Pereiti į pagrindinį turinį

Senovinis grindinys Panevėžyje vėl bus palaidotas?

Senovinis grindinys Panevėžyje vėl bus palaidotas?
Senovinis grindinys Panevėžyje vėl bus palaidotas? / "Sekundės" nuotr.

Porą šimtmečių skaičiuojantis grindinys ar moteriški aukštakulniai? Praeities palikimu negalinčio pasigirti Panevėžio vadovai svarsto, ar vėl nepaslėpti po asfaltu miesto centre Birutė g. statybininkų atkastos autentiškos XIX a. akmenimis grįstos atkarpos.
Pasak miesto mero Vitalijaus Satkevičiaus, istorinį palikimą apžiūrėjusi Savivaldybės komisija apsispręsti ketina per savaitę.

„Grindinio akmenys pakloti ant nesutankinto smėlio. Automobiliai jį tik dar labiau sugadintų, moterims eiti kiltų problemų – aukšti kulniukai nulūžinėtų“, – istorinio paveldo keliamus nepatogumus mato meras.

Anot jo, komisija svarsto tris grindinio likimo variantus – palikti vos kelis metrus grindinio, sutankinus pagrindą sutvarkyti bent 70 metrų arba visą gatvę vėl išasfaltuoti nepalikus nė pėdsako praeities liekanos.

Palaidoti po asfaltu jau nuspręsta taip pat vasarą atkastą gretimos Š.Mero gatvelės grindinį. Toks sprendimas priimtas pataikaujant vairuotojams, mat eismas šia gatvele, pasak V.Satkevičiaus, pakankamai intensyvus.

Paveldosaugininkai, išgirdę apie Savivaldybės svarstomą galimybę asfaltuoti ir Birutės gatvę, neteko žado.

Pasak Kultūros paveldo departamento Panevėžio teritorinio padalinio vedėjo Arūno Umbraso, apie grindinio užpylimą asfaltu negali būti nė kalbos.

„Eilinis miesto Savivaldybės savivaliavimas“, – įvertino A.Umbrasas.

Pasak  jo, statybininkams tik atkasus grindinį paveldosaugininkai Savivaldybės  pareikalavo parengti projektą, kaip kultūros paveldo objektas bus išsaugotas.

Reikalavimas buvo įvykdytas ir dar rugpjūčio 4-ąją Kultūros paveldo departamento Panevėžio padalinys projektą patvirtino.

Pasak A.Umbraso, atkastą grindinį Birutės g. numatyta atidengti visu pločiu, įrengti bordiūrus.

Istorikai spėja, kad gatvė akmenimis išgrįsta dar 1935 m.. Kraštotyros muziejuje saugomose fotografijose matyti, kad grindinys tęsėsi per visą gatvelę, o greta pastatų driekėsi mediniai šaligatviai. 

„Savivaldybė turi svarstyti, kaip atkurti istorinį Panevėžio veidą, o ne jį sunaikinti. Ne tik turistams, bet ir patiems panevėžiečiams į tokią vietą įdomu būtų užsukti“, – mano padalinio vadovas.

Š.Mero gatvės grindinį vėl paslėpti po asfalto danga, pasak A.Umbraso, leista įvertinus finansines galimybes.

„Yra tikimybė, kad ten grindinys nebus taip gerai išlikęs ir lėšų jam suremontuoti reiktų kur kas daugiau. Esam realistai ir kol kas tam galimybių nematom“, – pripažįsta paveldosaugininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų