vaizdo teatras

Spalio 11-osios laiką skaičiuos byrantys „Smėlio laikrodžiai“.

Šis kompozitorės Justės Janulytės sumanytas ir kartu su lietuvių bei italų menininkais įgyvendintas projektas apibūdinamas kaip „garso ir vaizdo, laiko ir erdvės teatras“.

Pasak autorės, jame „tyrinėjamos akustinės, vizualinės bei simbolinės smėlio laikrodžio fenomeno prasmės. Muzikinė idėja vizualizuojama pasitelkus specialiai sukurtas cilindrines tiulio uždangas, ant kurių projektuojami vaizdai bei šviesų efektai išplečia, transformuoja atlikėjų būvį scenoje, kuria fikcijas ir įtraukia publiką į įvairias suvokimo patirtis“.

Šis valandos trukmės kūrinys sulaukė didelio užsienio festivalių prodiuserių ir žurnalistų susidomėjimo. Kuo publiką patraukia „Smėlio laikrodžiai“? Jų premjerą pernai „Gaidos“ festivalyje inicijavęs „Vilniaus festivalių“ direktorius Remigijus Merkelys teigė, jog „projekto sėkmė užkoduota ypatingoje muzikos ir vaizdo sąveikoje, kuri sukuria visiškai naują meninę kokybę ir tiesiog užburiančią atmosferą“.

Aštuonių kontrabosų ansamblis iš Italijos

Festivalis „Permainų muzika“ atsisveikins koncertu „Vizija“.

Spalio 25-ąja Klaipėdos koncertų salės scenoje išvysime unikalų kolektyvą – aštuonių kontrabosų ansamblį „Ludus Gravis” (Italija), kuriame muzikuos ir solistas Daniele Roccato.

Šiame koncerte bus atlikti festivalio pavadinimo įkvėpėjo Johno Cage’o intymi garsinė „Vizija“ („Dream“) ir japoniško sodo inspiruotas „Ryoanji“, Arvo Pärto „Pari Intervallo“, sukurtas tintinnabuli stiliumi, ansamblio meno vadovo Stefano Scodanibbio „Due Pezzi Brillanti“ bei Rūtos Vitkauskaitės kūrinio premjera.

Baigiamojo koncerto finaliniu akcentu turėtų tapti Terry Riley – Stefano Scodanibbio kompozicija „IN D“. „Nuo pirmųjų garsų ji užhipnotizuos publiką ritmų mantra ir tembrinėmis mikrovariacijomis, o dinaminis vyksmas ir kulminacijos ilgesys išlaikys dėmesį iki pabaigos“, – intrigavo festivalio meno vadovė.

Festivalį „Permainų muzika“ pristato dienraštis „Klaipėda“ ir Klaipėdos koncertų salė.

Festivalio programa

Rugsėjo 21 d. 18 val. – „Skambantis horizontas“: Klaipėdos kamerinis orkestras, solistai P.Giunteris (perkusija), V.Giknius (fleita), dirigentas M.Pitrėnas.

Programoje: R.Šerkšnytės, M.Urbaičio, L.Narvilaitės, I.Stravinskio, E.Sejourne kūriniai.

17 val. – prieškoncertinis susitikimas su kompozitoriais ir atlikėjais.

Rugsėjo 22 d. 18 val. – „Meilės daina ir išsiskyrimas“: Rita Balta (sopranas, Lietuva – Vokietija) ir „Lietuvos ansamblių tinklo“ atlikėjai A.Žiūra (klarnetas), R.Mataitytė (smuikas), D.Palšauskas (violončelė). Dalyvauja G.Stäbleris (Vokietija), K.Shimas (Korėja – Vokietija), Ignas Juzokas (elektronika), Gintaras Šeputis (video-).

Programoje: A.Viñao, M.Urbaičio, V.Baltako, G.Stäblerio, K.Shimo, I.Krunglevičiaus kūriniai.

17 val. – prieškoncertinis susitikimas su kompozitoriais ir atlikėjais.

Rugsėjo 28 d. 18 val. – „Šokiai anapus Čiurlionio“: styginių kvartetas „Chordos“ – D.Puodžiukas (I smuikas), I.Sipaitytė (II smuikas), R.Bliškevičius (altas), R.Tamutytė (violončelė). Dalyvauja A.Kučinskas, A.Jasenka (elektronika), D.Katinas (vaizdo projekcija).

Programoje: V.V.Jurgučio, V.Baltako, A.Kučinsko – A.Jasenkos, J.Adamso kūriniai.

17 val. – prieškoncertinis susitikimas su kompozitoriais ir atlikėjais.

Spalio 4 d. 18 val. – „Linija“: Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas – G.Gelgotas (fleita), D.Pocius (obojus), A.Žiūra (klarnetas), A.Puplauskis (fagotas), P.Lukauskas (valtorna); O.Konošenko ir A.Daraškevičius (baleto šokėjai). Dalyvauja R.Vitkauskaitė (elektronika).

Programoje: G.Ligeti, P.Hindemitho, J.Francaix, S.Barberio, F.Farkas, R.Vitkauskaitės kūriniai.

Spalio 5 d. 18 val. – „Tylus vanduo“: Latvijos radijo choras, dirigentas S.Kļava.

Programoje: K.Nystedto, J.Cage’o, R.Mažulio, J.Ābolio, S.Ratniecės, P.Vaskso, L.Thoreseno, A.Hillborgo, G.Ligeti, T.Tulevo kūriniai.

Spalio 7 d. 18 val. – „Laiko garsai“: Klaipėdos kamerinis orkestras, solistas Dž.Bidva, dirigentas G.Gelgotas.

Programoje: G.Gelgoto, P.Hamelo, D.Tabakovos, M.Nymano kūriniai.

17 val. – prieškoncertinis susitikimas su kompozitoriais ir atlikėjais.

Spalio 11 d. 19 val. – „Smėlio laikrodžiai“: garso ir vaizdo, laiko ir erdvės teatras – kompozitorė J.Janulytė, vaizdo režisierius L.Scarzella (Italija), vaizdo režisieriaus asistentas M.Innocente (Italija), scenografė J.Paulėkaitė, šviesų dizaineriai E.Sabaliauskas ir Vilius Vilutis; „Gaida Ensemble“ solistai E.Kulikauskas, P.Jacunskas, R.Tamutytė, O.Švabauskaitė (violončelės); M.Tadini ir Antonello Raggi (elektronika, Italija).

18 val. – prieškoncertinis susitikimas su kompozitore ir atlikėjais.

Spalio 25 d.18 val. – „Vizija“: kontrabosų ansamblis „Ludus Gravis” (Italija) – S.Battaglia, M.Bucci, P.Di Gironimo, S.Masina, G.Piermatti, F.Platoni, A.Schillaci, solistas D.Roccato (kontrabosas), muzikos vadovas S.Scodanibbio.

Programoje: T.Riley, J.Cage’o, A.Pärto, S.Scodanibbio, R.Vitkauskaitės kūriniai.

Bilietai į festivalio „Permainų muzika“ koncertus – po 15, 20, 30 litų, taikomos nuolaidos.

Bilietus platina Bilietai.lt, juos taip pat galima įsigyti Klaipėdos koncertų salės kasoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių