Pereiti į pagrindinį turinį

W. Shakespeare`o festivalyje – ir lietuviškasis „Hamletas“

W. Shakespeare`o festivalyje – ir lietuviškasis „Hamletas“
W. Shakespeare`o festivalyje – ir lietuviškasis „Hamletas“ / Shutterstock nuotr.

Londone, Shakespeare`o „Globe“ teatre, prasidėjo festivalis „Globe to Globe“, per kurį bus vaidinamos visos dramaturgo pjesės.

Tarp jų – ir Nekrošiaus „Hamletas“ su Andriumi Mamontovu.

Organizatoriai festivalį vadina kultūros Olimpiada, belaukiant liepą vyksiančių Londono olimpinių žaidynių.

Festivalyje „Globe to Globe“, kuris prasidėjo Williamo Shakespeare`o mirties dieną, bus suvaidintos 37 dramaturgo pjesės ir jos skambės 37 pasaulio kalbomis – nuo suahelių iki gestų kalbos.

Visomis kalbomis festivalyje dalyvaujantys aktoriai sakė ir W. Shakespeare`o Hamleto monologo „Būti ar nebūti“ eilutes. Tarp jų – ir Andrius Mamontovas vaidinantis Hamletą Eimunto Nekrošiaus spektaklyje.   

E. Nekrošiaus „Hamletas“, vaidinamas jau 15 metų, tačiau nė karto nerodytas Londone. Ypatinga diena – trupei iš Somalio: W. Shakespeare`as pirmą kartą skamba somalių kalba.

Pasak festivalio meno vadovo, žiūrėti W. Shakespeare`ą skirtingomis kalbomis nesunku, nes W. Shakespeare`as jau daugiau nei 400 metų yra užkariavęs žmonių širdis. Jis teigia keliaudamas po pasaulį pastebėjęs, kad W. Shakespeare`as nėra tik anglų dramaturgas, jis – pasaulio kultūros dalis.

„Nuvažiavus į Armėnijos kaimą, galite sutikti žmogų, vardu Shakespeare`as, kuris pavadintas jo vardu iš pagarbos. Taigi, galite sutikti Shakespeare`ą Kardašianą. Arba, pavyzdžiui, vieno garsiausių futbolininkų Armėnijoje vardas yra Hamletas“, – teigė festivalio „Globe to Globe“ meno vadovas Tomas Birdas.

„Globe to Globe“ festivalis yra didelio Pasaulinio Shakespeare`o festivalio dalis, kuris truks iki lapkričio, o spektakliai bus vaidinami Stratforde prie Eivono, Birmingame Edinburge ar Velse.

Festivalis Londono „Globe“ teatre truks iki birželio. Paskutinėmis festivalio dienomis čia bus vaidinamas ir E. Nekrošiaus „Hamletas“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų