Siuvinės delmonus ir prisimins lietuvininkų tradiciją

Uostamiesčio etnokultūros centre bus galima išmokti unikalių lietuvininkių rankdarbių.

Delmonų siuvinėjimo tradiciją demonstruos dailininkė Elena Matulionienė.

Delmonas – specifinė Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo detalė, tarmiškai dar vadintas taše, kapše, krapšte, kišene, daumonu, diržiuku. Senovėje, parištas šimtarašte juostele, delmonas  buvo dėvimas po prijuoste dešinėje ar kairėje juosmens pusėje. Visas jo grožis pasimatydavo tik ką nors į jį įdedant ar iš jo išimant. Šiandien delmonas dažniausiai rišamas ant prijuostės, nes tai puošni ir visą kostiumą pagyvinanti detalė.  

Lietuvininkės delmonus siūdavo iš tamsesnės vilnos, pusvilnės, medvilnės, aksomo. Kartais vienspalvis pagrindas būdavo derinamas su dryžuota ar raštuota medžiaga. Kraštai būdavo apsiuvami ryškesne vilnone, šilkine ar aksomine medžiaga arba šimtarašte juostele. Delmonams puošnumo suteikdavo išsiuvinėti augaliniai, geometriniai ornamentai, karoliukai ir jų vėriniai, kutai, nėriniai, pinikai, bumbuliukai.  Kišenės kampuose  ar viduryje savininkė išsisiuvinėdavo savo inicialus, datą, o jei ketindavo rankdarbį dovanoti, tai – ir palinkėjimus.

Išlikusius autentiškus Mažosios Lietuvos delmonus galime pamatyti muziejuose. Klaipėdos krašto folkloro ansambliai šiandien puošiasi pagal muziejinius pavydžius pasiūtais delmonais. Tačiau ši subtili tautinio kostiumo detalė verta didesnio dėmesio. Juk puošni kišenėlė puikiai gali derėti ir prie kasdienės, ir prie išeiginės aprangos. Delmonų siuvinėjimo meistrės E.Matulionienės teigimu, šį aksesuarą nesunkiai galėtų pasigaminti ir mokyklinio amžiaus mergaitės. „Tad kimbam į darbą!“ – ragino ji.

Projekto „Tradicija šeimai“ edukaciniai užsiėmimai „Delmonų siuvinėjimas“ Etnokultūros centre vyks šeštadieniais 12 val. nuo lapkričio 27-osios iki gruodžio 18 d. Juose bus galima susipažinti su  tradicinių delmonų formomis, siuvinėjimo ornamentika, suprasti liaudišką spalvų bei raštų derinimo principą bei išsisiuvinėti savo delmoną.

Į edukacinius užsiėmimus ypač kviečiamos mamos su dukromis.

Tai bus puiki proga prasmingai ir kūrybiškai kartu praleisti laisvalaikį, tikino organizatoriai.

Klaipėdos etnokultūros centro projektą „Tradicija šeimai“ remia Kultūros rėmimo fondas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių