Pereiti į pagrindinį turinį

Žemaičių dailės muziejuje Plungėje – saulėti L.Pociaus peizažai

2012-01-02 20:52
Žemaičių dailės muziejuje Plungėje – saulėti L.Pociaus peizažai
Žemaičių dailės muziejuje Plungėje – saulėti L.Pociaus peizažai

Kunigaikščio M.Oginskio rūmuose Plungėje įsikūrusiame Žemaičių dailės muziejuje iki sausio pabaigos veikia jubiliejinė Liudviko Pociaus tapybos paroda.

Tapytojas, grafikas, monumentalistas

Jos autorius gimė 1940-aisiais Šilalės rajono Klabų kaime, 1959–1966 m. studijavo tapybą ir monumentaliąją dailę tuomečiame Vilniaus dailės institute (dabar – Dailės akademija), nuo 1966 m. dalyvauja parodose, o nuo 1967 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys.

Per savo kūrybos metus dailininkas yra sukūręs vitražų daugiau nei 30-čiai visuomeninės ir sakralinės paskirties objektų, per 800 tapybos darbų (portretų, natiurmortų, peizažų), taip pat reiškėsi taikomosios grafikos srityje, apipavidalindamas knygas, kurdamas logotipus ir firminius ženklus. Be to, L.Pocius įvairiais kultūros ir dailės klausimais yra paskelbęs per 100 publikacijų Lietuvos ir užsienio spaudoje, dirbo administracinį darbą – vyriausiuoju dailininku Dailės fonde, buvo Kultūros ministerijos ekspertų kolegijos narys. L.Pocius yra aktyvus visuomenininkas. Nuolat dalyvauja parodose, priklauso Vilniaus menininkų klubui „Plekšnė“.

Iš peizažinės kūrybos

Plungėje pristatomoje parodoje tapytojas žiūrovų dėmesiui pateikė peizažų seriją, pavadinęs ją „Iš peizažinės kūrybos...“.

Tai nėra kūrybos apžvalga ar atskiras jos etapas. Tačiau 26 paveikslų kolekcija įtikinamai liudija esanti didesnio dailininko sumanymo dalis, bandant atskleisti pirmapradį nykstančio Lietuvos kraštovaizdžio savitumą, jo nuotaikų ir būsenų įvairovę. Toks dailininko kūrybos tikslas diktuoja ir jo peizažų meninę formą, kai į pirmąjį planą iškeliamas motyvas, siužetas, kompozicinė struktūra.

Žemaitijos, Dzūkijos, kitų Lietuvos regionų vietovių kraštovaizdyje dailininko akį labiausiai traukia paros, stichijų ir metų laikų virsme besikeičianti gamta.

Dažniausiai pasikartojantys peizažų motyvai – tekančios ar besileidžiančios saulės šviesoje virpanti medžių laja, upių ir upelių grožis, žydinčios augmenijos svaigulys.

Pusę padovanojo muziejui

Dailininkas L.Pocius su Žemaičių dailės muziejumi bičiuliaujasi jau daug metų. Jis ne kartą yra dalyvavęs parodose, pleneruose, dovanojęs muziejui savo darbų.

Savo jubiliejų  menininkas nusprendė paminėti savitai – ne tik surengti Plungėje parodą, bet ir padovanoti muziejui pusę joje pristatomų peizažų, kuriuos išsirinkti pasiūlė patiems muziejininkams. Įteikė šią dovaną Plungei ir žemaičių meno šventovei iš širdies, kaip yra dovanojamos tikros dovanos.

L.Pociaus tapybos parodą „Iš peizažinės kūrybos...“ Žemaičių dailės muziejuje galima apžiūrėti iki sausio 30 d. muziejaus darbo laiku: trečiadieniais–sekmadieniais 10–17 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų