Tarptautinėje regatoje „Ambersail“ finišavo antroji

Naktį jachtos „Ambersail“ LTU 1000 įgula, vadovaujama kap. Simono Steponavičiaus, finišavo tarptautinėje regatoje „Pantaenius Rund Skagen“, kurią organizuoja „Baltic IRC“. Regatoje iš Helgolando į Kylį 495 jūrmylių distanciją Lietuvos buriuotojai plaukė daugiau nei 55 valandas ir finišavo treti.

Nuo pat starto pūtė stiprūs 30 – 35 mazgų vėjai ir pirmąsias 440 jūrmylių buriuotojai įveikė per 43 val. „Ambersail“ plaukė, išvystydama didesnį nei 10 mazgų vidutinį greitį, o vėliau, vėjui visai nurimus, per paskutines 12 valandų – 55 jūrmyles. Savo kategorijoje (ORC Club-1) iš 9 jachtų „Ambersail“ finišavo antroji. Galutiniai rezultatai pagal perskaičiuotą laiką paaiškės, kai finišuos visi regatos dalyviai.

„Laivas ir įgula atlaikė atšiaurias Šiaurės jūros sąlygas, reikėjo daug ištvermės, fizinio pasirengimo, tačiau ir kantrybės, ypač kai dėl štilio paskutines 5 jūrmyles įveikti prireikė net 3 valandų. Mūsų buriuotojai tikrai gali varžytis tarptautinėse regatose, tačiau reikėtų papildomo fizinio pasirengimo, investicijų į įgulą ir pačią jachtą,“ – teigia projekto koordinatorius kapitonas S. Steponavičius.

Jachtos „Ambersail“ įgulą sudarė sudaro 15 patyrusių buriuotojų, tarp jų – 4 „Tūkstantmečio odisėjos“ kapitonai.

Įgulos nario Edmundo Jakilaičio laiške adresuotame regatą stebintiems Lietuvoje, pabrėžiama, kad regatos tempas nė iš tolo nepriminė to, ką daugelis įgulos narių yra partyrę. „Visi penkiolika esame suskirstyti i penkias grupes, atliekančias tam tikras funkcijas. Visada ant denio yra mažiausiai 10, likę penki nesiilsi, o budi „stand by“ režime, taigi keičiant bures kyla į viršų. Genakerius ir stakselius per pusantros paros keitėme keliolika kartų,“ – rašoma laiške.

Regatos organizatoriai praneša, kad sąlygos buriavimui buvo labai sunkios. Iš 54 regatos dalyvių nefinišavę pasitraukė 24 laivai, 7 nestartavo iš viso, 2 laivų stiebai lūžo, vienas laivas skendo ir kvietėsi gelbėtojus.  Nuostolių patyrė visos jachtos.

Vokietijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos buriavimo asociacijos apjungė geriausias savo regatas į bendrą skaičiavimo sistemą „Baltic IRC“ taurei laimėti. Liepos 7 – 10 d. „Ambersail“ vedama kap. Sauliaus Pajarsko dalyvaus „Baltic IRC“ organizuojamoje regatoje „Eurocard Round Gotland Race“ ir plauks 450 jūrmylių distanciją aplink Gotlando salą.


Šiame straipsnyje: Ambersail

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių