Vilnietė animatorė kurs filmą su Klaipėdos moksleiviais

Vilnietė animatorė Ieva Bunokaitė naują savo sumanymą ėmėsi įgyvendinti Klaipėdoje - su uostamiesčio moksleiviais ji kurs animacinį filmą.

Vaikams - džiaugsmas

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro rezidentūroje trečiadienį apsigyvenusi vilnietė tapytoja ir animacinių filmų kūrėja I.Bunokaitė uostamiesčio „Kultūrpolyje“ reziduos visą mėnesį - iki birželio 5-osios. Susidomėjusi animacinių filmų vaikams kūrimu I.Bunokaitė į Klaipėdą atvyko įgyvendinti vieną iš daugelio savo kūrybinių sumanymų - sukurti animacinį filmą kartu su uostamiesčio moksleiviais. Pasak menininkės, animacinius filmus mėgsta suaugę ir maži, tačiau ne daug kas žino, kaip jie kuriami, kiek šis procesas reikalauja laiko, darbo sąnaudų, įgūdžių, kol išsvajotą vaizdą pamatai ekrane. Bet kas susidomi šia meno rūšimi, lieka neabejingi jai visą gyvenimą.

Filmo kūrimas prasideda nuo scenarijaus. Sekantis žingsnis - tinkamų meninių priemonių parinkimas. Animaciniai filmai būna skirtingi ir labai įvairūs: piešti, lipdyti iš plastilino, lėliniai. Animacija - tai menų sintezė. Joje susilieja literatūra, muzika, dailė, ir apie tai su didžiausiais animacijos gerbėjais vaikais, kaip tikino I.Bunokaitė, geriausia kalbėtis kūrybinio proceso metu. „Jiems didžiausias džiaugsmas - pamatyti, kaip iki tol buvę „negyvi“ personažai ekrane atgyja ir pradeda judėti“, - pastebėjo menininkė.

Pasiekiama daugeliui

Jos žodžiais, animacija, kaip ir visas kinas, yra kažkas magiško, vieną kartą pabandžius sukurti savo filmą, norisi ir toliau nesiskirti su kino pasauliu. Vietoje sudėtingų kamerų naudojant skaitmeninius fotoaparatus, vietoje montažinių - kompiuterį, šis kino žanras tapo pasiekiamas daugeliui. Dabartinių technologijų dėka animacinių filmų kūrimo procese gali dalyvauti net ir neprofesionalūs „kino kūrėjai“, vaikai. Pastarieji ne tik mėgsta žiūrėti animaciją, jie pats didžiausias kūrybiškumo nestokojantis potencialas. Mažųjų kūrėjų darbai neliko nepastebėti animacinio kino profesionalų - vis daugiau festivalių žiūrovų auditorijai sudaromos galimybės matyti ir vaikų sukurtus filmus.

Šiemet rudenį sostinėje organizuojamas  aštuntas tarptautinis animacinių filmų festivalis, kuriame daug dėmesio bus skiriama vaikų sukurtam kinui. Vėliau ši šventė iš Vilniaus keliaus į Šiaulius, Panevėžį ir Klaipėdą. „Kultūrplyje“ reziduojanti menininkė I.Bunokaitė sieks, kad drauge su skirtingose uostamiesčio mokyklose besimokančiais vaikais sukurtas animacinis filmas dalyvautų šiame festivalyje.

Svarbiausia - idėja

„Kultūrpolio“ viešnia I.Bunokaitė - režisierė, scenarijų autorė, dailininkė, animatorė, dirbanti labai įdomia mišria technika. Ji naudoja aplikaciją, keramines lėles, audinius, siūlus, gėles, įvairias birias medžiagas, fotografijas ir kita. 1981-1995 m. menininkė lankė Rimo Bičiūno dailės studiją „Paletė“. 1986 m. baigė neakivaizdines studijas Maskvos liaudies universitete. 1987-1991 m. lankė vakarinę dailės mokyklą. 1991-1996 m. studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1992 m. dirbo Lietuvos kino studijoje animacinių filmų dailininke ir režisiere. Nuo 1997 m. - Lietuvos kinematografininkų sąjungos, nuo 2001 m. - Dailininkų sąjungos narė.

I.Bunokaitė surengė 15 personalinių tapybos parodų, dalyvavo bendruose projektuose. Sukūrė 11 animacinių filmų, kurie buvo pristatomi festivaliuose.

Dešimt metų menininkė dirbo stiuardese, todėl nenuostabu, kad 2004 m. jos darbų paroda buvo surengta ir virš debesų. 11 tūkstančių metrų aukštyje, aviakompanijos „Aurela“ orlaiviu „Boeng 737-300“ į svečias šalis skrendantys keleiviai galėjo grožėtis 30 jos tapybos darbų. Ši paroda buvo užfiksuota agentūros „Factum“ ir įrašyta į Lietuvos rekordų knygą.

Animatorė I.Bunokaitė filmų scenarijus daugiausia kuria pagal lietuvių liaudies pasakas. Taip jai kilo mintis panaudoti keraminius personažus, kurie, autorės teigimu, labai tinka perteikiant pasakos žanrą. Su kiekvienu filmu keičiasi ir animatorės stilius - jai įdomu išbandyti kažką naujo, nuolat tobulinti personažų išraiškas, judesius.

Animatorės nuomone, filme svarbiausia yra idėja - visa kita tarnauja jos išraiškai. Svarbu, kad būtų suderinta ir kompozicija, ir judesys, ir personažas, ir koloritas, ir muzika, tada galutinis rezultatas - geras filmas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių