Pereiti į pagrindinį turinį

Airių rašytojas P. Lynchas pelnė 2023-iųjų „Booker“ premiją už grožinę literatūrą

2023-11-27 04:57
BNS inf.

Airių rašytojas Paulas Lynchas (Polas Linčas) sekmadienį pelnė prestižinę 2023-iųjų „Booker“ premiją už grožinę literatūrą, per ceremoniją Londone paskelbė organizatoriai.

P. Lynchas.
P. Lynchas. / Scanpix nuotr.

P. Lynchas, kuris įveikė penkis kitus romanistus, pagerbtas už romaną „Pranašo daina“ (Prophet Song) – distopinį darbą apie tironija tapusią Airiją.

46 metų P. Lynchas yra penktas airių rašytojas, pelnęs šią literatūros premiją, jau išgarsinusią daugybę autorių, įskaitant Salmaną Rushdie (Salmaną Rašdį), Margaret Atwood (Margaret Atvud) ir Hilary Mantel (Hilari Mantel).

„Šią knygą nebuvo lengva rašyti“, – sakė P. Lynchas, atsiėmęs apdovanojimą, taip pat apimantį 50 tūkst. svarų (57,6 tūkst. eurų) bei didžiulį žinomumą.

„Racionalioji mano dalis tikėjo, kad rašydamas šį romaną pasmerkiu savo karjerą. Vis dėlto turėjau parašyti šią knygą. Tokiais atvejais neturime pasirinkimo“, – pridūrė jis.

P. Lyncho knygos veiksmas vyksta Dubline netolimoje ateityje ir pasakoja apie keturių vaikų motinos pastangas apsaugoti savo šeimą nuo totalitarizmo.

Tai penktasis P. Lyncho romanas.

Penkių narių žiuri pirmininkavusi kanadiečių rašytoja Esi Edugyan (Esi Edugjan) pavadino apdovanojimą pelniusios knygos istoriją stipriu ir drąsiu emocinio pasakojimo triumfu.

„Pranašo daina“ labai ryškiai perteiktas mūsų dabarties socialinis ir politinis nerimas“, – nurodė ji.

„Skaitytojams ši knyga pasirodys sukrečianti ir teisinga“, – pareiškė E. Edugyan.

Į „Booker“ premiją gali pretenduoti bet kurios tautybės rašytojų grožinės literatūros kūriniai, parašyti anglų kalba ir išleisti Jungtinėje Karalystėje arba Airijoje nuo 2022-ųjų spalio 1 dienos iki 2023-ųjų rugsėjo 30-osios.

Nė vienas iš šešių šių metų finalininkų – du amerikiečiai, du airiai, kanadietė ir kenijietė – nebuvo patekęs į „trumpąjį“ premijos sąrašą, ir tik vienas autorius anksčiau buvo įtrauktas į „ilgąjį“ sąrašą.

Rugsėjį paskelbtas „trumpasis“ sąrašas buvo atrinktas iš 13 romanų „ilgojo“ sąrašo. Šis, savo ruožtu, buvo sudarytas įvertinus 158 pateiktas knygas.

Tarp jų – airių rašytojo Paulo Murray'aus (Polo Murėjaus) kūrinys „The Bee Sting“. Tai tragikomiška saga, nagrinėjanti likimo vaidmenį vienoje šeimoje.

Skaitytojams ši knyga pasirodys sukrečianti ir teisinga.

2010 metais vienas iš P. Murray'aus darbų buvo įtrauktas į „ilgąjį“ premijos „Booker“ sąrašą.

Debiutiniame Kenijos rašytojos Chetnos Maroo (Četnos Maru) romane „Western Lane“ – istorijoje apie paauglę skvošo žaidėją – pasakojama apie sielvartą ir seserų ryšį.

Vertinimo komisija taip pat atrinko JAV rašytojo Jonathano Escoffery (Džonatano Eskoferio) knygą „If I Survive You“, vaizduojančią jamaikiečių šeimą ir jų chaotišką naują gyvenimo etapą Majamyje.

Be to, į sąrašą įtrauktas dar vienas amerikiečių autorius – Paulas Hardingas (Polas Hardingas). Jo istorinių įvykių įkvėptoje knygoje „This Other Eden“ pasakojama apie Obuolių salą – anklavą prie JAV krantų, kur visuomenės atstumtieji atvyksta kurti naujo gyvenimo.

Į „trumpąjį“ sąrašą taip pat pateko kanadietė Sarah Bernstein (Sara Bernstein) su romanu „The Obedience Study“. Šiame kūrinyje nagrinėjamos išankstinio nusistatymo ir kaltės temos.

Pirmą kartą „Booker“ premija paskirta 1969 metais.

Praėjusių metų laureatu tapo Šri Lankos rašytojas Shehanas Karunatilaka (Šehanas Karunatilaka) už knygą apie nužudytą žurnalistą ir savo šalies pilietinį karą „Septyni Malio Almeidos mėnuliai“ (The Seven Moons of Maali Almeida).

Tarp ankstesnių laureatų iš Airijos yra Iris Murdoch (Airis Merdok), Johnas Banville'is (Džonas Banvilis), Roddy Doyle'is (Rodis Doilis) ir Anne Enright (En Enrait). 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų